Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Hagyományosan a Vígszínház születésnapján, május 1-jén a Vígmajális keretein belül hirdette ki Rudolf Péter, a teátrum igazgatója Magyarország legnagyobb prózai színházának következő évadát. Mivel ez az ünnep idén egybeesett az anyák napjával, így a műsor elején Hegedűs D. Géza, a társulat művésze Weöres Sándor Anyámnak című versével köszöntötte az édesanyákat és a nagymamákat. Rudolf Péter ezt követően elmondta, hogy mivel az utóbbi két évben nem tudták megünnepelni a Vígszínház születésnapját, így a mai napon nemcsak a fennállásuk 126., hanem a 124. és a 125. évére is emlékeznek. Elárulta azt is, hogy az elmúlt 126 évben mindezidáig egyetlen alkalommal nem tudtak méltó módon megünnepelni jubileumi évadot: 1946-ban, a teátrum 50. születésnapját, amikor minden romot por fedett. A Vígszínház hagyományaihoz tartozik továbbá a májusfa állítása – idén azonban ezt megtörve a társulat művészei összesen 126 facsemetét ültettek el egy közeli erdőben.   

A következő, 126. évadban a Nagyszínpadon és a Pesti Színházban egyaránt 3-3 bérletes előadást láthatunk, előbbiben 2023 tavaszán pedig egy gyerekdarab és egy Molnár-mű is bemutatásra kerül.   

A Vígszínházban a bérletes előadások sorát az idén tavasszal bemutatott Barátom, Harvey című darab nyitja, Valló Péter rendezésében. Ezt követi októberben A kastély című darab, amelyet Bodó Viktor visz színre. Franz Kafka regényének színpadi adaptációjában ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Orosz Ákos, Kovács Patrícia és Radnay Csilla lesz többek között látható. Decemberben Shakespeare „dühös vígjátékát”, a Szeget szeggel című darabot mutatják be Kőszegi Ákos, Stohl András, Wunderlich József, Márkus Luca, Seress Zoltán, Fesztbaum Béla és Ötvös András főszereplésével, Rudolf Péter rendezésében. Emellett az évad második felében kezdik próbálni Molnár Ferenctől Az üvegcipőt Mohácsi János rendezésében. A bérletes előadásokon túl egy új gyerekdarabbal is készülnek: Carlo Collodi meseregényét, a Pinokkiót Keresztes Tamás állítja színpadra, az előadáshoz Presser Gábor ír zenét. 

A Pesti Színházban a hazánkban is egyre ismertebb és kedveltebb Nick Payne darabja nyitja az évadot: az Inkognitót Szőcs Artur rendezi, a történet szereplőit Nagy Ervin, Kovács Patrícia, Márkus Luca és Horváth Szabolcs kelti életre. Decemberben az Egy szerelem három éjszakája című zenés dráma mutatkozik be, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A főbb szerepekben Kern András, Lukács Sándor, Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Orosz Ákos, Hirtling István, Ertl Zsombor lesz látható. A harmadik bemutató egy igazi klasszikus lesz: Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című művét Valló Péter álmodja színre Szilágyi Csenge, Brasch Bence, Hegedűs D. Géza, Igó Éva, Telekes Péter és Radnay Csilla főszereplésével. 

A Házi Színpad bemutatóiról egyelőre nem esett szó, de Rudolf Péter elmondta, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs darabokra.

A 2022/23-as évad bemutatói a Vígszínházban:

Vígszínház:

Mary Chase: Barátom, Harvey (rendező: Valló Péter)
Franz Kafka: A kastély (rendező: Bodó Viktor, bemutató: 2022. október)
William Shakespeare: Szeget szeggel (rendező: Rudolf Péter, bemutató: 2022. december)
Carlo Collodi – Presser Gábor: Pinokkió (rendező: Keresztes Tamás, bemutató: 2023. tavasz)
Molnár Ferenc: Az üvegcipő (rendező: Mohácsi János, bemutató: 2023. tavasz)

Pesti Színház:

Nick Payne: Inkognitó (rendező: Szőcs Artur, bemutató: 2022. október)
Hubay Miklós – Vas István – Ránki György: Egy szerelem három éjszakája (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila, bemutató: 2022. december)
Tennessee Williams: Macska a forró bádogtetőn (rendező: Valló Péter, bemutató: 2023. tavasz)

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2020-as Vígmajálisról (Fotó: Vígszínház)