Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A Szegedi Nemzeti Színház októberben ünnepli 140. születésnapját, ehhez kapcsolódóan 14 új bemutató várja a nézőket a 2023/24-es évadban. Az évadismertető sajtótájékoztatón Barnák László főigazgató bemutatta az intézmény új művészeti vezetőit: Dobszay Péter zeneigazgatót, és a művészeti tanács tagjait, Tárnoki Márkot, Koltai M. Gábort és Fábián Pétert – akik mindannyian két-két bemutatót rendeznek a napfény városában. Az elmúlt évek hagyományát folytatva idén is két operabemutatóval, nagy zenés produkcióval, ősbemutatóval, klasszikus és kortárs előadásokkal, illetve a tánckar önálló táncjátékával, valamint az előző évad legnépszerűbb darabjainak továbbjátszásával várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház – a legkisebbeket is. A pandémia után ugyanis visszatérnek a gyerekelőadások, a Covid-járvány miatt keveset játszott Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz és a Pomádé király új ruhája.

A nagyszínházi bemutatók sorát a Szerelmes Shakespeare nyitja: Marc Norman, Tom Stoppard és Lee Hall darabját a Madách Színház mutatta be először Magyarországon (a produkció többek között láttható volt a Szegedi Szabadtéri Játékokon is), de az utóbbi években több vidéki színház is műsorra tűzte a darabot. A szegedi bemutatót Horváth Illés rendezi. Nem lesz hiány zenés színházi előadásokból sem: Puccini Manon Lescaut operáját Juronics Tamás, Lehár Ferenc A mosoly országa operettjét Harangi Mária rendezi, de a Nagyszínházban lesz látható újra a fentebb említett Pomádé király új ruhája is, Toronykőy Attila színrevitelében. Az évadot egy Shakespeare-bemutatóval zárják: Koltai M. Gábor a Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékot álmodja színre. 

A Kisszínház első bemutatóját, von Kleist Az eltört korsóját szintén Koltai M. rendezi. Joël Pommerat A két Korea újraegyesítése című abszurd játékát a budapesti Katona József Színház mutatta be először hazánkba, ezen kívül csak a tatabányai Jászai Mari Színházban tűzték műsorra, így a Szegedi Nemzeti Színház egy, vidéken kevésbé ismert darabbal is gazdagítja a repertoárt. Az előadást Tárnoki Márk rendezi, akárcsak Donizetti két egyfelvonásos operáját, A csengőt és a Ritát, amely szintén a Kisszínházban lesz látható. Barnák László víziójában érkezik Szabó Magda Az ajtó című darabja, a prózai előadások sorát – a hagyományokhoz hűen – egy kortárs magyar darab ősbemutatójával zárják: Fábián Péter Gazdálkodj okosan című komédiájának alapján az Eurostat elemzése adta, amely szerint az elmúlt hét évben Magyarországon nőttek legnagyobb ütemben a lakásárak az egész EU területén.

A tánc rajongóinak sem kell majd nélkülözniük a műfajt a következő szezonban: a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, Pataki András bejelentette, hogy decemberben visszatér a Diótörő, és a tervek szerint felújítják a Hamupipőkét is, a társulat két új bemutatója, a Lánglelkű és a Fekete hattyú mellett. Emellett látható lesz Szegedi Nemzeti Színház Tánckarának önálló előadása is, a Gengszterek

A Szegedi Nemzeti Színház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Nagyszínház:

Marc Norman – Tom Stoppard – Lee Hall: Szerelmes Shakespeare (romantikus vígjáték, rendező: Horváth Illés)
Giacomo Puccini: Manon Lescaut (opera, rendező: Juronics Tamás)
Szegedi Kortárs Balett: Lánglelkű (táncszvit – 5 tételben, koreográfusok: Czár Gergely, Kiss Róbert, Szöllősi Krisztina, Tóth Laura, rendező: Juronics Tamás)
Fazekas Mihály – Benkó Bence – Fábián Péter – Zságer-Varga Ákos: Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz (fabula két felvonásban, rendező: Benkó Bence, Fábián Péter)
Lehár Ferenc: A mosoly országa (operett, rendező: Harangi Mária)
Ránki György: Pomádé király új ruhája (zenés komédia két részben, rendező: Toronykőy Attila)
William Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok (vígjáték, rendező: Koltai M. Gábor)

Kisszínház:

Heinrich von Kleist: Az eltört korsó (vígjáték, rendező: Koltai M. Gábor)
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése (abszurd játék, rendező: Tárnoki Márk)
Szabó Magda: Az ajtó (színmű, rendező: Barnák László)
Gaetano Donizetti: A csengő / Rita (két egyfelvonásos vígopera, rendező: Tárnoki Márk)
Fábián Péter: Gazdálkodj okosan (komédia, szerencsejáték egy részben, rendező: Fábián Péter)
Czene Zoltán – Hajdu Anita – Károlyi Krisztián: Gengszterek (táncjáték, koreográfus: Hajdu Anita)
Szegedi Kortárs Balett: Fekete hattyú (balettfantázia Csajkovszkij zenéjére, rendező: Juronics Tamás)

Kiemelt kép: Szegedi Nemzeti Színház (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)