Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Nyolc új bemutatóra készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, amelyekről az évadzáró társulati ülésen rántotta le a leplet Nagy Pál igazgató, aki azt is elmondta, hogy az idei szezon egyik legfontosabb feladata a színház által kezdeményezett bukaresti magyar színházi fesztivál, a BukFeszt megszervezése volt. Mindemellett kiosztották a színház saját díjat is: a közönségszavazatok alapján a 2021/22-es évad legnépszerűbb színésze László Kata lett, a belső szavazás eredményeként a társulat tagjai Barabás Árpádot választották az évad színészének és Máthé-Miklós Mónika ügyelőt az évad háttérmunkásának. Az évad végén Dálnoky Réka művészeti vezető, Bekő Fóri Zenkő és Sepsi Melinda színművész távozott a társulattól.

A következő szezonban három nagyszínpadi, felnőtteknek szóló bemutatóval készülenek: Witold Gombrowicz Operettjét Szilvay Máté, Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című művét Anca Bradu, Eugène Ionesco Haláli nagy játékát Alexandru Dabija állítja színpadra. A stúdióban a Kondi Kató Zsolt rendezésében egy egyéni előadás lesz, a Petőfi-szelfi az Udvarhely Bábműhely és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtagozatának közös produkciójaként érkezik Bartal Kiss Rita színrevitelében, az Afterparty Andrew Hefler rendezésében pedig egy improvizációs előadás lesz. A Nyolckor a bárkán nagyszínpadi gyerekelőadást Márkó Eszter álmodja színre, az Ábel. Rengeteg. pedig Tóth Tünde rendezésében egy Ábel a rengetegben-adaptációként mutatkozik be a Tamási-emlékév kapcsán. A Petőfi-emlékévhez kötődően, 2023. március 15-én tervezik bemutatni a forradalom.ma 3.0 című produkciót Tóth Árpád rendezésében. A korábbi években bemutatott produkciók közül további tizenhármat műsoron tartanak.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Nagyszínpad:

Witold Gombrowicz: Operett (rendező: Szilvay Máté)
Luigi Pirandello: Hat szereplő szerzőt keres (rendező: Anca Bradu)
Eugène Ionesco: Haláli nagy játék (rendező: Alexandru Dabija)
Ulrich Hub: Nyolckor a bárkán (gyerekelőadás (rendező: Márkó Eszter)

Stúdió:

Kondi (rendező: Kató Zsolt)
Petőfi-szelfi (rendező: Bartal Kiss Rita – az Udvarhely Bábműhely és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtagozatának közös produkciója)
Afterparty (rendező: Andrew Hefler)
Ábel. Rengeteg. (rendező: Tóth Tünde)
forradalom.ma 3.0 (rendező: Tóth Árpád)

Kiemelt kép: László Kata, Barabás Árpád és Máthé-Miklós Mónika (Fotó: Tomcsa Sándor Színház)