Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Megtartotta évadzáró társulati ülését a 30. jubileumát ünneplő Kolibri Színház, amelyen a szezon összegzésén túl a következő bemutatókat is elárulták.

Novák János igazgató elmondta, hogy a járványhelyzet továbbra is komoly nehézségek és kihívások elé állította a Kolibri Színházat is, ugyanakkor óriási eredménynek értékeli, hogy mindezek dacára maradéktalanul sikerült megvalósítani az idei terveket: hét premiert és egy előbemutatót tartottak, sikeresen megrendezték a X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét, májusban pedig egész napos programmal ünnepelték meg a színház fennállásának 30. évfordulóját. Az idei évadban három játszóhelyen összesen 412 előadást láthatott a közönség, közel 96%-os nézettség mellett. A járvány miatt 26 előadást kellett elhagyniuk, 35-öt viszont beugrással sikerült megmenteni. Az évadban Alexics Rita lépett színpadra legtöbbször, 178 alkalommal, őt Ruszina Szabolcs és Fehér Dániel követte 177, illetve 172 előadással.

A 2022/23-as évadot a hagyomány szerint szeptember első szombatján az egész napos Kolibri Fesztivállal nyitják meg. Az ősz első bemutatója a MAPPING nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló Hangmadár című produkció lesz, amelyet Eck Attila dramaturg közreműködésével Novák János rendez a Kolibri játszóhellyé avatott, felújított előcsarnokában. Minden, ami él, minden, ami izeg-mozog hangot ad, zenél – hangokról, színekről, formákról szól ez a varázslatos mese, aminek a legkisebb nézők is a részeseivé válnak. A Kolibri Színház kortárs magyar drámaíró pályázatának díjazottja Kiss Noémi A bálna és a srác című darabja volt, amelyet Markó Róbert állít színpadra októberben a Kolibri Fészekben. Az azóta mesekönyv formájában is megjelent történet főhőse egy kisfiú, aki be akarja bizonyítani a szülei és saját maga számára, hogy képes egyedül is boldogulni, így hát magányos kalandra indul az északi tenger partján.

Október közepén kerül a nagyközönség elé Vidovszky György rendezésében az Áruló című ifjúsági előadás, amelynek előbemutatóját június elején tartották a Kolibri Pincében. A PlayOn! nemzetközi együttműködés keretében létrejött, Magyarországon eddig egyedülálló interaktív előadásban a teljes eseménysort a nézők alakítják egy telefonos applikáció segítségével, szavazataikkal befolyásolva a „nyomozó játék” menetét. 2023 januárjában egy igazi klasszikust mutatnak be a nagyszínpadon: az Óz, a varázslót Horváth Péter színpadi adaptációja alapján Gothár Péter rendezi. L. Frank Baum több mint 120 éve született meséje generációk sokaságát bűvölte már el, ám az ismert történet most új köntösben kerül kisiskolások elé. 

Nizsai Dániel a Kolibri Színház évadzáró társulati ülésén (Fotó: Bárdi Gergő)

Az évadzárón a hagyományoknak megfelelően a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, illetve egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. A kollégák titkos szavazatai alapján idén Tisza Bea és Nizsai Dániel színművészek, illetve Albert Kinga videós és Farkas István műszaki vezető érdemelte ki az elismerést. 

A Kolibiri Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Eck Attila: Hangmadár (rendező: Novák János)
Kiss Noémi: A bálna és a srác (rendező: Markó Róbert)
Eck Attila – Vidovszky György: Áruló (rendező: Vidovszky György)
L. Frank Baum – Horváth Péter: Óz, a varázsló (rendező: Gothár Péter)

Kiemelt kép: A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház társulata a 2021/22-es évadban (Fotó: Bárdi Gergő)