Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A Rózsavölgyi Szalon – amely idén tavasszal ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját – a 2022/23-as új évadban öt új bemutatót tart, amelyek közül az egyik Bálint András és Jordán Tamás közös produkciója, és amelyet Jordán Tamás 80. születésnapján tűznek műsorra. Az új évadban először lép fel a Szalonban Bánsági Ildikó, Petrik Andrea, Szulák Andrea, Sajgál Erika, Bíró Panna Dominika, Bálint András, Brasch Bence és Epres Attila.

Az október 8-án érkező Apróbetűs szerelem bemutatóját decemberben Tirstan Petitgirard drámája, a Válásguru követi Ullmann Mónika, Józan László és Brasch Bence főszereplésével, Őze Áron rendezésében. Az évad második felében debütál Hárs Anna Szívhang című műve, amelyet a szerző a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írt. Az ősbemutatóban Szulák Andrea, Sajgál Erika, Györgyi Anna és Epres Attila lép színpadra. Sean Grennan Most akkor című darabját Herendi Gábor állítja színpadra, Bánsági Ildikóval, Gálvölgyi Jánossal, Csiby Gergellyel és Bíró Panna Dominikával a főszerepben.

Pillanatkép az Apróbetűs szerelem olvasópróbájáról (Fotó: Kallus György)

Az ötödik premier különleges színháztörténeti esemény lesz: Bálint András és Jordán Tamás közös produkciója Színházcsinálók címmel 2023. január 15-én, Jordán Tamás, a Nemzet Színésze 80. születésnapján lesz először látható. “Bálint András és Jordán Tamás azzal kerestek meg, hogy mindketten 80 évesek lesznek 2023-ban, nagyon jó barátok, rengeteg közös történetük van, és ennek kapcsán készítenének nálunk egy közös előadást. Ők írják, és beleszövik Molnár Ferenc több mint 100 évvel ezelőtti budapesti írásait, publicisztikáit, amelyek akár ma is íródhattak volna. Az előadás kötődik a főváros 150. születésnapjához is. Boldogan ad helyet a Rózsavölgyi Szalon korunk két jelentős színházcsinálójának. Jordán Tamás ráadásul kezdettől kapcsolódik hozzánk, jelenleg is három előadásunkban – romance.com, A két pápa és Az utolsó óra – játszik. Bálint Andrást pedig régóta szerettem volna megnyerni a színházunknak” – árulta el Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője.

A Rózsavölgyi Szalon megnyitása óta olyan darabokat tűz műsorára, amelyek jelentős értéket képviselnek a magyar és külföldi kortárs irodalomban, és amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. “Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik. Ebben a rendkívül nehéz időszakban a kulturális szcéna, egyáltalán az egész világunk nagyobb összefogást, egymásra figyelést, szolidaritást igényel mindnyájunktól – alkotóktól, közönségtől, támogatóktól. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Erre garancia a nálunk alkotók köre. Nincs állandó társulatunk, de olyan erős a kötelékünk az alkotóinkkal, hogy ők is azt érzik, mintha állandó társulathoz tartoznának. Ezt a kört tudatosan bővítjük, az új évadban Bánsági Ildikó, Petrik Andrea, Szulák Andrea, Sajgál Erika, Bíró Panna Dominika, Bálint András, Brasch Bence, Epres Attila csatlakozik hozzánk egy-egy produkcióban. Mi azt képviseljük: ha bizonytalan is körülöttünk minden, a művészet megerősít minket. A Rózsavölgyi Szalon állandó és élő párbeszédben van a közönségével. Ez a színház lényege, ez a kapcsolat” – nyilatkozta Zimányi Zsófia.

A Rózsavölgyi Szalon bemutatói a 2022/23-as évadban:

Stephen Enersen: Apróbetűs szerelem (rendező: Ujj Mészáros Károly, bemutató: 2022. október 8.)
Tirstan Petitgirard: Válásguru (rendező: Őze Áron, bemutató: 2022. december)
Színházcsinálók – Bálint András és Jordán Tamás közös estje (bemutató: 2023. január 15.)
Hárs Anna: Szívhang (rendező: Dicső Dániel, bemutató: 2023.)
Sean Grennan: Most akkor (rendező: Herendi Gábor, bemutató: 2023.)

Kiemelt kép: Rózsavölgyi Szalon (Fotó: Wikipédia)