Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Három nagyszínpadi és három stúdiószínházi bemutatóval készül a 2022/23-as évadra a József Attila Színház. 2022 őszétől színművészként a társulathoz csatlakozik Horváth Csenge, a tánckar pedig négy művésszel, Jakab Zsanettel, Czakó Gáborral, Veres Dórával és Jakab Rolanddal bővül.

Az évad első bemutatója a Tasnádi István Fenyő Miklós slágereire írt Made in Hungária című musicalje, amelynek különlegessége, hogy az ősbemutatót ugyanitt tartották 2001. szeptember 29-én. A produkció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint 10 éven keresztül volt látható, 2012. május 13-án túl a 320. előadáson búcsúzott, emellett több vidéki teátrum műsorára tűzte, 2009-ben pedig film is készült belőle. A musical a ’60-as évek elejére repíti vissza a nézőket és egy disszidálás után hazatérő angyalföldi család történetét meséli el: a fiatal Mikibe (a darabban Ricky) mélyen beleivódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelentheti: a rágó, a Marlboro, a hawaii ing, a Ballantines és mindenekelőtt a rock and roll. A kinti élmények és egy megszállott lemezgyűjtő rádióműszerész hatására elhatározza, zenekart alapít. Cipősdobozból, éjjeli szekrényből erősítőt eszkábálnak, és már nem is kell más, csak néhány jó haver, hogy a Szent István parkban, a Fémmunkás próbatermében, a Tisza utcai utcabálon feldübörögjön a Viva Rock and roll. Az előadást Lengyel Ferenc állítja színpadra.

Fekete Gábor, Kulcsár Viktória és Lukács Dániel a József Attila Színház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Karácsony előtt egy igazi családtörténet kerül bemutatásra: Szabó Magda Régimódi történetét Hargitai Iván álmodja színre, aki emellett 2023 februárjában egy másik nagy klasszikust, Dosztojevszkij A Karamazov testvérekét is megrendezi a Gaál Erzsébet Stúdióban. Szintén februárban debütál a nagyszínpadon Bertolt Brecht és Kurt Weil Koldusoperája, Bagó Bertalan rendezésében. A Stúdióban – az említetten túl – további két bemutató is helyet kapott: Kiss Csaba Márai Sándor Kaland című színművét viszi színre, Guelmino Sándor pedig Ivan Menchell Sírpiknik című művét rendezi.    

A József Attila Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Nagyszínpad:

Tasnádi István – Fenyő Miklós: Made in Hungária (musical, rendező: Lengyel Ferenc, bemutató: 2022. október 1.)
Szabó Magda: Régimódi történet (dráma, rendező: Hargitai Iván, bemutató: 2022. december 10.)
Bertolt Brecht – Kurt Weil: Koldusopera (zenés színmű, rendező: Bagó Bertalan, bemutató: 2023. február 18.)

Gaál Erzsébet Stúdió:

Márai Sándor: Kaland (színmű, rendező: Kiss Csaba, bemutató: 2022. október 8.)
F. M. Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek (dráma, rendező: Hargitai Iván, bemutató: 2023. február 24.)
Ivan Menchell: Sírpiknik (rendező: Guelmino Sándor, bemutató: 2023. április 7.)

Kiemelt kép: Nemcsák Károly, Hargitai Iván, Bagó Bertalan, Kiss Csaba, és Lengyel Ferenc a József Attila Színház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: Kállai-Tóth Anett)