Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Négy új bemutatóval és egy felújított produkcióval készül az ősszel induló új évadra a pécsi Bóbita Bábszínház, amely további mintegy húsz darabot tart műsoron.

A több mint 60 éve működő intézmény első bemutatója a szeptember 3-án debütáló Esti mese lesz Markó Róbert rendezésében. A négy éven felülieknek szóló történet középpontjában az esténként édesapja meséit hallgató Bóbita áll. A darab szereplői között Mag Eszter, Arató Máté, Várnagy Kinga és Czéh Dániel szórakoztatja majd a kicsiket. A 3-6 éveseknek szóló, novemberben bemutatásra kerülő Répamesében szintén Czéh Dániel és Mag Eszter kap szerepet. A teátrum népszerű művészei versekből, mondókákból, nyúlfarknyi mesékből összeállított, Szabó Attila rendezésében megvalósuló előadáson szórakoztatják a gyerekeket. Szintén novemberben állítják színpadra Az elveszett szaloncukrot Halasi Dániel rendezésében. A korábban már játszott, ám az évadra teljesen felújított, négy éven felülieknek szóló produkció szereplői vízkereszt előestéjén, a karácsonyfa leszedése előtt járnak. Az éjszakán eljön az Apró Nép, hogy maradék szaloncukrot keressen. Az utolsó szemnek ered a nyomába egy kisfiú és egy kislány.

Jelenetkép az Esti mese című előadásból (Fotó: Bóbita Bábszínház)

2023 márciusában nézheti meg az öt éven felüli közönség Varsányi Péter rendezésében a Kacor királyt. A közismert magyar népmese alapján született produkcióban Nyírfaárnyas Kiserdő lakóinak – Rókának, Varjúnak, Nyúlnak és Medvének – nincs sok nyugta mostanában, ugyanis bármikor megérkezhet a híres-hírhedt Kacor király, hogy feldúlja az otthonuk békéjét. A legkisebbek sem maradnak bemutató nélkül, hiszen áprilistól a három év alattiaknak szóló Hacuka-pacuka című darab mutatja be, milyen nehéz, egyben szórakoztató is tud lenni az apróságok felöltöztetése. A produkcióban játékok, zenék, mondókák segítenek lekötni, elterelni a gyermek figyelmét, így az öltözködés akár jó móka is lehet.

A műsoron marad továbbra is az előző évadban nagy sikerrel bemutatott Háry János; Torzonborzt két produkcióban is láthatja a közönség, ahogy Holle anyó és Hamupipő történetei is megelevenednek, a csecsemőszínházi produkciók közül pedig további hat darab kerül ismét színpadra. A bábszínház az előadások mellett óvodásoknak és iskolásoknak kézműves és bábkészítő foglalkozásokat, összművészeti előadásokat, szabadtéri játékokat is kínál, továbbá az ifjúsági és a felnőtt korosztályt foglalkoztató témákat bemutató programokat is tart.

A Bóbita Bábszínház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Esti mese (rendező: Markó Róbert, bemutató: 2022. szeptember 3.)
Répamese (rendező: Szabó Attila, bemutató: 2022. november)
Kacor király (rendező: Varsányi Péter, bemutató: 2023. március)
Hacuka-pacuka (bemutató: 2023. április)