Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Öt új ősbemutatóval készül a Radnóti Miklós Színház a 2022/23-as szezonra: ráadásul négy előadás kortárs magyar szerző nevéhez fűződik. Az évadzáró társulati ülésen Kováts Adél, a teátrum igazgatója elmondta, hogy ősztől várhatóan visszakapják a teljes színpadot, amelyet négy éve az épület mögötti építkezés miatt kellett lecsökkenteni. Ugyanakkor fájó szívvel búcsúznak a Radnóti Tesla Labortól, amely az elmúlt három évadban egyedi és népszerű, nyitott színházi térré vált, helyet adva megannyi független társulat előadásainak is. „A fájó döntést az elmúlt évek csonka évadai eredményezte anyagi okok és a bizonytalan jövőkép indokolja, így a jelen helyzetben nem tudjuk tovább bérelni a Tesla Labort” – mondta. 8 év után távozik a társulatból Martinovics Dorina, aki a jövő évadtól a Centrál Színház tagja lesz, Berényi Nóra Blankát – akit olyan előadásokban láthattunk, mint a Don Carlos, a 451 Fahrenheit, az Ikrek hava, valamint az ő bravúros beugrása mentette meg év elején a Futótűz és a 10 című előadásokat – viszont szerződteti a színház.

Az évad első bemutatója az Álom luxuskivitelben lesz: Truman Capote kisregényének Magyarországon először látható színpadi változatát (amelyet Richard Greenberg írt) Valló Péter rendezi Sodró Elizával és Rusznák Andrással a főszerepben. Decemberben Szálinger Balázs legújabb drámáját mutatják be: a Kályha Kati címszerepét Kováts Adél játssza majd, de a társulat szinte valamennyi tagja látható lesz a Rusznyák Gábor rendezte produkcióban. Az első világháború után Nagybánya néhány hónapon belül a románok által megszállt területek egyik központjává vált – a darabnak ez a történelmi „pillanat” a tere és ideje, helyszíne pedig a Kályha nevezetű kocsma, a Kispiac téren. Egy polifon élet-montázs bontakozik ki előttünk ebben a vihar előtti bénultságban és kiszolgáltatottságban.

Pillanatkép a Radnóti Színház évadzáró társulati üléséről (Fotó: Ofner Gergely)

Nagy Péter István viszi színre Bartis Attila 2015-ben megjelent A vége című ikonikus regényét, amelynek adaptációját Mikó Csaba készítette. A mű egy egyre sikeresebbé váló fotográfust követ, amint életének derekán túl a képein keresztül visszatekint életének elmúlt szakaszára: szerelmeinek, családjának, és végeredményben a XX. századnak összegzésre, feldolgozásra, elengedésre vagy éppen lezárásra váró történetére. A több generáción átívelő történet Szabad Andrásainak szerepében Porogi Ádámot, László Zsoltot és Katona Péter Dániel egyetemi hallgatót láthatjuk. Az évad végén kezdi el próbálni Hajdu Szabolcs a Legközelebbi ember munkacímű ősbemutatót Mészáros Blankával, Sodró Elizával, Porogi Ádámmal és Baki Dániellel, akikkel azt a témát dolgozza fel, hogy minden emberhez kapcsolódik egy legközelebbi ember, aki sokszor nem is tudja, hogy ő a legközelebbi ember, és hogy milyen sokat jelent a másiknak, és van, hogy azt hisszük, mi vagyunk a legközelebbi emberek, de kiderül, hogy mégsem. Van olyan, hogy a legközelebbi ember visszaél azzal, hogy ő a legközelebbi ember, és van, hogy a legközelebbi ember egy szakítás vagy egy haláleset miatt eltűnik az ember életéből. Ez az a magány, amikor nincs legközelebbi ember – és ilyenkor keresni kezdjük azt.

Az évad során továbbá bemutatásra kerül Rusznák András önálló estje, a Bródy Sándortól és Bródy Sándorról született írásokon alapuló, az író alakját megidéző Bródy, Szőcs Artur rendezésében. Emellett örömhír a törzsnézőknek, hogy a repertoáron maradó előadások mellett olyan régi kedvencekkel is újra találkozhat majd a közönség, mint A párnaember és a III. Richárd.

A társulati ülésen az új bemutatók kihirdetése mellett kiosztották az évad díjait is. A Kicsi-díjat – a színészek szavazatai alapján a legkisebb szerepben a legnagyobb alakítás díját – Sodró Eliza kapta, aki a Legjobb színésznő is lett a voksok alapján. A Legjobb színész pedig Pál András, aki a Közönségdíjat is hazavihette. A színház legjobb dolgozói hármas megosztásban Ari Zsófi (rendezőasszisztens), Kónya József (ügyelő) és Szijártó Ádám (színházi titkár és grafikus) lettek.

A Radnóti Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Truman Capote – Richard Greenberg: Álom luxuskivitelben (rendező: Valló Péter, bemutató: 2022. október 22.)
Szálinger Balázs: Kályha Kati (rendező: Rusznyák Gábor, bemutató: 2022. december 18.)
Bartis Attila – Mikó Csaba: A vége (rendező: Nagy Péter István, bemutató: 2023. március 5.)
Hajdu Szabolcs: Legközelebbi ember (rendező: Hajdu Szabolcs, bemutató: 2023. április 30.)
Bródy – Rusznák András önálló estje (rendező: Szőcs Artur)

Kiemelt kép: A Radnóti Színház 2021/22-es évadának díjazottjai (balról jobbra): Ari Zsófi (rendezőasszisztens), Sodró Eliza, Pál András és Szijártó Ádám (színházi titkár és grafikus) (Fotó: Ofner Gergely)