Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Öt bemutatót, valamint tantermi előadásokat tervez a nagyváradi Szigligeti Színház, amelynek a 2022/23-as évadtervében három vendégelőadás is szerepel.

Az ősszel kezdődő évad első produkciójaként a Tamási-emlékév jegyében mutatják be a Csalóka szivárványt Telihay Péter rendezésében, ezzel pedig több mint húsz év után tér vissza a székely író a repertoárra. Szilveszterre Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais Egy őrült nap, avagy Figaro házassága című darabjával készülnek, a produkciót Botos Bálint rendezi. Januárban igazi kuriózumnak számít majd a Magyaroszaurusz című előadás, amelyet Gianina Carbunariu jegyez, aki neves román alkotókkal és a Szigligeti Társulattal összefogva készíti a produkciót, amelynek középpontjában a dévai születésű báró Nopcsa Ferenc paleontológus, geológus, albanológus személyisége áll. Nopcsa az MTA tagja volt, ugyanakkor hírszerző, kém, aki pályázott az albán királyságra is. Személyében az elmélyült tudós hajlam, a neurotikus érzékenység, a kutató és a kalandor egyesül.  A nagyszabású színházi vállalkozásban a Szentendrei Teátrum lesz a nagyváradiak partnere. A Szigligeti Társulat 2023-ban megemlékezik Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójáról is: erra az alkalomra készül el a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című projekt, amely minden korosztályt megszólító eseményekből, tantermi előadásokból áll. 2023 tavaszára további két premiert terveznek: Kárpáti Péter Én, a féreg című Kafka-kabaréját Kovács D. Dániel állítja színpadra, Novák Eszter rendezésében pedig a Csinibaba című zenés vígjátékot láthatja közönség.

A műsorterv szerint a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata három produkcióval lép fel Nagyváradon: Szőcs Géza Raszputyin című darabját Szardar Tagirovszkij rendezésében láthatja a közönség, Georg Büchner Woyzeckjének színpadi adaptációját Albu István rendező jegyzi, a harmadik előadás pedig a Légy jó mindhalálig lesz.

A nagyváradi Szigligeti Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Tamási Áron: Csalóka szivárvány (rendező: Telihay Péter)
Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais: Egy őrült nap, avagy Figaro házassága (rendező: Botos Bálint)
Gianina Carbunariu: Magyaroszaurusz (rendező: Gianina Carbunariu)
Kárpáti Péter: Én, a féreg (rendező: Kovács D. Dániel)
Csinibaba (rendező: Novák Eszter)
Szabadság, szerelem – Petőfi 200 (tantermi előadás)

Kiemelt kép: Pillanatkép a nagyváradi Szigligeti Színház évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: nagyváradi Szigligeti Színház)