Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Ősbemutatókkal, magyar és külföldi klasszikusokkal várja a közönséget a Nemzeti Színház a 2022/23-as évadban, amelyben összesen 10 új előadást láthat majd a nagyérdemű. A tavaszi, mintegy három hónapon át tartó Színházi Olimpia lesz a legmeghatározóbb eseménye a Nemzeti Színház következő szezonjának, amelyben az alkotók közötti párbeszéd elősegítésére, illetve a magyar és európai értékek megjelenítésére törekszik a teátrum.

Más színházakhoz hasonlóan, a Nemzeti Színház következő évada is a pandémia hatásait igyekszik kiküszöbölni. Nyáron a Csíksomlyói passió Kolozsváron vendégeskedik, augusztusban pedig Tamási Áron Tündöklő Jeromos című előadása a Gyulai Várszínházban lesz először látható 12-én, majd szeptembertől Budapesten is játsszák. A darabválasztás nem véletlen, hiszen a szerzőnek emlékéve van. Hasonló okokból, a Kodály-év jegyében kerül bemutatásra a következő szezon „nagyprodukciója” Vidnyánszky Attila rendezésében, a Székely fonó, amelyben a Kodály Zeneiskola 180 növendéke is részt vesz majd, Sapszon Ferenc vezetésével.

Berettyán Sándor, Rátóti Zoltán, Kozma András a Nemzeti Színház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Vidnyánszky Attila a május 30-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a háború miatt Magyarországra kényszerült beregszászi társulattal koprodukcióban színpadra állították Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét, amelynek bemutatóját május 23-án tartották Pécsett, októbertől pedig a Kaszás Attila terem ad otthon a darabnak. Másik rendezése az évadban a Bánk bán új verziója lesz, amelyet a legutóbbi kamaraszínházi változat után sokadjára állít színpadra, és amelyben ezúttal a fiatalabb korosztály színészei kapnak szerepet, lehetőséget. Berettyán Sándor, aki a Bánk bán új verziójának címszerepét alakítja, elmondta, végtelenül hálás azért, hogy a magyar klasszikus triászból (Bánk bán, Csongor és Tünde, Az ember tragédiája) már eljátszhatta Ádám szerepét a Tragédiában, és most Bánkra készülhet. Kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy azokkal a kortársaival szerepel együtt a darabban, akikkel együtt nőttek bele a színházba, és ismerik egymás minden rezdülését.

A Kaszás Attila teremben A helység kalapácsa előadáson túl két produkció is bemutatásra kerül. Az Ők tudják, mi a szerelem című Hubay Miklós-drámát Rátóti Zoltán rendezi, aki elmondta, mennyire fontos, hogy egy olyan drámaíró-generáció egyik meghatározó alkotójának műve kerül színpadra, amely nemzedék sajnálatosan kikopott a magyar színházak műsorából. A szerelem kortalanságáról szóló előadás főszerepeiben Blaskó Pétert és Udvaros Dorottyát láthatjuk majd. Új szerzőként mutatkozik be Lukácsy György, a Nemzeti Színház irodalmi munkatársa, akinek Hazatérés című, a kalandos sorsú Esterházy Jánosról szóló darabját ősszel mutatja be a teátrum.

Szász Júlia és Bordás Roland a Nemzeti Színház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A mai „kizökkent világot” ragadja meg az a négy előadás, amit külföldi rendezők állítanak színpadra, ezek közül kettő ősbemutató lesz. A négy produkció közös fő üzenete az lehet, hogy képesek vagyunk-e ebben az önmagából kifordult világban utat találni, és az európai civilizációt új utakra helyezni. A Mester és Margarita után Alekszandar Popovszki visszatér a Nemzetibe, Molière Don Juanját rendezi a következő szezonban. A Zavaros idők című előadás a kiemelkedő ukrán kortárs szerző, Volodimir Klimenko (Klim) darabjából született, témája a Borisz Godunov-történetből táplálkozik, de kortárs nézőpontból ad egy izgalmas történelemértelmezést. Ezt az ukrán Vlad Trojickij állítja majd színpadra. Szintén a történelmi személyiséget, a felelősség kérdését vizsgálja, de egészen más dimenzióban, egy fiktív, jövőbeni szituációban a fiatal orosz szerző, Kirill Fokin Rex című szatirikus disztópiája, amit a szentpétervári Valerij Fokin visz majd színre. A klasszikus drámairodalomhoz tartozik ugyan Brecht A kaukázusi krétakör című darabja, de ezúttal egy igen izgalmas olvasatban, a grúz Avtandil Varzimasvili, a tbiliszi Gribojedov Állami Színház művészeti vezetője rendezésében látható majd. A két klasszikus előadásban szereplő Szász Júlia elmondta, hogy mindig nagyon érdekes külföldi rendezővel együtt dolgozni, mert általában szokatlan perspektívából tudja megvilágítani az adott művet. Bordás Roland, aki szintén ugyanebben a két előadásban játszik majd, hozzátette, nagyon örül annak, hogy ismét együtt dolgozhat Alekszandar Popovszkival, és úgy vélte, nagyon szép, de kihívásokkal teli évad vár rá.

Az évad legfontosabb eseménye az áprilistól júniusig tartó Színházi Olimpia lesz. A világ egyik legjelentősebb színházi eseményét valósíthatja meg Magyarország, a Nemzeti Színház koordinációjával. Vidnyánszkyi Attila példaként említette meg, hogy csak bábszínházi előadásból mintegy 100 külföldi produkció érkezik hazánkba a három hónap alatt, valamint megemlítette, hogy több kisebb fesztivál is megvalósul az olimpia részeként országszerte.

A Nemzeti Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Nagyszínpad:

Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör (rendező: Avtandil Varzimasvili, bemutató: 2022. október 7.)
Kodály Zoltán: Székely fonó (rendező: Vidnyánszky Attila, bemutató: 2022. december 9.)
Molière: Don Juan (rendező: Alekszandar Popovszki, bemutató: 2023. január)
Katona József: Bánk bán (rendező: Vidnyánszky Attila, bemutató: 2023. március)

Gobbi Hilda Színpad:

Tamási Áron: Tündöklő Jeromos (rendező: Márkó Eszter, bemutató: 2022. szeptember 3., koprodukció a Gyulai Várszínházzal)
KLIM (Volodimir Klimenko): Zavaros idők (rendező: Vlad Troickij, bemutató: 2022. november)
Kirill Fokin: Rex (rendező: Valerij Fokin, bemutató: 2023. március)

Kaszás Attila terem:

Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem (rendező: Rátóti Zoltán, bemutató: 2022. szeptember)
Lukácsy György: Hazatérés (rendező: Rubold Ödön, bemutató: 2022. október)
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa (rendező: Vidnyánszky Attila, bemutató: 2022. október, koprodukció a Kárpátaljai Megyei Drámai Színházzal)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Nemzeti Színház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)