Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Két új bemutatóval is készül a 2022/23-as évadban a Szegedi Kortárs Balett: a Petőfi-emlékév alkalmából a Lánglelkű című táncjátékot tűzik műsorukra, majd a társulat művészeti vezetője, Juronics Tamás állítja színpadra Lear király történetét.

A Szegedi Kortárs Balett egyedi módon csatlakozik a 2023. január 1-jén a költő 200. születésnapján kezdődő Petőfi-emlékévhez: a Lánglelkű című táncjátékot Petőfi-versek ihlették, a darab zenéjét a hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és zeneszerzésversenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők, Brandenburg Ádám Sándor, Dobri Dániel, Kecskés D. Balázs, Lázár Dániel György és Molnár Viktor komponálták. Ahogyan az alkotók fogalmaztak: „A versek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által életre keltett zeneművek, fiatal koreográfusok munkái és a Szegedi Kortárs Balettól megszokott lenyűgöző látványvilágú költőiség együtt teremtik meg azt a szintézist, mely tovább élteti a lánglelkű költő korszakokon át nyúló zsenialitását.”

Reginald A. Foakes angol Shakespeare-kutató szerint a Lear király a drámaíró legnagyobb műve, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben. A Szegedi Kortárs Balett új produkciójának koreográfusa, Juronics Tamás szerint Lear fatális tévedése nem abban rejlik, hogy birodalmát idejekorán osztja fel, hanem hogy azt reméli: vagyona és befolyása nélkül is fogják szeretni. Ez a felismerés pedig még tébolyítóbb egy ereje teljében lévő ember számára, mint annak, aki agg korba lép.

A Szegedi Kortárs Balett bemutatói a 2022/23-as évadban:

Petőfi Sándor – Brandenburg Ádám Sándor – Dobri Dániel – Kecskés D. Balázs – Lázár Dániel György – Molnár Viktor: A lánglelkű
Lear király (rendező-koreográfus: Juronics Tamás) 

Kiemelt kép: Juronics Tamás (Fotó: Tarnavölgyi Zoltán)