Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Hat bemutatót, köztük Karinthy Frigyes, Fejes Endre műveit és kortárs darabokat is tervez a 2022/23-as évadra a budapesti Karinthy Színház.

Berettyán Nándor művészeti vezető a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy sokszínű évadot terveznek a Karinthy-örökség tiszteletével, emellett új irányokat, új ízeket is megjelenítenek. Az évad szeptember 24-én veszi kezdetét Carlo Gozzi A szarvaskirály című művével, amelynek előbemutatóját már láthatta a gyulai közönség Berettyán Nándor rendezésében. Az Imigyen szól a Louis de Funes című kortárs darabot maga az író, Valere Novarina rendezi, ennek a premierjét október 8-án tartják. Olt Tamás és Valcz Péter Nagymester című, a tervek szerint december 16-án debütáló darabjának címszerepében Bodrogi Gyulát láthatja majd a publikum. Januári premierként érkezik egy fiatal belga írónő, Amélie Nothomb Ördögi kozmetika című krimijének színpadi átdolgozása Ilja Bocsarnikovsz rendezésében. Márciusban Karinthy Frigyes A bűvös szék című egyfelvonásosa alapján készülő darab debütál Olt Tamás rendezésében, az ősbemutatón Kubik Anna és Galló Ernő először lépnek a Karinthy Színház színpadára. Fejes Endre Vonó Ignác című komédiáját Verebes István rendezi. 

Pillanatkép a Karinthy Színház 2022/23-as évadnyitó sajtótájékoztatójáról (Fotó: Kovács Milán)

Az évad darabjaiban feltűnnek majd a színházhoz eddig is szorosan kötődő színművészek, köztük Balázs Andrea, Pikali Gerda, Marton Róbert vagy Kautzky Armand, és olyanok is, akiket először üdvözölnek majd a Karinthy színpadán, például Fesztbaum Béla és Benedek Dániel. Az új előadások mellett továbbra is műsoron marad a Lököttek, a Fat Pig, a Tortúra, a Maga lesz a férjem, a Kulcskeresők, a Tanár úr kérem, Az ördög és a Piszkosak is. Olt Tamás ügyvezető igazgató elmondta, hogy a színházat az ősbemutatók helyszínévé szeretnék tenni, olyan darabokat terveznek műsorra tűzni, amelyek máshol nem láthatók. A céljuk, hogy aki Magyarországon azt szeretné megtudni, hol is tartanak a világ színházai, a Karinthyba látogasson el. Szeptembertől a színház új arculattal mutatkozik be a közönségnek, emellett többek között fejlesztették a világítástechnikát, kifestették az előteret és felújították a mosdókat. Bővítésbe is kezdtek, az évadban már két játszóhelyen szeretnének működni.

A Karinthy Színház bemutatói a 2023/23-as évadban:

Carlo Gozzi: A szarvaskirály (rendező: Berettyán Nándor, bemutató: 2022. szeptember 24.)
Valere Novarina: Imigyen szól a Louis de Funes (rendező: Valere Novarina, bemutató: 2022. október 8.)
Olt Tamás – Valcz Péter: Nagymester (bemutató: 2022. december 16.)
Amélie Nothomb: Ördögi kozmetika (rendező: Ilja Bocsarnikovsz, bemutató: 2023. január)
Karinthy Frigyes: A bűvös szék (rendező: Olt Tamás, bemutató: 2023. március)
Fejes Endre: Vonó Ignác (rendező: Verebes István, bemutató: 2023. április) 

Kiemelt kép: A Karinthy Színház épülete (Fotó: Kovács Milán)