Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Egy könnyed, hangulatos és különleges eseménnyel leplezte le a Fejér megyei teátrum, hogy milyen meglepetésekkel készülnek a következő évadra: a Vörösmarty Színház előtti téren a társulat vezetői és művészei várták az érdeklődőket jó kedvvel, zenével. Az évadhirdető összejövetelen fellépett a világ „leghíresebb nem színész zenekara”, a GabiKvArt Varga Gabriella vezetésével, Andrássy Máté színművész egy stand up produkcióval szórakoztatta a jelenlévőket és bátorította őket bérletvásárlásra, Ballér Bianka, Kerkay Rita, Kovács Tamás és Krisztik Csaba a Beugrót idéző improvizációs játékkal készültek, Ladányi Júlia és Váradi Eszter Sára is megcsillogtatták az énektudásukat, Keller János és Kozáry Ferenc pedig Beatles-nótát adtak elő, nem véletlenül.

Az élő produkciók mellett a színpad melletti kivetítőn Ballér Bianka ízléses fotói váltották egymást, amiket a fiatal színésznő a kollégáiról lőtt. Végül a színház igazgatója, Szikora János vezetésével ismertetésre került a 2022/23-as évad felhozatala, amelyek közül több élénk reakciót váltott ki a hallgatóságból. A Vörösmarty Színház nagyszínpadán két Bagó Bertalan darab is bemutatkozik majd, az egyik William Shakespeare Julius Caesarja, ezt Gáspár Sándor, Nagy Péter, Krisztik Csaba, Sarádi Zsolt, Kerkay Rita és Váradi Eszter Sára előadásában láthatja majd a közönség. A másik Bagó-mű a Játékszínnel közösen színpadra állított Adáshiba Szakonyi Károlytól, ebben a fehérvári társulati tagokat olyan vendégművészek egészítik ki, mint Zsurzs Kati, Lévay Viktória és Kerekes József. Szintén a nagyszínpadra kívánkozik Egressy Zoltán és Forgács Péter előadása, a Beatles.hu utóbbi rendezésében, amelynek képében kétrészes zenés ámokfutást ígérnek az alkotók.

Jelenet az Adáshiba című előadásból (Fotó: Vörösmarty Színház)

Nem marad rendezés nélkül a teátrum fizikai színházának tagozatvezetője, Horváth Csaba sem, aki egy ősbemutatóval készül: ez Totth Benedektől A jeruzsálemi király című kalandtörténet lesz Krisztik Csaba, Gáspár Sándor, Ballér Bianka, Kiss Diána Magdolna, Ladányi Júlia és Varga Mária részvételével. Telihay Péter egy igazi klasszikust hoz el Székesfehérvárra, a Mágnás Miska című operett három felvonásban foglalkozik majd társadalmi kérdésekkel is. A TBG Production felel egy állati jó musical, A vadak ura elhozásáért, a Budaörsi Latinovits Színház családi musicallel jelentkezik, ez az Emil és a detektívek, a Komáromi Jókai Színház pedig A beszélő köntös című zenés játékkal követel figyelmet. Aki attól félt, hogy a Vörösmarty Színház kamarahelyszínei kihasználatlanul maradnak, azoknak nincs oka az aggodalomra: a Kozák András Stúdióban Czukor Balázs például a Nem félünk a farkastól-t adaptálja Sághy Tamás, Tóth Ildikó, Kovács Tamás és Ballér Bianka részvételével. Szikora János a Bölcs Náthán című drámai költeménnyel tér vissza Trokán Péterrel, Sághy Tamással, Sarádi Zsolttal, Tóth Ildikóval és Varga Gabriellával a főbb szerepekben, a Komáromi Jókai Színház pedig itt is meg fogja tölteni a teret, ezúttal egy hőskereső történettel (Csónak, avagy előttünk a vízözön).

A Kozák András Stúdió mellett a Pelikán Fészek is újult erővel várja a vendégeket. A teátrum fiatal tehetsége, Molnár G. Nóra Romain Weingarten szürrealista játékát, A nyárt mutatja be, Lőrincz Zsuzsa a Petőfi Rock című rockoperával tervezi bevonzani a fiatalokat és családokat, míg Kerkay Rita Ljudmila Ulickaja humorral és emberszeretettel teli darabját dolgozza fel, ez az Unokám, Benjamin. A fehérváriak nem maradnak Broadway-darab nélkül sem, a Te édes, de jó vagy, légy más! névre keresztelt „jókedvű musical-revü” Lendvai Zoltán elképzelésében elevenedik meg. Ugyancsak említést érdemel Szabó K. István leendő rendezésében Szőcs Géza: Te mentél át a vízen? című zenés (nem)léte Sághy Tamásra fazonírozva, továbbá két gyermekelőadás, A só című interaktív mese (a Sanyi, én és a gyerekek Produkciótól), illetve A három kismalac zenés bábjáték (a Ziranó Színháztól).

Részlet az Emil és a detektívekből (Fotó: Budaörsi Latinovits Színház)

Jó hír, hogy ezúttal nincsenek távozó társulati tagok, visszatérő darabok viszont igen: továbbra is műsoron marad az A cégvezető, az A Vágy nevű villamos, az Antigoné, az Odaadó hívetek, Surik, a Mikve, a Boeing, Boeing, a Fame, az A padlás, a Diótörőcske, a Trianon, Az ember tragédiája 2.0 és Az öreg hölgy látogatása is, így aki lemaradt róluk vagy újranézné őket, az bátran pótolhat.

A Vörösmarty Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Nagyszínpad:

William Shakespeare: Julius Caesar (rendező: Bagó Bertalan)
Szakonyi Károly: Adáshiba (rendező: Bagó Bertalan)
Egressy Zoltán-Forgács Péter: Beatles.hu (rendező: Forgács Péter)
Totth Benedek: A jeruzsálemi király (Rendező: Horváth Csaba)
Szirmai Albert-Bakonyi Károly-Gábor Andor: Mágnás Miska (rendező: Telihay Péter)
Egressy Zoltán-Sebestyén Áron-Müller Péter Sziámi: A vadak ura (TBG Production)
Nyitrai László-Máthé Zsolt-Erich Kästner-Lökös Ildikó-Szemán Béla: Emil és a detektívek (Budaörsi Latinovits Színház)
Mikszáth Kálmán-Lakatos Róbert-Laboda Róbert: A beszélő köntös (Komáromi Jókai Színház)

Kozák András Stúdió:

Edward Albee: Nem félünk a farkastól (rendező: Czukor Balázs)
G.E. Lessing: Bölcs Náthán (rendező: Szikora János)
Oleg és Vlagyimir Presznyakov: Csónak, avagy előttünk a vízözön (Komáromi Jókai Színház)

Pelikán Fészek:

Romain Weingarten: A nyár (rendező: Molnár G. Nóra)
Paál István-Vági László: Petőfi Rock (rendező: Lőrincz Zsuzsa)
Ljudmila Ulickaja: Unokám, Benjamin (rendező: Kerkay Rita)
Jimmy Roberts-Joe DiPietro: Te édes, de jó vagy, légy más! (rendező: Lendvai Zoltán)
Szőcs Géza: Te mentél át a vízen? (rendező: Szabó K. István)
A só (Sanyi, én és a gyerekek Produkció)
A három kismalac (Ziranó Színház)

Kiemelt kép: A székesfehérvári teátrum (Fotó: Vörösmarty Színház)