Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Elsősorban magyar írók művei határozzák meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház 230. évadát: a 2022/23-as szezonban öt új bemutatóval, két „előbemutatóval”, valamint két jubileumi programmal készül a teátrum.

Már zajlanak a próbái Tamási Áron Ősvigasztalás című drámájának, amelyet Béres László állít színpadra, a bemutatóra október 5-én kerül sor. Az előadással a székely író születésének 125. évfordulója előtt tisztelegnek. Decemberben kezdi el Bocsárdi László a  Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készülő színpadi adaptáció próbait a nagyszínpadon, az előadás bemutatójára januárban kerül sor. Szabó K. István, aki első alkalommal fog dolgozni a kolozsvári színházban, ugyancsak egy magyar klasszikus szerző, Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényét állítja színpadra a színház stúdiótermében. Ezt követően Tompa Gábor szintén a színház stúdiótermében rendezi meg Jon Fosse kortárs norvég drámaíró I Am the Wind (Én vagyok a szél) című kétszemélyes színművét.

Az évadbejelentő sajtótájékoztatón Tompa Gábor, a teátrum igazgatója a 230. évad „előbemutatójaként” említett két olyan előadást is, amelyet a múlt szezon végén állítottak színpadra, de az idei évadban ismerheti meg ezeket igazán a közönség. Ezek egyike az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett Ifjú barbárok, a másik pedig a Prométheusz’22 (rendező: Tompa Gábor), amely Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiájának adaptációja. Az évad második felére elsősorban stúdióelőadásokat terveztek, mert a színháznak és a Kolozsvári Magyar Operának is otthont adó épület nagyterme és színpada felújítására, korszerűsítésére készülnek, így megtörténhet, hogy két évadon keresztül is nélkülözniük kell a nagyszínpadot. 

Ifj. Vidnyánszky Attila (középen) az Ifjú barbárok olvasópróbáján (Fotó: Biró István)

November 17. és 27. között kerül megrendezésre a VIII. Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál, amelynek témája a félelem és a remény. A fesztivál programja összeállt, de csak akkor hirdetik meg, ha biztossá válik, hogy megkapják a szervezéshez szükséges minisztériumi támogatást. Továbbá két jeles évfordulóra is készül a társulat: december 17-ére a kolozsvári és egyben a magyar színjátszás 230. évfordulójára ünnepi műsort állítanak össze, 2023-ban pedig azzal köszöntik az akkor nyolcvanadik évét betöltő Andrei Serban román rendezőt, hogy felújítják az általa rendezett négy kolozsvári magyar előadását: februárban új szereposztásban lesz látható a Ványa bácsi, mellette a Hedda Gabler, a Suttogások és sikolyok és az Oidipusz is újra műsorra kerül.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Tamási Áron: Ősvigasztalás (rendező: Béres László, bemutató: 2022. október 5.)
Móricz Zsigmond: Rokonok (rendező: Bocsárdi László, bemutató: 2023. január)
Kosztolányi Dezső: Édes Anna (rendező: Szabó K. István)
Jon Fosse: I Am the Wind (Én vagyok a szél) (rendező: Tompa Gábor)
Kali Ágnes és Nagy Botond: Elektra (Euripidész, Eugene O’Neill, Jean Giradoux, Carl Gustav Jung és Richard Strauss szövegei alapján, rendező: Nagy Botond) 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Kolozsvári Állami Magyar Színház évadbejelentő sajtótájékoztatójáról Fotó: Biró István)