Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Öt új kőszínházi előadással készül a 2022/23-as évadra a veszprémi Pannon Várszínház, két darabot országos turnéra visznek, és Kortársunk, Petőfi címmel a 200 éve született Petőfi Sándorra emlékező sorozatot is indítanak. A szezon műsorait a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program jegyében rendezik.

Az évad első bemutatójaként szeptemberben Dés László-Nemes István-Böhm György-Korcsmáros György és Horváth Péter Valahol Európában című musicaljét játsszák Vándorfi László színházigazgató rendezésében, harminc gyermekszereplővel. Ezt követi Ken Ludwig Primadonnák című vígjátéka, valamint Robert James Waller színműve, A szív hídjai, mindkettő Szelle Dávid rendezésében. A bérletes előadások sorában mutatják be a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Karaffa című meghívásos drámapályázat díjnyertese, Szálinger Balázs darabját Vándorfi László rendezésében. A premiert a színház Kortársunk, Petőfi című sorozatának részeként láthatja a közönség. Az évad utolsó bemutatója áprilisban Tompos Kátya és Hrutka Róbert Mesék Európából című “történetmesélő koncertje” lesz, amelyben angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven hallhat dalokat a közönség.

Jelenet a Hair című produkcióból (Fotó: Pannon Várszínház)

Emellett stúdiószínházi formában mutatják be Háy János Karaffa-pályázatra érkezett művét is, a színház 16. Tavaszi Fesztiválján pedig felolvasószínházi és más formákban a további pályázók munkáit is ismertetik. Szintén a Kortársunk, Petőfi sorozatban állítják színpadra Petőfi Sándor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményének zenés változatát is a Forte Társulattal, Horváth Balázs zeneszerző és a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével. Korábbi nagy sikerrel játszott musicalelőadásuk, a Hair, valamint a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról pedig országos turnéra indul szeptemberben.

A veszprémi Pannon Várszínház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Dés László – Nemes István – Böhm György – Korcsmáros György – Horváth Péter: Valahol Európában (musical, rendező: Vándorfi László, bemutató: 2022. szeptember)
Ken Ludwig: Primadonnák (vígjáték, rendező: Szelle Dávid, bemutató: 2022.)
Robert James Waller: A szív hídjai (színmű, rendező: Szelle Dávid, bemutató: 2022.)
Szálinger Balázs Karaffa-pályázat nyertes drámája (bemutató: 2023)
Tompos Kátya – Hrutka Róbert: Mesék Európából (történetmesélő koncert, bemutató: 2023. április)
Háy János Karaffa-pályázatra írt drámája (stúdiószínház)
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa (koprodukció a Forte Társulattal)

Kiemelt kép: Pannon Várszínház (Fotó: Pannon Várszínház Facebook oldala)