Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Katona József Színház, ahol kihirdetésre kerültek a következő szezon – egyben a teátrum 40. évadának – bemutatói. A tervek szerint az első három premiert októberben tartják meg. Jevgenyis Griskovec kortárs orosz író Tél című művét Dankó István rendezi a Sufniban. Ezzel párhuzamosan  A mi osztályunk sikere óta széles körben ismert lengyel kortárs író, Tadeusz Słobodzianek A zseni című darabját Ascher Tamás állítja színpadra a Kamrában. A Katona első bemutatója Henrik Ibsen Hedda Gablere lesz Székely Kriszta rendezésében. Szintén októberben kerül sor egy különleges online előadás felvételére is a Sufniban: az eSzínház inkubátorprogramjának részeként Nádas Péter Találkozás című drámáját Török Marcell rendezi.

A bemutatók következő blokkja december közepén várható: Bagossy Júlia, a Sufni-projekt keretein belül, Euripidész drámája alapján a Médeiát viszi színre, Tarnóczi Jakab pedig a Magányos emberek – családi együttlét Gerhart Hauptmann drámája alapján munkacímű előadást álmodja a Kamra színpadára. Grecsó Krisztián a Cigányok után újabb darabbal jelentkezik: a Tíz eszkimó munkacímen futó előadást Máté Gábor állítja színpadra. A bemutatók sorozata 2023 áprilisában folytatódik: a Sufni-projekt keretein belül Dohy Balázs Wolfram Lotz, kortárs német író A politikusok munkacímű művét rendezi. Ezzel párhuzamosan Stanisław Ignacy Witkiewicz, lengyel író Vizityúk című darabját Zsótér Sándor viszi színre a Kamrában. Az évad utolsó premierjére április második felében kerül majd sor: Tarnóczi Jakab Ring – Istenek alkonya – zenés erőpróba Wagner után címmel készít új előadást.

A Katona József Színház igazgatósága a teátrum évadzáró társulati ülésén (Fotó: Horváth Máté)

Ősztől két új tag, Béres Bence és Mentes Júlia csatlakozik a színházhoz: Béres Székely Kriszta és Máté Gábor tanítványaként a Salzburgi Mozarteumban diplomázik idén, a Freeszfe Egyesület keretein belül. Mentes pedig 2019-ben végzett Selmeczi György és Novák Eszter osztályában a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. Jövőre a nagy érdeklődésre való tekintettel Vajdai Vilmos rendezése, a Nem vagyunk mi barbárok a Sufniból átkerül a Kamrába. A jubileumi, 40. évfordulóhoz kapcsolódóan jövőre megújul a színház arculata is: a tavasszal kiírt pályázatra több, mint 70 anyag érkezett, ebből lett kiválasztva a két díjazott. Az új arculat a már meglévő elemekre épül, de szétbontja és újragondolja azokat. Az első helyezett, Barta Vica a MOME média design szakán végzett, a második pedig a kolozsvári székhelyű, nemzetközi projektekben is részt vevő ügynökség, a Bold Branding Studio. Az arculatváltás során megújulnak a színház nyomtatott kiadványai, online felületei és médiamegjelenései is. 

A Katona József Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Katona József Színház:

Henrik Ibsen: Hedda Gabler (rendező: Székely Kriszta, bemutató: 2022. október)
Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó (munkacím) (rendező: Máté Gábor, bemutató: 2022. december)
Ring – Istenek alkonya – zenés erőpróba Wagner után (rendező: Tarnóczi Jakab, bemutató: 2023. április)

Kamra:

Tadeusz Słobodzianek: A zseni (rendező: Ascher Tamás, bemutató: 2022. október)
Magányos emberek – családi együttlét Gerhart Hauptmann drámája alapján (munkacím) (rendező: Tarnóczi Jakab, bemutató: 2022. december)
Stanisław Ignacy Witkiewicz: Vizityúk (rendező: Zsótér Sándor, bemutató: 2023. április)

Sufni:

Jevgenyis Griskovec: Tél (rendező: Dankó István, bemutató: 2022. október)
Euripidész: Médeia (rendező: Bagossy Júlia, bemutató: 2022. december)
Wolfram Lotz: A politikusok (munkacím) (rendező: Dohy Balázs, bemutató: 2023. április)

Kiemelt kép: Székely Kriszta, Ascher Tamás és Tarnóczi Jakab a Katona József Színház évadzáró társulati ülésén (Fotó: Horváth Máté)