Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Megtartotta évedzáró társulati ülését a Pinceszínház, ahol az idei szezon összegzése mellett lerántották a leplet a következő év bemutatóiról is. Sztarenki Pál, a teátrum igazgatója elmondta, hogy az évad során a kulcsszavuk a változás lett: változott a műsor, az arculat, a szerzők, az előadások, változtak ők maguk is. Ennek a folyamatnak az eredményeként 2022 őszén teljesen megújult arculattal, felújított belső térrel és igazán reprezentatív repertoárral térnek majd vissza.

A 2021/22-es évadban 168 előadást, 10 új bemutatót tartottak 10300 nézőnek. Elindították a Trezor közéleti beszélgetés sorozatot Szarka Jánossal, amelynek idei vendégei között Alföldi Róbert, Cserhalmi György, Nagy Ervin és Hernádi Judit is szerepelt, de itt lépett utoljára színpadra a nemrég elhunyt Haumann Péter is (a beszélgetést a Pinceszínház a napokban online is közzé tette). A 9 magazinnal közösen belekezdtek az Esti kohász című színházi sorozatba, állandó partnerükké vált a a Freeszfe Egyesület, többször adtak otthont az Ab Ovo Kiadónak és a budapesti művészeti iskoláknak. Emellett számos produkciót tudtak befogadni és megmutatni a Pinceszínház közönségének. Az egész évad során színházi nevelési csoport működött középiskolás és egyetemista diákoknak, Varsányi Péter vezetésével.

Pillanatkép a Macskadémon olvasópróbájáról (Fotó: Pinceszínház)

A 2022/23-as évad  első bemutatója Bella Máté és Karafiáth Orsolya közös darabja, a Macskadémon című albérleti revü lesz. A zenés darabot a páros a Madách Színház 2010-es musicalpályázatára írta, amelyen harmadik helyezést értek el, azonban akkoriban csupán felolvasószínházi előadásként debütálhatott a darab. A valódi premiert 2018 márciusában tartották a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrum nevű játszóhelyén, Göttinger Pál rendezésében. A Szentendrei Teátrummal és a Gergye Krisztián Társulattal közös előadásban Szemenyei János, Mester Viktória, Mátyássy Bence, Nádasy Erika és Mertz Tibor lép majd színpadra. A szezonban két ősbemutató is vár a közönségre: az első októberben debütál, O. Horváth Sári Hitler ABBA-t énekel című darabját maga a szerző állítja színpadra. Az év utolsó premierjére decemberben kerül sor: Kelemen József Paul Pörtner Hajmeresztő című sikerdarabját viszi színre. Az előadás egy interaktív krimi: egy fodrászüzlet feletti lakásban meggyilkolnak egy zongoraművésznőt. A nyomozópárosnak négy gyanúsítottja is van, de hogy ki a valódi tettes, az csakis a nézőkön múlik, akik nem csak estéről estére megszavazhatják, hogyan érjen véget a történet, hanem kérdéseket is intézhetnek a szereplőkhöz.

Januárban a Verona 1301-et is jegyző (ezt az darabot áprilisban beválasztottuk a hónap legjobbjai közé) Madák Zsuzsanna új osztálytermi színházi nevelési előadást rendez, amely Jeruzsálem G. E. Lessing Bölcs Náthán és Ulrich Hub Náthán gyermekei című művei nyomán készül. Az évad második ősbemutatója februárban érkezik: a De mi lett a pasival? című darabot Kiss Csaba írja és rendezi. A Kurtizánképző, az Úr-Kurzus és a Díva, dáma, perszóna után ÁGENS Karsai Györggyel közösen állítja színpadra Euripidész Médea című tragédiáját márciusban. Az említett előadások továbbra is repertoáron maradnak, csak úgy, mint a Mirad, egy fiú Boszniából, a Verona, 1301, a Semmit se bánok, a Bányavirág, a Hello Again, valamint a Levelek Adytól – Jordán Tamás önálló estje.

Pillanatkép a Pinceszínház évadzáró üléséről (Fotó: Pinceszínház)

Az új bemutatók mellett folytatódik a Trezor beszélgetés és a Freeszfe Egyesülettel való együttműködés is. Emellett a Pinceszínház lesz az otthona a Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! sorozatának, amelyet Csizmadia Tibor vezet. A következő évadban is várják a gimnazista és egyetemista korosztályt színházi nevelési programjaikra, továbbá nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a társművészetekre. A színház továbbra is otthont ad a Benkó Dixieland Bandnek, közösségtalálkozóknak, beszélgetéssorozatoknak, könyvbemutatóknak, illetve ősztől kiállítótértként helyszínt biztosítanak a kortárs képzőművészeknek is. 

A Pinceszínház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Bella Máté-Karafiáth Orsolya: Macskadémon (rendező: Gergye Krisztián, bemutató: 2022. szeptember, koprodukció a Szentedrei Teátrummal és a Gergye Krisztián Társulattal)
O. Horváth Sári: Hitler ABBA-t énekel (rendező: O. Horváth Sári, bemutató: 2022. október)
Paul Pörtner: Hajmeresztő (rendező: Kelemen József, bemutató: 2022. december)
G. E. Lessing Bölcs Náthán és Ulrich Hub Náthán gyermekei című művei nyomán Madák Zsuzsanna: Jeruzsálem (osztálytermi színházi nevelési előadás, rendező: Madák Zsuzsanna, bemutató: 2023. január)
Kiss Csaba: De mi lett a pasival?(rendező: Kiss Csaba, bemutató: 2023. február)
Euripidész: Médea (rendező: ÁGENS és Karsai György, bemutató: 2023. március) 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Pinceszínház évadzáró üléséről (Fotó: Pinceszínház)