Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Hat új bemutatóval – köztük ifjúsági és tantermi előadással, valamint regényadaptációkkal – készül a Budaörsi Latinovits Színház a 2022/23-as szezonra. A tizenkét fős társulat (Bohoczki Sára, Böröndi Bence, Bregyán Péter, Chován Gábor, Fröhlich Kristóf, Hartai Petra, Ilyés Róbert, Mertz Tibor, Páder Petra, Spolarics Andrea, Szőts Orsi és Takács Katalin) változatlan összetételben folytatja a munkát, és ismét új izgalmakat ígérő rendezőket hívnak a teátrumhoz, akik bekapcsolódnak az elmúlt évek során kialakított, kortárs társadalmi jelenségekre a színház nyelvén bátran reagáló műhelymunkába.

Az évad első bemutatója Csiky Gergely A proletárok munkacímet viselő darabja lesz, amelyet Mohácsi János fog színpadra állítani – a rendező neve pedig garancia arra, hogy egészen új megközelítést kap a klasszikus történet. Mark Haddon mára kultikussá vált A kutya különös esete az éjszakában című regényéből Simon Stephens készített színpadi változatot, amelyet Budapesten és vidéken is több színház műsorára tűzött az elmúlt években. Budaörsön Csábi Anna álmodja színpadra a 15 éves autista Christopher nyomozását bemutató történetet. Az évet Alföldi Róbert rendezése zárja, aki ezúttal Varsányi Anna Az eprésző kislány című darabját viszi színre.

A Budaörsi Latinovits Színház teljes társulata (Fotó: Borovi Dániel)

Februárban Zsótér Sándor sajátos értelmezésében láthatjuk majd Bertolt Brecht klasszikus drámáját, a Kurázsi mama és gyermekeit. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a teátrum igazgatója Lionel Shriver Beszélnünk kell Kevinről című történetét rendezi. A 2003-ban (Magyarországon 2010-ben) megjelent regényt Németh Nikolett adaptálta színpadra, a dráma központi figurája, Eva, aki soha nem akart anya lenni. Egy olyan fiú anyja pedig semmiképpen sem, aki hét iskolatársát, egy menzai alkalmazottat és egy tanárt gyilkol meg két nappal a tizenhatodik születésnapja előtt. Az évad utolsó bemutatója egy tantermi előadás lesz Varsányi Péter rendezésében: a diákokkal Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényének központi problémáit dolgozzák fel.

A Budaörsi Latinovits Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Csiky Gergely: A proletárok (munkacím) (rendező: Mohácsi János, bemutató: 2022. október 1.)
Mark Haddon – Simon Stephens: A kutya különös esete az éjszakában (rendező: Csábi Anna, bemutató: 2022. november 18.)
Varsányi Anna: Az eprésző kislány (rendező: Alföldi Róbert, bemutató: 2022. december 17.)
Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyermekei (rendező: Zsótér Sándor, bemutató: 2023. február 18.)
Lionel Shriver – Németh Nikolett: Beszélnünk kell Kevinről (rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám, bemutató: 2023. április 15.)
Marilyn Campbell – Curt Columbus (Dosztojevszkij regénye alapján): Bűn és bűnhődés (tantermi előadás, rendező: Varsányi Péter, bemutató: 2023. április 21.)

Kiemelt kép: A Budaörsi Latinovits Színház színművészei (Fotó: Borovi Dániel)