Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

A következő szezonban a tatabányai Jászai Mari Színház 6 felnőtt és 9 gyerek bemutatóval várja a közönséget. „A Jászai Mari Színház mögöttünk álló két évada mind a színház, mind pedig nézőink számára olyan speciális körülmények között zajlott, amire aligha volt példa a Jászai történetében. A járvány okozta állandó bizonytalanság, az előadások, bemutatók elmaradásának és pótlásának végeláthatatlan sora, a beugrások komoly erőfeszítést igényeltek a társulat és kitartást, türelmet nézőink részéről. Bízva a jövőre vonatkozó kedvező előrejelzésekben és támaszkodva arra a töretlen elszántságra, hitre, ami a Jászaiban folyó munkát jellemzi, reményeim szerint a pandémia utáni 2022/2023-as évadunkban minden tekintetben a normális színházi körülmények, ha úgy tetszik, a „megszokott díszletek között” tudunk majd játszani” – mondta el Crespo Rodrigo, a teátrum igazgatója, aki azt is elárulta, hogy az új évadban a Jászai csapatához csatlakozik Bartos Ági friss diplomás színművész is.

Az új szezon programjának összeállításakor olyan darabokat válogattak össze, amelyek a sokszínűség jegyében egyrészt az élményekkel teli, katartikus esték lehetőségét biztosítják nézőinknek, másrészt remek szerepeket és izgalmas feladatokat nyújtanak a társulat és a rendezők számára. Az évad repertoárján musical, tragikomédia és színmű éppúgy helyet kapott, ahogyan bohózat, népszínmű és felnőtteknek szóló rémvarieté is. A járványhelyzet miatt két korábban meghirdetett előadás – az Elmebáj (Amit a lakáj látott a kulcslyukon át) Guelmino Sándor és a Részegek Sebestyén Aba rendezésében – pótlására az új évadban kerül sor. Szikszai Rémusz a Jógyerekek képeskönyvét viszi színre, amelyet az Örkény Színház mutatott be először Magyarországon 2009-ben, Ascher Tamás rendezésében, azóta itthon sehol nem került színpadra. „Amikor olyan jól sikerül egy előadás, hogy legendává válik, hosszú időnek kell eltelnie, mire újra érdemes gondolkodni benne, mert az összehasonlítás óhatatlan. Azt, hogy milyen lesz a darab a Jászai Mari Színházban, még én sem tudom pontosan, de nagyon szeretem az anyagot” – mondta el Szikszai Rémusz. 

A tatabányai Jászai Mari Színház társulata (Fotó: Sipos Zoltán)

Fehér Balázs Benő Ödön von Horváth népszínművét, a Kasimir és Karolinét fogja színpadra állítani az évad második felében. Mint mondta, rokonszenvesnek tartja, hogy Horváth-nál sokszor idilli közegben történnek nagyon fájdalmas és kegyetlen dolgok, ami különös feszültséget teremt. A történet 1932-ben játszódik a müncheni Oktoberfest forgatagában, ami valójában egy sörfesztivál, de egyben vidámpark is. Kasimir elveszíti a munkáját, aminek következménye az a kisebbségi érzés, ami okán gyanakodni kezd, ha nincs pénze, nem is lehet elég érdekes a szerelme, Karoline számára. És ahogy ez már lenni szokott, félreérthető félmondatok hangzanak el és szépen elcsúsznak egymás mellett. Mikola Gergő, a színház színművésze először rendez Tatabányán, méghozzá a világ leghosszabb ideje játszott Off-Broadway darabjainak egyikét, a Te édes, de jó vagy, légy más című musicalt. Guelmino Sándor az évadban a fent említetten bohózaton túl Peter Shaffer Amadeus című darabját is színpadra állítja. Mozartot Csabai Csongor ötödéves, kaposvári egyetemi hallgató alakítja majd, aki a teátrumban tölti a szakmai gyakorlatát, Salierit pedig Crespo Rodrigo játssza.

A Jászai Mari Színház mindig is fontosnak tartotta gyermek közönségét, így az idén is folytatódik a gyermek- és ifjúsági darabok sorozata. Vendégül látják a Kövér Béla Bábszínház (Timo Parvela: Mérleghinta), a Mesebolt Bábszínház és Kőszegi Várszínház (Horgas Béla: A fabatkák kertje), a Vaskakas Bábszínház (A dzsungel könyve), a Budaörsi Latinovits Színház (Wéber Anikó: Az osztály vesztese), a Griff Bábszínház (Hóesésben), a Kabóca Bábszínház (Markó Róbert: Gréta), Molnár Bence (Kifordulás) és a Múzs Art Társulat (Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön) előadásait, valamint az Attitűd Alapítvánnyal közösen állítják színpadra a Bogyó és Babóca ünnepel című darabot. 

A tatabányai Jászai Mari Színház bemutatói a 2022/23-es évadban:

Nagyszínpad:

Peter Shaffer: Amadeus (színmű, rendező: Guelmino Sándor)
The Tiger Lillies – Julian Crouch – Phelim McDermott – Martyn Jacques: Jógyerekek képeskönyve (musical, rendező: Szikszai Rémusz)
Ivan Viripajev: Részegek (tragikomédia, rendező: Sebestyén Aba)
Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline (népszínmű, rendező: Fehér Balázs Benő)
Joe DiPietro – Jimmy Roberts: Te édes, de jó vagy, légy más (musical, rendező: Mikola Gergő)

Kamaraszínház:

Joe Orton: Elmebáj (Ami a lakáj látott a kulcslyukon át) (bohózat, rendező: Guelmino Sándor)

Kiemelt kép: A tatabányai Jászai Mari Színház épülete (Fotó: tatabányai Jászai Mari Színház)