Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Öt bérletes nagyszínpadi bemutatót, valamint egy gyermekelőadást tart a Szolnoki Szigligeti Színház a 2022/23-as évadban a teátrum megújult épületében, továbbá egy új produkcióval várja a nézőket a Színműhely is.

Az első bemutatót szeptember 23-án tartják: a névadó Szigligeti Ede leghíresebb művét, a Liliomfi című komédiát láthatják a nézők. Az előadás rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója. Novemberben mutatják be David Saidler A király beszéde című szellemes, elegáns, humorban gazdag színművét. A produkciót Dicső Dániel rendezi, a készülő előadást a kort megidéző dokumentumfilm-részletekkel gazdagítják. Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusoperáját januárban mutatják be Eszenyi Enikő rendezésében, márciusban pedig Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámájának a premierjét tartják. A Heinrich von Kleist Kohlhaas Mihály című műve alapján született adaptációt Csiszár Imre rendezi. Áprilisban Moliére A fösvény című darabját mutatják be Mucsi Zoltán főszereplésével és Szabó Máté rendezésében, akit a szolnoki közönség régebbi rendezéseiről – A szecsuáni jólélek, Sose halunk meg – már jól ismer.

A gyerekeknek az Ágacska című mesével készülnek, a Színműhelyben pedig a New York-i komédiát viszik színre Szurdi Miklós rendezésében. Műsoron marad a tavalyi évadból az Antigoné, az Őszi szonáta és Az öldöklés istene. A Bakaruhában című darabot a Déryné Programon belül tartják továbbra is a Színműhely repertoárján, valamint a Névtelenül című darabot is ismét műsorra tűzik. Az új évadban vendégek és új társulati tagok is érkeznek: a vendégművészek között Mucsi Zoltán, Kaszás Mihály, Csákvári Krisztián, Biró Panna és Hajdu Tamás Miklós szerepel, a társulathoz pedig Cseke Lilla Csenge és Polgár Kristóf csatlakozik.

A Szolnoki Szigligeti Színház bemutatói a 2023/23-as évadban:

Szigligeti Ede: Liliomfi (rendező: Keresztes Attila, bemutató: 2022. szeptember 23.)
Csukás István – Darvas Ferenc: Ágacska (rendező: Márkó Eszter, bemutató: 2022. szeptember 30.)
David Saidler: A király beszéde (rendező: Dicső Dániel, bemutató: 2022. november 18.)
Kurt Weill – Bertolt Brecht: Koldusopera (rendező: Eszenyi Enikő, bemutató: 2023. január 13.)
Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja (rendező: Csiszár Imre, bemutató: 2023. március 3.)
Moliére: A fösvény (rendező: Szabó Máté, bemutató: 2023. április 21.)

Színműhely:

Woody Allen: New York-i komédia (rendező: Szurdi Miklós)

Kiemelt kép: A Szolnoki Szigligeti Színház társulata az évadnyitó társulati ülésen (Fotó: Szolnoki Szigligeti Színház)