Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Tíz új bemutatóval – négy nagyszínpadi és hat kamaraelőadással – készül a 2022/23-as évadra a szombathelyi Weöres Sándor Színház. 

A nagyszínpadi bemutatók sorát Anton Pavlovics Csehov Sirály című színműve nyitja, amelynek próbafolyamata már kezdetét vette. Csehov tűpontos lélektani drámájában mindenki kicsit magára ismerhet: erős szenvedélyek, félrement szerelmek, nagy fellángolások és kisülések kavalkádja a Sirály. A világ végén, egy vidéki házban a csend előhozza a lélek hangjait, a szív tombol, az unalom felerősiti az érzelmeket, a gyűlöletet, a vágyat. Decemberben Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperája színesíti a repertoárt, Zsótér Sándor rendezésében. A történet a 18-19. századi Londonban játszódik, a Sohóban. Jonathan Jeremias Peachum, a ”koldusok barátja” nélkül senki nem koldulhat a városban saját szakállára. Szigorúan szabályozott üzletét fenyegetve érzi Polly lánya titkos házassága miatt a gengszterfőnök Macheath kapitánnyal, ezért feljelenti újsütetű vejét a rendőrségen. 2023 februárjában, a Forte Társulattal koprodukcióban kerül bemutatósára a Kivilágos kivirradtig. Móricz Zsigmond 1898-ben játszódó regényének nem egy személy a főhőse, hanem egy társadalmi osztály: a vidéki dzsentri. Szereplői a magyar jómód komondorában bolhaként ugrálnak és pattintják le azt, akivel nem akarnak közösködni. Horváth Csaba rendezésében Móricz szövegeinek zeneisége és történetének örökérvényűsége erősödik fel a fizikai színház eszközeivel. Az évadot egy vígjáték zárja: májusban érkezik Georges Feydeau Bolha a fülbe című bohózata, amelyet Béres Attila állít színpadra. 

Pillanatkép a Sirály című darab olvasópróbájáról (Fotó: Mészáros Zsolt)

A Márkus Emília terem szintén négy új bemutatónak ad otthont. Elsőként Heinrich von Kleist Az eltört korsó című művét láthatják a nézők, Tárnoki Márk víziójában. Kleist a német drámairodalom egyik legnagyobb alakja, aki a világot olyan szellemesen, groteszkül, árnyaltan és húsbavágóan írja le az egyik legszórakoztatóbb darabjában, amire kevesen képesek. A november a fekete humor és Martin McDonagh rajongóinak kedvez majd: Nagy Péter István Az inishmore-i hadnagy című művet álmodja színre. Az ír szerző 2001-ben megjelent drámájában az erőszak szatirikusan komikus és abszurd ábrázolásával mutatja be a terrorizmus kíméletlenül pontos és prózai természetét. Rusznyák Gábor rendezésében 2023 márciusában debütál David Mamet 1983-as, Pulitzer díjas drámája, az Egy kanál víz, amely a „sales”-esek világba enged bepillantást, egy olyan világba, amelyben csak győztesek és vesztesek vannak. Ezt követi Samuel Bailey Kutyabaj című színműve, amelyet Horváth János Antal visz színre. A történet főhősei Cain, Riyad és Jonjo, akik az iskolapad helyett a fiatalkorúak börtönében töltik napjaikat. Fiúk ők, akik még maguk is gyerekek, de már nem csak a saját életükért, hanem a gyermekükért is felelnek. Grace feladata, hogy felkészítse őket az apaság mellett arra, hogy a kezükbe vegyék a jövőjüket. Bailey díjnyertes darabja egy szívbemarkoló történet rengeteg humorral azokról a fiatalokról, akiket a társadalom hiába zár ki magából, egy új élet lehetőségével térhetnek vissza.

A Krúdy Klubban mutatkozik majd be Veres András Nagyapám, Frank Sinatra című monodrámája, amelyet maga a szerző állít színpadra, Szabó Tibor szereplésével. A Stúdió Színpadon pedig egy színháznevelési előadás, a Hamlet hazatér lesz látható, amely Shakespeare Hamlet és Kiss Csaba Hazatérés Dániába című drámája nyomán készül, Némedi Árpád rendezésében. Az új bemutatók mellett repertoáron marad A Pál utcai fiúk, a Candide, az ÁJLÁVJÚ, a Szólít a szörny, Az ajándék, az Antigoné és a Pornó.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Nagyszínpad:
Anton Pavlovics Csehov: Sirály (színmű, rendező: Sardar Tagirovszky, bemutató: 2022. szeptember 23. )
Bertold Brecht – Kurt Weill: Koldusopera (színmű, rendező: Zsótér Sándor, bemutató: 2022. december 9.)
Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradatig (színmű, koprodukció a Forte Társulattal, rendező: Horváth Csaba, bemutató: 2023. február 17.)
Georges Feydeau: Bolha a fülbe (vígjáték, rendező: Béres Attila, bemutató: 2023. május 5.)

Márkus Emília terem:
Heinrich von Kleist: Az eltört korsó (vígjáték, rendező: Tárnoki Márk, bemutató: 2022. október 7.)
Martin McDonagh: Az inishmore-i hadnagy (fekete komédia, rendező: Nagy Péter István, bemutató: 2022. november 25.)
David Mamet: Egy kanál víz (színmű, rendező: Rusznyák Gábor, bemutató: 2023. március 17.)
Samuel Bailey: Kutyabaj (színmű, rendező: Horváth János Antal, bemutató: 2023. április 14.)

Krúdy Klub:
Veres András: Nagyapám, Frank Sinatra (monodráma, rendező: Veres András, bemutató: 2023. február)

Stúdió Színpad:
William Shakespeare: Hamlet hazatér (színháznevelési előadás, rendező: Némedi Árpád, bemutató: 2022)

Kiemelt kép: A Weöres Sándor Színház (Fotó: nyugat.hu)