Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

A debreceni Csokonai Színház a 2022/23-as évadban tizenhét premiert, köztük öt ősbemutatót visz színre. A következő szezont az új színházépületben, a Csokonai Fórumban kezdi a társulat, majd előreláthatólag 2023 tavaszán, a csaknem hároméves rekonstrukciót követően átadják a történelmi épületet is. A Csokonai Fórum 9000 négyzetméteres terében három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér, a Latinovits Zoltán terem, a Kóti Árpád terem és a színházi produkciók befogadására is alkalmas Aszimmetria Étterem várja a közönséget. A Latinovits Zoltán terem 350 fő, míg a Kóti Árpád terem 150 fő befogadására alkalmas modern színházi előadótér.

Gemza Péter igazgató elárulta azt is, hogy a következő évadtól az operatagozat vezetője Ács János lesz, Ilja Bocsarnikovsz rendező pedig művészeti vezetőként szerződik a teátrumhoz. A két szakemberrel való közös munka garanciát jelent a dimenzióváltásra, a tervek szerint a közeljövőben elindul Debrecenben a professzionális angol nyelvű színjátszás, illetve nagyobb hangsúlyt fektetnek az előadások angol nyelvű feliratozására is. A következő évad programjának kialakításáról Bocsarnikovsz így nyilatkozott: „A színházi stilisztika sokféleségének kialakításához a színházi hagyományt vesszük alapul, folyamatosan adagolva a kísérletező jelleget. Ezt úgy tudnám megfogalmazni, mint másfajta színház. A kísérletezés nem furcsának tűnő, őrült előadásokat jelent, amelyekben a furcsaság és a kortárs jelleg a fő cél. A kísérletezés laboratóriumot jelent, a mai hangnem kutatását. A kortárs egyenlő a maival.” A korábbi szerepeit megtartva távozik a társulattól Tolnai Hella és Herczeg Tamás.

Az új bemutatók sorát Szabó Magda önéletrajzi ihletésű utolsó regénye, a Für Elise színpadi adaptációja nyitja Ráckevei Anna rendezésében. A fiatal Szabó Magda szerepét Hajdu Imelda, az idősebbet Varga Klári játssza. Egy jelentéktelennek tűnő esemény egy egész város életét megváltoztatja Mihail Sebastian Névtelen csillag című romantikus komédiájában, amelyet szeptemberben Ilja Bocsarnikovsz művészeti vezető állít színpadra. Ezt követően a kortárs német szerző, Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című nagy sikerű drámáját koncertszínházi előadásként dolgozza fel a színház a Bábel Kultúripari Kisüzemmel koprodukcióval. Az ifjúsági előadások sorát a Lúdas Matyi gazdagítja Halasi Dániel rendezésében, Pálóczi Bencével a címszerepben. A 2022-es év utolsó nagyszínpadi bemutatója Szirmai Albert Mágnás Miska című nagyoperettje lesz, Gemza Péter rendezésében. Először a járványhelyzet, majd az épület rekonstrukciója miatti játszóhelyhiány akadályozta meg, hogy a két éve elkészült Dürrenmatt-produkciót, Az öreg hölgy látogatását láthassa a közönség Kubik Annával a címszerepben. Az évad első operája februárban Mozart Idomeneo című háromfelvonásosa lesz: a trójai háborúból megtörten hazatérő király és a krétai nép története 2005 után Boross Martin rendezésében talál vissza a debreceni operaszínpadra. Szintén februárban mutatják be Michael Frayn Függöny fel! című vígjátékát, amely a „színház a színházban” eszközével dolgozik. 250 éve született a debreceni színház névadója: a jubileum kapcsán a Debreceni Egyetem Csokonai-kutatója, Debreczeni Attila bevonásával Enyedi Éva ír zenés hommage-t, amelyet Keszég László állít színpadra.

Pillanatkép a Csokonai Színház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: debreceni Csokonai Színház)

Az évad első stúdióbemutatójára a Kóti Árpád teremben szeptemberben kerül sor: néhány mindenre elszánt színész lantot ragadott, hogy megelevenítse a legendát, Arany Toldiját. A számos hangszerre és énekhangra komponált zenés ifjúsági előadás filmváltozata 2021 tavaszán már elkészült, most élőben várják a diákokat. Először a DESZKA Fesztivál közönsége láthatja szeptemberben Visky András A test történetei című identitásdrámáját, amelyet a szerző fia, Visky Andrej állít színpadra. Októberben Oláh Zsuzsa és Majzik Edit indul groteszk utazásra, Szabó K. István rendező vezetésével Pierre Notte komédiájában, amely a Gyászúton − vidám sirató két hölgyre, egy zongorára címet kapta. A shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítását, a tűpontos közéleti látleletet, Eugène Ionesco Macbettjét novemberben állítja színpadra az orosz rendező, Alekszej Zolotovickij. Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóján a #petőfikétszáz és a #madáchkétszáz című, Vadász Krisztina rendezésében készülő ősbemutatókkal ünnepel a színház, az előadásoknak az Aszimmetria Étterem ad otthont.

Már a felújított Csokonai Színházban két produkció lesz látható az évad végén: Gemza Péter az Aida című Verdi-operát állítja színpadra, a szezon pedig a Szentivánéji álom című Shakespeare-vígjátékkal zárul 2023 áprilisában. A CSIP programja egy újabb osztálytermi színházi nevelési előadással bővül: a Sárkányszem az általános iskolák 2. és 3. osztályosainak szól majd, a rendező Bethlenfalvy Ádám.

A debreceni Csokonai Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Latinovits Zoltán terem:

Szabó Magda: Für Elise (rendező: Ráckevei Anna)
Mihail Sebastian: Névtelen csillag (romantikus komédia, rendező: Ilja Bocsarnikovsz)
Ulrich Hub: Nyolckor a bárkán (koncertszínházi előadás, koprodukció a Bábel Kultúripari Kisüzem)
Lúdas Matyi (ifjúsági előadás, rendező: Halasi Dániel)
Szirmai Albert: Mágnás Miska (operett, rendező: Gemza Péter)
Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása (szatirikus tanmese, rendező: Keszég László)
Wolfgang Amadeus Mozart: Idomeneo (opera, rendező: Boross Martin)
Michael Frayn: Függöny fel! (vígjáték)
Csokonai-emlékest (munkacím, zenés hommage, rendező: Keszég László)

Kóti Árpád terem:

Arany János: Toldi 
Visky András: A test történetei (rendező: Visky Andrej)
Pierre Notte: Gyászúton – vidám sirató két hölgyre, egy zongorára (rendező: Szabó K. István)
Eugène Ionesco: Macbett (rendező: Alekszej Zolotovickij)

Aszimmetria Étterem:

#petőfikétszáz (rendező: Vadász Krisztina)
#madáchkétszáz (rendező: Vadász Krisztina)

Csokonai Színház: (2023 tavaszától)

Verdi: Aida (opera, rendező: Gemza Péter)
Shakespeare: Szentivánéji álom (vígjáték)

Hajós Zsuzsa: Sárkányszem (osztálytermi előadás)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Csokonai Színház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: debreceni Csokonai Színház)