Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

A Budapest Bábszínház repertoárja a 2022/23-as szezonban négy új előadással bővül. Az évad első bemutatóját októberben tartják: a 6 éven felülieknek szóló Az utolsó bárányt Cseri Hanna állítja színpadra. Ulrich Hub meséje egy igazi karácsonyi, betlehemes történet az összefogásról, a hitről, a reményről, a szeretetről, hét bárány kalandjain keresztül. Szikszai Rémusz A vihar után visszatér a teátrumba: 16 éven felülieknek rendezi meg a Dekameron 2023 című előadást februárban a Nagyszínpadon. 10 kortárs író – Fábián Péter, Gimesi Dóra, Háy János, Jászberényi Sándor, Nádasdy Ádám, O. Horváth Sári, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba, Tasnádi István, Závada Péter – 10 történetben mesélnek arról, hogyan örökíthetők át az emberiség nagy történetei krízishelyzetben. 2023 áprilisában Kuthy Ágnes a kisiskolásokat szólítja meg Gimesi Dóra A Hamupipőke-sztori című meséjével. A 19. század második felében játszódó steampunk történet egy olyan kislányról szól, akinek nehéz élete ellenére határtalan a fantáziája, és azzal bármire képes. 

Az évad utolsó premierje igazi kuriózumnak ígérkezik: tavasszal újraindult a Bábszínház Kísérleti Stúdiója. A 60-as, 70-es években mind a témaválasztás, mind a megvalósítás tekintetében unikálisnak számító produkciók születtek itt. A teátrum ezt a hagyományt élesztette fel 2022-ben: belső pályázatot hirdetett a társulat számára, amelynek eredményeképpen két győztes pályamű született. Kocsis Eszter bábkészítő és alkotótársai a Ponttól pontig munkacímű produkcióban új digitális, robotikus technikákkal kísérleteznek, amelynek eredménye jövő tavasszal lesz látható. Podlovics Laura színművész és alkotócsapata pedig egy ifjúsági előadást terveznek, amelynek témája a kamaszkori elveszettség és a társadalmi felelősség a Z generáció fiataljai iránt. A produkció a 2023/24-es évadban debütál.

Pillanatkép a Budapest Bábszínház évadzáró társulati üléséről (Fotó: Piti Marcell)

2023 tavaszán a Színházi Olimpia keretén belül rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált, ahol a bábos szakma nívós külföldi és határon túli társulatai vesznek majd részt. Többek között Franciaországból, Spanyolországból, Hollandiából fogadták már el a teátrum felkérését. A megújuló bábfesztivál a korábbi BÁBU fesztivál utódja.

Mint minden évad végén, idén is szavazott a társulat. Így a Havas–B. Kiss-díjat Teszárek Csaba bábszínész, a Kovács József-díjat Zsefle Sándor díszítő csoportvezető kapta. Tavaly egy újonnan alapított díjjal bővült a sor: a Lellei Pál-díjjal olyan társulati tagot tüntetnek ki, akinek a színpadon kívüli munkája a legmeghatározóbb volt az évadban. Ezt idén Dolezsánné Várady Katalinnak, a szervezési osztály munkatársának ítélte oda a társulat. Az évadban legtöbbet játszó színésznő Pájer Alma Virág lett. 

A Budapest Bábszínház bemutatói a 2022/23-es évadban:

Ulrich Hub: Az utolsó bárány (rendező: Cseri Hanna, bemutató: 2022. október)
Dekameron 2023 (rendező: Szikszai Rémusz, bemutató: 2023. február)
Gimesi Dóra: A Hamupipőke-sztori (rendező: Kuthy Ágnes, bemutató: 2023. április)
Kocsis Eszter: Ponttól pontig (munkacím, bemutató 2023. tavasz)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Budapest Bábszínház évadzáró társulati üléséről (Fotó: Piti Marcell)