Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Öt nagyszínpadi, öt stúdiószínházi és további öt gyermek- és ifjúsági előadással, köztük nagyszabású musical és operett produkciókkal, ősbemutatókkal készül a 2022/23-as szezonra a Veszprémi Petőfi Színház, amely a SZERETET ÉVADA nevet kapta. 

„A szeretet az egyik legfontosabb érzés, mely mindennek a mozgatórugója! Évadunk összeállítása során a célunk az volt, hogy ezt a hatalmas szeretetáradatot át tudjuk adni nézőinknek, melyet mi is kaptunk és kapunk tőlük ezután a nehéz, kihívásokkal teli időszak alatt és után is! Éppen ezért kapta 2022/23-as évadunk a SZERETET ÉVADA nevet, melynek fantasztikus, szíveket megdobogtató előadásai során várunk mindenkit!” – mondta el az évadbejelentő sajtótájékoztatón Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser. – „Kreatív, vállalkozó, új színeket bontogató évad elé nézünk a Veszprémi Petőfi Színház jóvoltából! Az erő, ami a veszprémi kulturális életre jellemző, az kitűnő minőségben és zseniális előadásokkal tükröződik vissza az új évadban!” – egészítette ki a gondolatmenetet Brányi Mária alpolgármester asszony.

Pillanatkép a Veszprémi Petőfi Színház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

Az új évad első nagyszínpadi produkciója egy izgalmas, összetett ősbemutató, amely a Veszprémi Petőfi Színház, a Pesti Broadway Alapítvány és a Soproni Petőfi Színház kooprodukciójaként kerül színpadra: Jávori Ferenc – Müller Péter Sziámi – Kállay István & Gábor Lévi’Story című musicaljét a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Kerényi Miklós Gábor – KERO rendezi. Ezt követi László Miklós fordulatos, szellemes, szívhez szóló vígjátéka, az Illatszertár (rendező: Balázs Péter). A magyar emberek szívét és lábát egyaránt megdobogtató, a hazai virtust bemutató nagyoperettel, Ábrahám Pál Viktóriájával folytatódik a bemutatók sora, ezt Kányádi Szilárd állítja színpadra. A színház névadója, Petőfi Sándor 200. születésnapja alkalmából kerül repertoárra Topolcsányi Laura és Szomor György PETŐFiFJÚ című musicalje. Az ősbemutató azon túl, hogy tükröt tart, elgondolkodtat, és motivál, Petőfi Sándor egy új oldalát hivatott bemutatni a közönségnek, a teátrum igazgatója, Oberfrank Pál rendezésében. A nagyszínházi bemutatók sorát Florain Zeller Az apa című drámája zárja, amelyben az időskori demencia kihívásaival és megrázó erejével találkozhatunk egy apa és a lánya szemszögéből. A keserves bohózatot Kálloy Molnár Péter rendezésében láthatja a közönség.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben az idei évadról elhalasztott 80 vödör levegő tragikomédiával kezdik a következő szezont, amelyet Oberfrank Pál állít színpadra. Ez után Mark. St. Germain Táncórák című drámája debütál, amely egy autista emberről szól, aki a művészet gyógyító erejével igyekszik a mindennapi nehézségeken túllépni. A különleges történetet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Bálint András viszi színre. A „…Lázas ifjúság…” című zenés est két zseniális énekesnek, két feledhetetlen hangnak, Cserháti Zsuzsának és Máté Péternek állít emléket, majd pedig a Kálloy Molnár Péter és Farkas Izsák ötlete alapján készülő „Kis éji zene!” című színházkoncertet láthatják a nézők. Utolsó bemutatóként Szilágyi Tibor 80. születésnapjának tiszteletére és ötlete alapján viszik színre Jeromi Kilty A kedves hazug című előadását Oberfrank Pál rendezésében.

Balázs Péter a Veszprémi Petőfi Színház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

A Veszprémi Petőfi Színház minden évadban kiemelt figyelemmel válogatja ki gyermek- és ifjúsági előadásait, amelyek a mai kor gyermekeihez szólnak, tanítanak, elkápráztatnak és élő, színházi kapcsolattal segít nekik kizökkenni a nehéz, rohanó, digitális világból. Így lesz látható Weöres Sándor A holdbeli csónakosa, A Mézga Géza zenés mesejáték, valamint kooprodukcióban a Kabóca Bábszínházzal és a Temesvári Csiky Gergely Magyar Állami Színházzal a Hamupipőke bábjáték és a Csillaglépő csodaszarvas mesejáték. A Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Petőfi Sándor János Vitéz verses meséje is érkezik.

A Veszprémi Petőfi Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Nagyszínház:

Jávori Ferenc – Müller Péter Sziámi – Kállai István & Gábor: Lévi’Story (klezmer musical, rendező: Kerényi Miklós Gábor, bemutató: 2022. október 1.)
László Miklós: Illatszertár (vígjáték, rendező: Balázs Péter, bemutató: 2022. december 10.)
Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre: Viktória (operett, rendező: Kányádi Szilárd, bemutató: 2023. február 18.)
Topolcsányi Laura – Szomor György: PETŐFiFJÚ (musical, rendező: Oberfrank Pál)
Florian Zeller: Az apa (keserves bohózat, rendező: Kálloy Molnár Péter, bemutató:)

Latinovits–Bujtor Játékszín:

Lezsák Sándor: 80 vödör levegő (tragikomédia, rendező: Oberfrank Pál)
Mark St. Germain: Táncórák (dráma, rendező: Bálint András)
„…Lázas ifjúság…” (Máté Péter-Cserházi Zsuzsa zenés est, rendező: Oberfrank Pál)
Kálloy Molnár Péter – Farkas Izsák: „Kis éji zene” (színházkoncert)
Jerome Kilty: A kedves hazug (rendező: Oberfrank Pál) 

Gyermek- és ifjúsági színház:

Weöres Sándor: A holdbéli csónakos (zenés mesejáték, rendező: Tóth Géza)
Romhányi-Nepp-Ternovszky műve alapján Deák Lőrinc A. – Mészáros L. – Szűcs G.: A Mézga család (zenés mesejáték, rendező: Oberfrank Pál)
Charles Perrault – Szántó Viktória: Hamupipőke (bábjáték, rendező: Sramó Gábor, koprodukció a Kabóca Bábszínházzal)
Petőfi Sándor: János vitéz (verses mese, a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégelőadása)
Buda Ferenc – Szokolay Dongó Balázs – Bolya Mátyás: Csillaglépő csodaszarvas (mesejáték, rendező: Rumi László, koprodukció a Temesvári Csiky Gergely Magyar Állami Színházzal)

Kiemelt kép: Veszprémi Petőfi Színház (Fotó: veszpreminfo.hu)