Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A 19. századi drámairodalom kerül a középpontba a Zentai Magyar Kamaraszínház 2022/2023-as évadában, amelyben négy új bemutatót terveznek.

Az évad első premierjeként október elején mutatják be Henrik Ibsen Nóra című darabját Verebes István rendezésében. A darab 1879-ben íródott ugyan, de azok a kapcsolati problémák, amelyek megjelennek benne, a mi mindennapjainkban is jelen vannak. „Látjuk, hogy a nagy művek, a nagy drámák időtállóak és kortalanok, minden időben megállják a helyüket” – mondta el Wischer Johann, a teátrum igazgatója. Az évad második bemutatója egy koprodukció lesz: Carlo Goldoni Két úr szolgája című művét a Soproni Petőfi Színházzal közösen viszik színre Katona Imre rendezésében. A reneszánsz darabot októberben mutatják be Sopronban, később pedig Zentán fogják játszani, és a tervek szerint több vajdasági településre is elviszik, az előadásban a zentai társulat három színésze játszik.

November elején kezdődnek meg a János vitéz próbái, Petőfi Sándor művét Szabó Sebestyén László rendezi, aki főleg a fiatal korosztályt és a gyerekeket szeretné megszólítani ezzel az előadással. Az évad második felében, áprilisban mutatják be Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éjszaka című komédiáját. Az előadást Béres László székely rendező állítja színpadra, aki Wischer Johann elmondása szerint kiválóan beszél románul, érti a szöveg humorát, és ezt igyekszik közelebb hozni majd a vajdasági nézőkhöz is. Mindezek mellett a társulat tantermi produkciókkal járja a vajdasági iskolákat, a színház pedig műsoron tartja azokat az előadásokat, amelyek még mindig népszerűek a nézők körében.

A Zentai Magyar Kamaraszínház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Henrik Ibsen: Nóra (rendező: Verebes István, bemutató: 2022. október eleje)
Carlo Goldoni: Két úr szolgája (rendező: Katona Imre, koprodukció a Soproni Petőfi Színházzal)
Petőfi Sándor: János vitéz (rendező: Szabó Sebestyén László, bemutató: 2022. december)
Ion Luca Caragiale: Zűrzavaros éjszaka (rendező: Béres László, bemutató: 2023. április)

Kiemelt kép: Wischer Johann (Fotó: Szita Márton)