Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

Négy nagyszínpadi, négy kamaraszínházi és négy gyerekdarab bemutatóját tervezi a 2022/23-as évadban a Békéscsabai Jókai Színház. A szeptembertől induló szezonban a komikus művek mellett egy krimi is látható lesz, az évad felépítésének a koncepciója azonban változatlan. “A népszínházi koncepció jegyében dolgozunk, sokféle műfajt próbálunk színpadra vinni, hiszen a nézők is sokfélék. Száz kilométeres körzetben csak ez az egy színház van, tehát itt kell sokféle igényt kielégíteni” – mondta el Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója.

Az első bemutatót október 14-én tartják: Örkény István Tóték című drámájának a Sík Ferenc Kamaraszínház ad otthont, ahol februárban egy klasszikus francia bohózatot, a Lady Oscart láthatják a nézők. A nagyszínpadi bemutatók sorát A szabin nők elrablása című zenés bohózat nyitja október 28-án Halasi Imre rendezésében. Januárban Gogol A revizor, februárban a Fellini-film alapján készült Országúton bemutatása szerepel a tervek között, májusban pedig a krimi-királynő, Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című műve zárja az évadot, amelyben Miss Marple szerepében visszatér Felkai Eszter. A gyerekeknek az orosz Hagymácska, a japán Hétalvó és a magyar Tejkút című népmesei előadásokkal készülnek. Tamási Áron Ördögölő Józsiás című zenés mesejátékát Koltay Gábor állítja színpadra.

A koronavírus-járvány miatt az idei évad bemutatói is átalakultak, ennek következtében a Drakula-fantázia bemutatójára szeptember 16-án kerül sor a Nagyszínpadon. A Neil Simon műve alapján készült Furcsa pár – női változat kamaraszínházi bemutatóját júniusban tartják, de “kijátszani” csak szeptemberben tudják. Ugyanez igaz a stúdiószínházba tervezett Királyom, Isten áldjon című darabra is, amelyet a teátrum színésze, Bartus Gyula írt.

Seregi Zoltán (Fotó: behir.hu)

Várhatóan év végén, jövő év elején elköltözik új helyére a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, amellyel eddig megosztották a kamaraszínházat. A felszabaduló helyre bérleten kívüli előadásokat terveznek, Neil Simon Hotel Plaza és az Ájlávjú minimusical szerepel az elképzelések között. Emellett a Jókai Színház működteti a szentesi Tóth József Színház és Vigadót, ahová a jövő évadban hat előadást vinnének: a Zorba, a görögöt, az Énekes madarat, a Furcsa pár női változatát, A revizort, az Agatha Cristie-darabot, és lesz egy Rejtő-előadás, amelyet Békéscsabán nem játszanak majd.

Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából az író szülőhelyén, Farkaslakán június 4-én adják elő a Vitéz lélek című darabot, amelyet játszanak majd a Gyulai Várszínházban, Lakitelken és az erdélyi Mikházán is. A Szarvasi Vízi Színház évadja június 17-én a Trianon című darabbal veszi kezdetét, de látható lesz a Made in Hungária és a Tihany tündér is, valamint három nap játsszák “az elmaradhatatlan” Monte Cristo grófját, amely már a 130. előadásánál jár. 

A Békéscsabai Jókai Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Nagyszínpad:

Szűcs István-Bella István-Zalán Tibor: Drakula (horror-rockopera, rendező: Seregi Zoltán, bemutató: szeptember 16.)
Kollér Dezső – Horváth Jenő – Szenes Iván: A szabin nők elrablása (zenés bohózat, rendező: Halasi Imre, bemutató: október 28.)
Nikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor (komédia, bemutató: 2023. január)
Federico Fellini – Kiss József: Országúton (dráma, bemutató: 2023. február)
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve (krimi, bemutató: 2023. tavasz)

Sík Ferenc Kamaraszínház:

Örkény István: Tóték (dráma, bemutató: 2022. október 14.)
Guillaume Mélanie – Nemlaha György: Lady Oscar (bohózat, bemutató: 2023. február)
Neil Simon: Hotel Plaza (vígjáték)
Jimmy Roberts – Joe DiPietro: Ájlávjú (musical)

Gyermek- és ifjúsági előadások:

Hagymácska
Hétalvó
Tejkút
Tamási Áron: Ördögölő Józsiás (zenés mesejáték, rendező: Koltay Gábor).

Kiemelt kép: A Békéscsabai Jókai Színház épülete (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)