Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Tizenhárom bemutatóval várja a Pécsi Nemzeti Színház a közönséget a 2022/23-as évadban: hat nagyszínpadi előadással (köztük bohózattal, táncjátékkal, musicallel, operával és tragédiával), öt kamaraszínházi produkcióval és két további darabbal készülnek.

A Nagyszínpad első bemutatója Ken Ludwig népszerű bohózata, a Primadonnák lesz, amelyet Vidákovics Szláven állít színpadra. Ezt a Pécsi Balettel koprodukcióban létrejövő Zorba című táncjáték követi, a Harangozó-díjas Juhász Zsolt és a szintén Harangozó-díjas Zachár Lóránd rendezésében és koreográfiájával. Vidákovics Szláven álmodja színre az évad musicalbemutatóját is: érkezik Joe Kander, Fred Ebb és Bob Fosse népszerű Chicagója. Funk Iván rendezésében mutatják be Molnár Ferenc örök klasszikus vígjátékát, Az üvegcipőt, majd Nina Kleflin viszi színre Rossini A sevillai borbély című operáját. A Kossuth-díjas Bozsik Yvette egy ókori tragédiát, a Médeiát vizionálja színpadra. 

A Kamaraszínházban az évadot egy ősbemutató nyitja: a Robinson! próbáiba az érdeklődők már gyereknap alkalmával betekintést nyerhettek, Defoe regényéből Boráros Milada készítette ifjúsági előadást, amelyet Boráros Szilárd rendezésében láthatnak majd a kicsik és nagyok. Enyedi Éva megírta az Ö.K.Ö.R., vagyis az Ö.sszes K.Ö.telező R.öviden című előadás folytatását is, ezt Tóth Zoltán viszi színre. Az évad itteni következő bemutatója az olasz filmsiker, Paolo Genovese Teljesen idegenek című alkotásának színpadi változata lesz a Jászai Mari-díjas Bagó Bertalan rendezésében. Molière Don Juanját Telihay Péter, Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című meseoperáját pedig a Kossuth-díjas Gulyás Dénes állítja színpadra.

A Pécsi Horvát Színház ad otthon Pål Mangor Kvammen, Torfinn Nag, Jon Arne Sægrov és Per Inge Torkelsen Királyrák krumplifészekben című komédiájának, amelyet a Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas Böhm György rendezésében láthat a nagyérdemű. Az N. Szabó Sándor teremben pedig Gerhard Dorfe és Anton Zettel A monarchia utolsó hóhéra voltam című monodráma ősbemutatója lesz látható Bodonyi József rendezésében.

A Pécsi Nemzeti Színház bemutatói a 2022/23-as évadban: 

Nagyszínház:

Ken Ludwig: Primadonnák (bohózat, rendező: Vidákovics Szláven)
Pécsi Balett: Zorba (táncjáték, rendező-koreográfus: Juhász Zsolt és Zachár Lóránd)
Joe Kander – Fred Ebb – Bob Fosse: Chicago (musical, rendező: Vidákovics Szláven)
Molnár Ferenc: Az üvegcipő (vígjáték, rendező: Funk Iván)
Gioachino Rossini: A sevillai borbély (opera, rendező: Nina Kleflin)
Euripidész: Médeia (tragédia, rendező: Bozsik Yvette)

Kamaraszínház:

Daniel Defoe regénye alapján Boráros Milada: Robinson! (ifjúsági előadás, rendező: Boráros Szilárd)
Enyedi Éva: Ö.K.Ö.R. II. – Ö.sszes K.Ö.telező R.öviden (irodalmi osztálykirándulás, rendező: Tóth Zoltán)
Paolo Genovese: Teljesen idegenek (vígjáték, rendező: Bagó Bertalan)
Molière: Don Juan (vígjáték, rendező: Telihay Péter)
Engelbert Humperdinck: Jancsi és Juliska (meseopera, rendező: Gulyás Dénes)

Pécsi Horvát Színház:

Pål Mangor Kvammen – Torfinn Nag – Jon Arne Sægrov – Per Inge Torkelsen: Királyrák krumplifészekben (komédia, rendező: Böhm György)

N. Szabó Sándor terem:

Gerhard Dorfe – Anton Zettel: A monarchia utolsó hóhéra voltam (monodráma, rendező: Bodonyi József)

Kiemelt kép: A Pécsi Nemzeti Színház épülete (fotó: htdb.hu)