Elkészült a Fertőrákosi Barlangszínház idei nyári műsorterve. A Királynők és királyok évada elnevezésű szezon 2022-ben is nagy sikerű musicalekkel, operettekkel, komoly- és könnyűzenei, valamint jazzkoncertekkel várja az érdeklődőket.

Az évad május 27-én veszi kezdetét a Punnany Massif zenekar koncertjével, másnap pedig Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble érkezik Sopronba. Új kezdeményezésként indul útjára a Jazzcsütörtök, amellyel a szervezők a műfaj és a borok kedvelőinek szeretnének koncertekkel egybekötött közös találkozást nyújtani. A június 16-i első alkalmat júliusban és augusztusban is kettő-kettő további követi, a Dohnányi teremben tartott esteken a Kollmann Gábor Quintet, Fekete-Kovács Kornél, Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc triója, a Binder Quartet, Szakcsi Lakatos Béla és Varga Gábor triója lép fel. A visszatérő vendégnek számító Győri Filharmonikus Zenekar három alkalommal (június 19., július 10., augusztus 20.) ad hangversenyt a barlangszínházban, a legendás magyar énekes, Zorán pedig június 26-án koncertezik a zenekarával. Bizonyára sokan örülnek majd Dés László és barátai július 16-i fellépésének, amelyen a zeneszerző eddigi turnéinak anyagából válogatja össze legismertebb dalait, de természetesen elhangzik néhány szám Éjféli járat című legutóbbi lemezéről is, Básti Juli és Mácsai Pál közreműködésével. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar nagy sikerű Ötórai hangoló elnevezésű kamarakoncertjei ebben a szezonban is folytatódnak, júliusban kettő, augusztusban három alkalommal várják a komolyzenét szerető közönséget a Dohnányi terembe. Augusztus 5-én és 6-án a Csókkirály című koncertshow-val a Crescendo Music Management a magyar rock and roll, a Hungária együttes és Fenyő Miklós életműve előtt tiszteleg.

Jelenet Vadak Ura – The Covenant című előadásból (Fotó: TBG Production)

Az első musicalbemutatóra június 4-én kerül sor: a Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde által jegyzett Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje Árpád-házi Szent Erzsébetet állítja a történet középpontjába, a főbb szereplőket Györfi Anna, Békefi Viktória, Dolhai Attila, Buch Tibor, Szekeres Adrienn, Fésűs Nelly, Vastag Tamás és Szabó P. Szilveszter kelti életre, de mellettük feltűnik a színen Papp Attila, Kisfaludy Zsófia, Horányi László, Vásári Mónika, Varga Miklós, Szerednyey Béla, Benkő Péter és Auksz Éva is. Június 11-én egy másik magyar uralkodónőről szóló történet elevenedik meg Fertőrákoson: a nézők Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné című operettjét tekinthetik meg Kerényi Miklós Gábor – KERO rendezésében. A Vadak Ura – The Covenant című nagyszabású családi musical – a Soproni Petőfi Színház és a TBG Production közös előadása – július 22-én, 23-án, 29-én és 30-án tekinthető meg. A sztárénekeseket felvonultató látványos produkció premierjét Pataki András rendezésében október közepén a fővárosi RaM Színházban tartották, ezt követően indult országos turnéra. A zenés darab írója Egressy Zoltán, a zeneszerző Sebestyén Áron, a dramaturg és a dalszövegek szerzője Müller Péter Sziámi. Levi Strauss életéről Jávori Ferenc A farmerkirály címmel készített klezmermusicalt (rendező: Kerényi Miklós Gábor – KERO), amelyben közreműködik a Budapest Klezmer Band is, ezt augusztus 26-án és 27-én tekinthetjük meg.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően német nyelven kerül bemutatásra Ábrahám Pál Bál a Savoyban című revüoperettje, amely a június 24-i bemutatót követően további 15 alkalommal lesz látható. Ugyancsak a német nyelvű látogatókra gondolva Lehár-gálaestet is tartanak az évadban. Benedekffy Katalin operaénekes szervezésében először június 30-án látható az operett-összeállítás, amely magyarul is megtekinthető július 2-án a műfaj kiemelkedő képviselőivel. A világhírű zeneszerző fantasztikus művei közül elhangzanak dalok A víg özvegy, A mosoly országa, a Cigányszerelem, a Luxemburg grófja és a Giuditta című népszerű operettekből. A Sopron Balett tagjai önálló koreográfiákkal is részt vesznek a nagyszabású esten, amelynek látványvilágát led-falas vetítésekkel teszik még hatásosabbá, filmszerűen vonzóvá, a soproni szimfonikusok tagjai alkotta zenekart Oberfrank Péter vezényli.

Jelenet a Bál a Savoyban című előadásból (Fotó: Szita Márton)

Negyedik alkalommal rendezik meg a SopronDrum nemzetközi ütősfesztivált: a nyitó napon, július 7-én a már említett Fekete-Kovács Kornél, Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc triója zenél a Jazzcsütörtök keretében. Július 9-én a Stanley Jordan Quartet lép fel, a világsztár gitáros 2017-ben már játszott a barlangszínházban, így ő is a visszatérő művészek táborát erősíti. Másnap, 10-én a David Sanborn Acoustic Band koncertezik. A pop, az R&B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat Grammy-díjat nyert, kiadott 24 lemezt, amelyből nyolc arany- és egy platinaalbum lett. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő Sanborn sikeresnek bizonyult a filmzenék területén, a Halálos fegyver című sorozat több epizódjának is ő írta a zenéjét. A rendezvénysorozat alatt a tervek szerint a Strasbourgi Zeneakadémia tanárai, Emmanuel Sejourne és Sylvie Reynaert ütőhangszeres művészek, valamint a David Sanborn Band dobosa, Billy Kilson tart workshopokat.

A 2022-es barlangszínházi szezont Rúzsa Magdi koncertje zárja szeptember 10-én.

Kiemelt kép: Szulák Andrea (Fotó: Steindl Gabriella)