Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Egy tucatnál is több nagyszabású gálakoncerttel, egy operett és egy musical bemutatóval, valamint a művészekkel való közelebbi találkozásra is alkalmat kínáló zenés kávéházi beszélgetéssorozattal készül a Budapesti Operettszínház a 2022/23-as centenáriumi évadra.

A Kálmán Imre Teátrumában június 1-jén megtartott évadbejelentő sajtótájékoztatón Kiss-B. Atilla főigazgató köszöntőjében emlékezett meg arról, hogy 1922 decemberében kapott az operett műfaja saját otthont a Somossy Orfeum épületéből alakult színházban, amit 1923-ban neveztek el Fővárosi Operettszínháznak. Bécs után így Budapest lett az operett műfaj fővárosa. „A jubileumi évfordulók alkalmából nagyszabású gálakoncertekkel tesszük emlékezetessé a jeles napokat” – mondta el Kiss-B., hozzátéve, hogy a színház egy tucatnál is több gálával készül a centenáriumi évadra, amit ezért akár a gálák évadának is nevezhetnénk.

Kevesebb lesz viszont a bemutató, mint általában, hiszen, mint ahogyan a főigazgató elmondta: „oly sok értékes, szép előadás jött létre a pandémiás időszakban, és oly kevésszer volt alkalmunk ezeket játszani”. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján, március idusán mutatják be Huszka Jenő nagyoperettjét, a Mária főhadnagyot, Homonnay Zsolt rendezésében. Az előadás díszlettervezője Túri Erzsébet, jelmeztervezője pedig Berzsenyi Krisztina lesz. Az évad musicalbemutatója a Dumas-regényből Pozsgai Zsolt (szövegkönyv) és Szomor György (zeneszerző, dalszövegíró) által írt Monte Cristo grófja című musical lesz. A zenés darab rendezőja Vincze Balázs, a címszereplőt Dolhai Attila, Homonnay Zsolt és Szomor György alakítja – utóbbi az ősbemutató óta játssza a szerepet a Békéscsabai Jókai Színház produkciójában, ami a mai napig állandó visszatérője a Szarvasi Víziszínháznak, valamint többször volt látható Budapesten is (RAM Colosseum, Fővárosi Nagycirkusz, Margitszigeti Szabadtéri Színház).

Szomor György, a Monte Cristo grófja címszereplője a Budapesti Operettszínház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: Art&Lens Photography)

A 2022/23-as évadban – a gálákon és a két nagyszínpadi bemutatón túl – Közelebb címmel egy moderált, zenés produkciókkal fűszerezett kávéházi beszélgetéssorozat is kezdetét veszi a Kálmán Imre Teátrumban: havi egy-egy alkalommal a teátrum két-két művészével találkozhat majd a közönség. Halottak napján és Nagypénteken Andrew Lloyd Webber Requiemje csendül fel a Budapesti Operettszínház művészeinek, szólistáinak, szimfonikus zenekarának és énekkarának előadásában.  

A Budapesti Operettszínház bemutatói a 2022/23-es évadban:

Nagyszínpad:
Huszka Jenő: Mária főhadnagy (operett, rendező: Homonnay Zsolt, bemutató: 2023. március 10.)
Dumas – Pozsgai Zsolt – Szomor György: Monte Cristo grófja (musical, rendező: Vincze Balázs, bemutató: 2023. május 19.)

Kálmán Imre Teátrum:
Közelebb (zenés kávéházi beszélgetéssorozat)
Andrew Lloyd Webber: Requiem (oratórium) 

Kiemelt kép: Kiss Diána, a Mária főhadnagy címszereplője a Budapesti Operettszínház 2022/23-as évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: Art&Lens Photography)