Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Három nagyszínpadi bemutatóval készült a Thália Színház a 2022/23-as évadra, valamint további két új előadást és egy felújítást láthat a közönség a Thália Télikertben. 

Az évad első bemutatójára október 1-jén kerül sor: Henry Lewis, Jonathan Sayer és Henry Shields Komédia egy bankrablásról című darabját a Nagyszínpadon láthatja a közönség. A történet 1958 nyarán játszódik, amikor is éktelen drága gyémántot hoznak a Minneapolis City Bankba. Egy notórius fegyenc megszökteti magát, hogy lecsapjon a kőre, közben beszáll mellé a kretén haverja, a szélhámos csaja, meg egy karbantartó. Elcserélt személyazonosságok, titkolt tervek, szerelmi háromszögek, és egy város, ahol lassan a díszpolgár is gengszter. Ludwig herceg gyémántja pedig csak arra vár, hogy valaki, végre, lopja már el. Az előadás a Mischief Productions közreműködésével érkezik a Thália Színházba Hamvai Kornél fordításában és Kelemen József rendezésében. A történet hőseit Jámbor Nándor, Ember Márk, Sóvári-Fehér Anna, Csőre Gábor, Vida Péter, Udvarias Anna, Tamási Zoltán, Hevesi László, Domokos László és Zayzon Zsolt keltik életre. 

A hazánkban még soha nem látott, fergeteges replika előadást egy másik ősbemutató követi a Thália Télikertben: Tracy Letts (az Augusztus Oklahomában Pulitzer- és Tony-díjas írója) Killer Joe című Broadway-sikere október 7-én kerül színre, Mózes András rendezésében. Texas, rozsdazóna, lerohadt lakókocsipark. Nem a habcsókos lánymesék díszlete. A drogos Chris pedig illik a műfajba: a dílerét és egyéb tartozásait anyja spontán megöletésével – és az ebből remélt, húgát illető örökséggel – igyekezne rendezni. Killer Joe rendőr, emellett félállásban bérgyilkos, simán elfogadja a megbízást. A fekete komédiát Speier Dávid ültette át magyarra, a színpadon Szabó Győzővel, Kuttner Bálinttal, Tóth Eszterrel, Bede-Fazekas Szabolccsal és Szabó Erikával találkozhatunk.

Thália Színház (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

A jövő év első bemutatójára a Nagyszínpadon – Béres Attila rendezésében – 2023. január 14-én kerül sor. A vígjátékok alfája, Shakespeare Szentivánéji álma új címmel (Varázslat egy nyáréjszakán), Székely Csaba új, prózai fordításában  bizonyítja hogy ötszáz éve semmi sem változott: ha eljön a nyári napforduló, a vágyak mindent elsöpörnek, mert a szerelem ellen sem ember, sem tündér nem tehet semmit. A klasszikus komédia úgy szólal meg, ahogy Shakespeare ma írta volna – és minden benne van, amit tündérmese formájában a szerelemről gondolt. A sztori pedig örökérvényű, legyen szó az ókori Athénról vagy napjaink Budapestjéről. Szintén a Nagyszínpadon lesz látható március 11-től Ion Luca Caragiale a nagyvárosi kisemberről írt megcsalós, félreértős, egymást körbehajszolós vígjátéka, a Farsang. Az intrikus komédia főszerepében egy telhetetlen nőcsábász áll, aki két nőt hajt egyszerre, közben mindkettőnek férje van, és amikor jön a farsang, a jelmezekben hirtelen már az sem egyértelmű, kinek kire is kell féltékenynek lennie.

Az évad utolsó bemutatójaként a Thália Télikertben kerül színre Anton Csehov Ványa Bá című klasszikusa – Hamvai Kornél fordításában, Kelemen József rendezésében. Ványa imádott húgát Alekszánder vette feleségül. Ványa álmát, a tudományos karriert Alekszánder teljesítette be. Ványa dolgozott a családi birtokon, a pénzt Alekszándernek küldte. Ványa szerelmét a megözvegyült Alekszánder vette feleségül. Helyette él ez a másik? A hírre, hogy Alekszánder a házat is eladná a feje fölül, Ványa felkapja a régi revolvert. A mai történet szereplőit Görög László, Szabó Győző, Szervét Tibor, Czakó Julianna, Martos Hanga, Molnár Piroska, Csarnóy Zsuzsa és Zayzon Zsolt keltik életre.

Kelemen József (fotó: Thália Színház)

Az évad folyamán újra látható lesz a Thália Télikert színpadán a Trainspotting, a Művészet, és új szereposztásban a Martin McDonagh misztikus, fekete komédiáinak sorát erősítő A nagy kézrablás is visszatér, amely pár éve a Thália Nagyszínpadán volt látható. A 2022/23-as évadtól a színház társulatának tagja lett Bede-Fazekas Szabolcs, Bokor Barna, Csarnóy Zsuzsa és Jámbor Nándor. A Thália Színháztól az előző évad végén Mentes Júlia távozott.

A Thália Színház bemutatói a 2023/23-as évadban:

Nagyszínpad:
Henry Lewis – Jonathan Sayer – Henry Shields: Komédia egy bankrablásról (rendező: Kelemen József, bemutató: 2022. október 1.)
Székely Csaba: Varázslat egy nyáréjszakán (Shakespeare Szentivánéji álom című darabja alapján, rendező: Béres Attila, bemutató: 2023. január 14.)
Ion Luca Caragiale: Farsang (rendező: Keszég László, bemutató: 2023. március 11.)

Thália Télikert:
Tracy Letts: Killer Joe (rendező: Mózes András, bemutató: 2022. október 7.)
Csehov: Ványa Bá (rendező: Kelemen József, bemutató: 2023. tavasz)

Kiemelt kép: A Thália Színház épülete (fotó: Thália Színház)