A Gyulai Várszínház idei, 59. évada 2022. június 24-én indul és augusztus 17-ig tart: a csodálatos panorámával rendelkező tószínpadon, a felújított kamaraszínházban és a város több helyszínén várják az érdeklődőket.

Az évadot beharangozó sajtótájékoztatón dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója ismertette az idei kínálatot. Hangsúlyozta: bármilyen hihetetlenül is hangzik, az elmúlt két évben, amikor a járványhelyzet erőteljesen rányomta a bélyegét a színházakra, náluk rekordot döntött a nézőszám. A programot igyekeztek erre az évre is úgy összeállítani, hogy egyetlen nézőnek se okozzanak csalódást.

Közel két hónapon keresztül ezen a nyáron is olyan összművészeti programsorozatot kínál a Gyulai Várszínház, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít változatos műfajban minőségi nyári művészeti élményeket. A látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett az opera, a musical, az operett, a néptánc, a kortárs táncjáték, a bábszínház, a jazz, a népzene, a világzene legjobb előadásaival, színvonalas komolyzenei és irodalmi programokkal várják a látogatókat. Céljuk a kortárs magyar színházi kultúra sokszínűségét, különböző értékeit megmutatni a gyulai közönségnek, illetve az idelátogató üdülővendégeknek és a kulturális turizmus híveinek.

Dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója (Fotó: Kovács Milán)

„Az országban egyedülállóan, egy vidéki kisvárosban XVII. alkalommal rendezzük meg a Shakespeare Fesztivál programsorozatát, július 11. és 14. között, Shakespeare, kicsitmásképp alcímmel. Ebben az évben különleges Shakespeare átiratokat és paródiákat hívtunk meg, és két saját korábbi bemutatónkat is visszahozzuk: a Rosencrantz és Guildenstern halott, illetve a Hamlear című koprodukciós előadásokat. A Rómeó és Júlia a veszprémi Petőfi Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Kabóca Bábszínház különleges adaptációjában lesz látható. Az Ahogy tetszik táncszínházi továbbgondolását adja elő a GG Tánc Eger Kulcsár Noémi rendezésében, a Miskolci Nemzeti Színház Lear halála című kétszereplős adaptációját a közönség a Kamarateremben láthatja, majd az Aradi Kamaraszínházzal négy évvel ezelőtt létrehozott Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásunkat a Várszínpadon. A fesztivált a horvát Filip Krenus Poor Player című, Shakespeare világát megidéző előadása és a tavalyi, a Bartók Kamaraszínházzal közösen létrehozott Hamlear című előadásunk zárja.”

Az Erdélyi Hét idén már ötödik alkalommal kerül megrendezésre, amelynek során, az erdélyi magyar színjátszás sokszínűségét szeretnék megmutatni. Augusztus 1-7. között a gyergyói Figura Stúdió Színház a Káosz című előadásával érkezik Gyulára, a nagyváradi Szigligeti Színház pedig a Valahol Európában című musicallel. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában a BÁNK című előadást, a Szatmárnémeti Harag György Társulat előadásában az Illatszertárt láthatja a közönség. Az Aradi Kamaraszínház két darabbal is szerepel majd a Várszínpadon: a Karnyónéval és a Vitéz Lászlóval. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Orwell Állatfarmjából készített musicaljét adja elő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Molnár Ferenc A doktor úr című darabját.

Az összművészeti fesztiválprogram szerves részeként már ötödik évben valósítják meg a nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító színházi programsorozatot. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda munkássága után idén Tamási Áron életműve következik az augusztus 12-14. közötti Tamási Áron Napok programsorozatával, három nap alatt 5 előadással, egy tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók produkcióival.

Öt saját bemutatóval készülnek az idei szezonra: a Győri Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) című ősbemutatóval a Gyulai Várszínház azon legrégebbi hagyományát igyekeznek tovább éltetni, amely a nemzeti önazonosságunkat erősítő történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálta. A szerző, Dér András, a művét kifejezetten Elek Tibor felkérésére írta, és ő maga rendezi is az előadást.

Dér András, dr. Elek Tibor és Berettyán Nándor a Gyulai Várszínház 2022-es évadának sajtótájékoztatóján (fotó: Kovács Milán)

A Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Tündöklő Jeromos, Márkó Eszter rendezésében a nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító színházi programsorozat újabb bemutatójaként is fontos számukra, és mert ezzel az előadással, illetve az egész háromnapos programsorozattal kapcsolódnak a Tamási Áron Emlékévhez.

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek köszönhetően közös bemutatót láthat a közönség. Az ifjú barbárok című előadás Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója lesz, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A két világhírű magyar zenetudós, Bartók és Kodály első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit mutatja meg, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt.

A teljes mértékig saját fejlesztésű bemutató, a De mi lett a nővel? című előadás Kiss Csaba Csehov műveiből írott egyik sikerdarabjából készül. A gyulai előadás különlegessége és egyedi értéke ahogy Béres László rendezésében három kiváló, idős erdélyi színész (Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc) játssza el a szerepeket.

Berettyán Nándor, a Karinthy Színház igazgatója (fotó: Kovács Milán)

A nyári évad záró előadása Gozzi A szarvaskirály című klasszikusának a Karinthy Színházzal közös bemutatója lesz, amit Berettyán Nándor rendez. A Karinthy Színház Jászai Mari-díjas igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon örült a lehetőségnek, mert rangnak tartja a Gyulai Várszínház programjában való részvételt. Ráadásul személyes kötődése is van a városhoz, ugyanis ott kérte meg felesége kezét.  A bemutatót fiatal, lendületes, többségében még egyetemistákból álló csapattal hozza létre, amely a gyulai debütálás után, ősztől a Karinthy Színházban is látható lesz.

Az idei évad részletes programja már elérhető a színház oldalán.

Kiemelt kép: Dér András, dr. Elek Tibor és Berettyán Nándor a Gyulai Várszínház 2022-es évadának sajtótájékoztatóján (Fotó: Kovács Milán)