Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Hat nagyszínpadi és három stúdiószínházi bemutatóval, valamint három mesejátékkal készül a 2022/23-as évadban az egri Gárdonyi Géza Színház, amelynek központi témája a szerelem lesz.

A nagyszínpadon elsőként, október 7-én Csehov Sirály című tragikomédiáját viszik színre a direktor, Blaskó Balázs rendezésében. November 18-án Eisemann Mihály, Baróti Géza és Dalos László operettje, a Bástyasétány 77 érkezik, ezt Pozsgai Zsolt állítja színpadra. A 2022-es év utolsó bemutatójára december 9-én kerül sor: Frigyesi András Békeffi István és Stella Adorján Janika című vígjátékát viszi színre. Az új esztendő első premierje az Aranyrandevú című romantikus retró komédia lesz, a január 20-i bemutatót Blaskó Balázs rendezi. Szintén nagyszínpadi produkció lesz a Szerelem című táncjáték, amelyet március 10-étől láthat a közönség. A Gárdonyi-emlékévre az Isten rabjai című musicallel készül a teátrum. Gárdonyi regényéből Moravetz Levente, Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián készített zenés színpadi adaptációt, nevükhöz olyan musicalek fűződnek, mint A fejedelem vagy a Zrínyi 1566. A bemutatóra április 7-én kerül sor. 

A gyerekeknek szóló előadásokat továbbra is a Babszem Jankó Gyermekszínházzal közösen viszik színre. A nagyszínpadon Szőke Andrea Hisziapiszi kapitány kalandjai című mesejátéka október 19-étől, Romhányi József  és Nepp József Kérem a következőt! – Dr. Bubó című meséje 2023. február 8-tól lesz látható. Szőke Andrea Cilindercirkusz című művének a Stúdiószínpad ad otthont, amely a következő évadban három felnőtteknek szóló produkciónak is helyt ad. Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bal József, Háy János Házasságon innen és túl című művét Pinczés István rendezi.

Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója (Fotó: színház.org)

Blaskó Balázs, a teátrum igazgatója az évadbejelentő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az évad a megszokott módon az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivállal indul, amely szeptember 21. és 25. között valósul meg. Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője szerint ezúttal is magas minőséggel, sokszínű előadásokkal készülnek az immár 11. alkalommal megrendezendő seregszemlére. Az egri tánctársulat a Szaffi című, korábban nagy sikerrel játszott előadást felújított formában még ebben az évadban bemutatja. A Gárdonyi-emlékévet az író Hosszúhajú veszedelem című novellafüzéréből készült táncelőadással köszöntik szeptember 21-én, az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál keretében, amely előadás öt meghívott koreográfus munkája. A nagyszínpadon pedig a már említett Szerelem című táncjátékkal mutatkoznak be, amelynek zenéjét Zombola Péter szerezte, a koreográfus Topolánszky lesz.

Az egri Gárdonyi Géza Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Nagyszínpad:

Anton Pavlovics Csehov: Sirály (tragikomédia, rendező: Blaskó Balázs, bemutató: 2022. október 7.)
Eisemann Mihály – Baróti Géza – Dalos László: Bástyasétány 77. (operett, rendező: Pozsgai Zsolt, bemutató: 2022. november 18.)
Békeffi István – Stella Adorján: Janika (vígjáték, rendező: Frigyesi András, bemutató: 2022. december 9.)
Tóth-Máté Miklós: Aranyrandevú (romantikus retró, rendező: Blaskó Balázs, bemutató: 2023. január 20.)
Zombola Péter: Szerelem (táncfantázia, koreográfus: Topolánszky Tamás, bemutató: 2023. március 10.)
Gárdonyi Géza – Moravetz Levente – Balásy Szabolcs – Horváth Krisztián: Isten rabjai (musical, rendező: Moravetz Levente, bemutató: 2023. április 7.)
Szőke Andrea: Hisziapiszi kapitány kalandjai (mesejáték, koprodukció a Babszem Jankó Gyermekszínházzal, bemutató: 2022. október 19.)
Romhányi József – Nepp József: Kérem a következőt! – Dr. Bubó (mesejáték, koprodukció a Babszem Jankó Gyermekszínházzal, bemutató: 2023. február 8.)

Stúdiószínpad:

Gárdonyi Géza műve nyomán: Hosszúhajú veszedelem (táncfüzér, bemutató: 2022. szeptember 21.)
Háy János: Házasságon innen és túl (házasságdráma, rendező: Pinczés István)
Egressy Zoltán: Portugál (tragikomédia, rendező: Bal József)
Szőke Andrea: Cilindercirkusz (mesejáték, koprodukció a Babszem Jankó Gyermekszínházzal, bemutató: 2023.)

Kiemelt kép: Az egri Gárdonyi Géza Színház (Fotó: visiteger.com)