Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Az előző színházi évad végén a bezárás szélére sodródott Átrium a rengeteg civil támogatásnak köszönhetően megkezdte 2022/23-as, jubileumi, tizedik színházi évadát. A repertoáron tartott előadások mellett három új produkció bemutatását tervezni a teátrum.

Az évad elején, szeptember 17-én kerül színre Brasch Bence Bálna című darabja Ágoston Katalin, Kovács Máté, Debreczeny Csaba, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán szereplésével. A szerző rendezésében készülő kortárs komédia a színház és a tehetségkutató tévéműsorok világába repít el minket. Bokor Bonifác, a harminchoz közeledő író élete főművét megosztja azzal a színházigazgatóval, akivel pár hónapja ismét hajlandó szóba állni. A mű azonban nem éri el a kívánt hatást, hiszen Molnár igazgató úr egy könnyed, szórakoztató musicalt vár tőle. Brasch Bence szövege érvényesen foglalkozik olyan aktuális kérdésekkel, mint a fiatal felnőttek útkeresési dilemmái, vagy a #metoo mozgalom, eközben pedig csavaros „színház a színházban” dramaturgiával formailag is érdekes kortárs komédiát láthatunk.

Szeptember 30-án tartják az Átrium, a Mentőcsónak és a Terminál Workhouse együttműködésében készülő Játszóház című előadás premierjét, Andrusko Marcella és Ivanics Tamás szereplésével, Botos Éva rendezésében. Egy játszóház látszólag harmonikus környezetében találkoznak gyerekek és felnőttek. A hétköznapinak induló ismerkedés egyre sötétebb titkokat tár fel a családok életéből. Ahogy mind többet tudnak egymásról, úgy tűnik, sikerül közös erővel megoldaniuk a nehézségeket, de a legnagyobb titok próbára teszi a kapcsolatukat és az emberségüket. Két színész virtuóz szerepváltó alakítása a gyerekjátékok tétjéről. A darab szövegét az alkotók mellett Mohácsi István dramaturg jegyzi.

A Játszóház alkotógárdája (Fotó: Gerlits Réka)

Az év harmadik, idén novemberre tervezett bemutatója a Hannibál tanár úr című darab, amelyet Móra Ferenc novellája, valamint Fábri Zoltán, Gyenes István és Szász Péter forgatókönyve nyomán Deres Péter és Vidovszky György írt, utóbbi rendezi is az előadást. A történet főhőse Nyúl Béla, egy óbudai gimnázium latintanára oroszországi hadifogsága alatt egy templomi padláson olyan feljegyzéseket talált, amely szerint Hannibált egy forradalom buktatta meg. A szürke kis tanár ez alapján ír egy értekezést, élete főművét – amely természetesen senkit nem érdekel. Ám váratlanul üresedés támad az iskola évkönyvében, így pánikszerűen Nyúl kollégát kérik fel, hogy kitöltse az űrt, és publikálja tudományos dolgozatát. A kisember a semmiből egyszercsak az érdeklődés középpontjába kerül, majd megláthatjuk azt is, hogyan darálja be a hatalom a kicsi embert. Akkor is, most is, mindig is. A címszerepben Mucsi Zoltánt láthatjuk, amennyiben a produkció megvalósul. 

Az Átrium bemutatói a 2022/23-as évadban:

Brasch Bence: Bálna (rendező: Brasch Bence, bemutató: 2022. szeptember 17.)
Mohácsi István – Botos Éva – Ivanics Tamás – Andrusko Marcella: Játszóház (rendező: Botos Éva, bemutató: 2022. szeptember 30.)
Móra Ferenc – Deres Péter – Vidovszky György: Hannibál tanár úr (rendező: Vidovszky György, bemutató: 2022. november)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Bálna próbájáról (Fotó: Lakatos Péter)