Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

15 bemutató, köztük ős- és magyarországi bemutató, világsikerek, klasszikusok, opera- és balett-előadások, valamint minden korosztály számára könnyed kikapcsolódást ígérő produkciók várják a nézőket a Szegedi Nemzeti Színház 2022/23-as évadában. „Következő évadunk repertoárjának összeállításánál arra törekedtem, hogy minél szélesebb palettáról válogathassanak nézőink. A műfaji sokszínűség mellett továbbra is a magas színvonalú, értéket hordozó produkciók megvalósítása a legfontosabb cél. Országosan elismert rendezők érkeznek hozzánk az új évadban is, köztük többen már sikeresen dolgoztak együtt társulatunk művészeivel. Mind olyan alkotók, akik az örök emberi dilemmákat, vágyakat, problémákat feldolgozó színpadi műveket a környezetünkre reflektáló frissességgel dolgozzák fel, gazdag szellemi és lelki feltöltődést kínálva az érdeklődő közönségnek” – mondta el Barnák László főigazgató.

A nagyszínházi bemutatók sorát Molnár Ferenc vígjátéka, a Játék a kastélyban nyitja, amelyet Bezerédi Zoltán állít színpadra. A darab ötletét egy furcsa véletlen adta: Darvas Lili, Molnár felesége épp a korrepetitorával gyakorolt, amikor az írót meglátogatta az ügynöke. Beszélgetésük alatt a szomszéd szobából Darvas Lili heves szerelmi vallomása hallatszott át – a szerepét tanulta. Az évad első operabemutatója Szőcs Artur rendezésében Carl Maria von Weber zenés műve lesz: a zeneszerző Weber Apel és Laun Kísértetkönyvéből választotta ki A bűvös vadász történetét, aminek a kötet tematikájából adódóan tragikus végkifejlete volt. Ezt a librettistával egyetértésben törölték és egy derűs finálét írtak a helyére. Ránki György Pomádé király új ruhája című meseoperája Andersen örökérvényű meséjét dolgozza fel – mindez Toronykőy Attila víziójában jelenik meg a színpadon. Ezt ifj. Johann Strauss A denevér című operettje követi, amelyet a zeneszerző negyvenkét nap leforgása alatt komponált meg. Az összekuszált személyazonosságok, a báltermi flörtök, a kibogozhatatlannak tűnő zűrzavar és a slágerekben bővelkedő muzsika önfeledt szórakozást ígérnek. A bemutatót december végére tervezik, az előadás rendezője Vida Péter lesz. 

Barnák László főigazgató a Szegedi Nemzeti Színház 2022/23-as évadának sajtótájékoztatóján (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

Joseph Stein, Jerry Bock és Sheldon Harnick musicaljét, a Hegedűs a háztetőnt a teátrum igazgatója, Barnák László álmodja színpadra. Minden idők egyik legismertebb musicaljét 1964-ben mutatták be a Broadwayn. 1986. október 10-én a felújítás után a Szegedi Nemzeti Színház is ezzel a darabbal nyitotta az akkori évadát. A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni. Fazekas Mihály meséje alapján Benkó Bence és Fábián Péter írt zenés vígjátékot (zeneszerző: Zságer-Varga Ákos) Matyi elszabadul címmel, amelyet eredetileg a korábbi évadban mutattak volna be, ám a koronavírus járvány miatt most kerül repertoárra. Giuseppe Verdi közel 80 éves volt, amikor utolsó színpadi művét, a Falstaffot komponálta. A vígopera gondolata majdnem fél évszázadon át foglalkoztatta nem utolsósorban azért, mert Rossini azt állította, hogy bármennyire is rajong Verdiért, nem találja képesnek egy vígopera megírására. Az évad utolsó zenés produkcióját Göttinger Pál rendezi. A Szegedi Kortárs Balett új bemutatója Shakespeare klasszikus drámáján alapul, a Lear Juronics Tamás koreográfiájával kerül bemutatásra. 

A Kisszínház első bemutatója Örkény István Macskajáték című színműve lesz, amelyet Novák Eszter állít színpadra. Ezt egy igazi közönségkedvenc zenés vígjáték Eisemann Mihály, Halász Imre és Békeffi István Egy csók és más semmije követi Juronics Tamás rendezében, aki legutóbb 2019 őszén álmodta színre a darabot a Thália Színházban.  A Szegedi Nemzeti Színház mindig is elkötelezett híve volt a kortárs magyar ősbemutatók erősítésének, ehhez csatlakozik most Lőrinczy Attila, akinek az Élve megégetve – a szegedi boszorkányok című színművét Koltai M. Gábor rendezi. 1728. július 23-án a nagy szegedi boszorkányperben tizenkét embert ítéltek máglyahalálra, akiket egyebek között azzal vádoltak, hogy az esőt és a föld zsírját eladták a törököknek. Lőrinczy darabja a korabeli  periratokat is felhasználva nem korhű rekonstrukcióra törekszik, hanem egy fiktív történetet mesél el, melyben azt igyekszik körüljárni, milyen életviszonyok, érdekek, szenvedélyek, babonás hitek és emberi gyarlóságok vezettek el a példátlanul kegyetlen ítélethez.

Dinyés Dániel (zenei vezető és Máthé Beáta (magánénekes) a Szegedi Nemzeti Színház 2022/23-as évadának sajtótájékoztatóján (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

2023. január 1-jén, a 200. születésnapon kezdetét veszi a Petőfi emlékév, mely programsorozathoz a Szegedi Kortárs Balett egyedi módon csatlakozik: a Lánglelkű című táncjátékot Juronics Tamás rendezi. Ken Kesey regényéből (Száll a kakukk fészkére) Dale Wasserman írt színpadi művet Kakukkfészek címmel, amely visszatérő darabja a hazai színházaknak: a szegedi bemutatót Vidovszky György álmodja színre. Az évadot a Kisszínházban Móricz Zsigmond Rokonok című színműve zárj. Bár a mű kilencven évvel ezelőtt íródott, a benne ábrázolt valóság ma is nagyon ismerős: a sógorkomaságra épülő világ, a gátlástalanság, a morál teljes hiánya, a korrupció. Kopjáss Istvánt egyik pillanatról a másikra megválasztják Zsarátnok főügyészének. Ez a maga módján tisztességes ember nagy reményekkel vág neki új munkájának.  A pozícióba kerülés pillanatnyi mámorát azonban hamarosan megkeserítik az egyre másra felbukkanó, markukat tartó rokonok és az új főügyész előtt lassanként feltáruló igazság: a „kéz kezet mos” elven működő kapcsolatok kibogozhatatlan szövedéke. Móricz klasszikus története Szikszai Rémusz értelmezésében kerül bemutatásra.

A fentieken túl új játszóhelyet is avat a teátrum: Peter Handke Zdenek Adamec kortárs színműve magyarországi bemutatójának a Reök-palota ad otthont, a darabot Szilágyi Bálint rendezi.

A Szegedi Nemzeti Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Nagyszínház:
Molnár Ferenc: Játék a kastélyban (vígjáték, rendező: Bezerédi Zoltán)
Carl Maria von Weber: A bűvös vadász (opera, rendező: Szőcs Artur)
Ránki György: Pomádé király új ruhája (meseopera, rendező: Toronykőy Attila)
ifj. Johann Strauss: A denevér (operett, rendező: Vida Péter)
Joseph Stein – Jerry Block – Sheldon Harrick: Hegedűs a háztetőn (musical, rendező: Barnák László)
Fazekas Mihály – Benkó Bence – Fábián Péter – Zságer-Varga Ákos: Matyi elszabadul (ifjúsági előadás, rendező: Benkó Bence, Fábián Péter)
Giuseppe Verdi: Falstaff (opera, rendező: Göttinger Pál)
Szegedi Kortárs Balett: Lear (táncdráma, koreográfus: Juronics Tamás)

Kisszínház:

Örkény István: Macskajáték (színmű, rendező: Novák Eszter)
Eisemann Mihály – Halász Imre – Békeffi István: Egy csók és más semmi (zenés vígjáték, rendező: Juronics Tamás)
Lőrinczy Attila: Élve megégetve – A szegedi boszorkányok (színmű, rendező: Koltai M. Gábor)
Szegedi Kortárs Balett: Lánglelkű (táncjáték, koreográfus: Juronics Tamás)
Ken Kesey – Dale Wasserman: Kakukkfészek (színmű, rendező: Vidovszky György)
Móricz Zsigmond: Rokonok (színmű, rendező: Szikszai Rémusz)

Reök-palota:

Peter Handke: Zdenek Adamec (kortárs színmű, rendező: Szilágyi Bálint)

Kiemelt kép: A Szegedi Nemzeti Színház épülete (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)