Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Öt nagyszínházi premierrel, valamint számos stúdiószínpadi, gyermekszínházi és ifjúsági bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a Veszprémi Petőfi Színház. Az első bemutató Ken Ludwig A hőstenor című bohózata lesz Tasnádi Csaba rendezésében, amelyet A mindenség elmélete című, Stephen Hawking életét bemutató darab követ, ezt a színház felkérésére Lőkös Ildikó írta, és Guelmino Sándor rendezi majd. Az évad második felében zenés és klasszikus darabokból sem lesz hiány: Huszka Jenő és Martos Ferenc Lili bárónő című operettje (rendező: Forgács Péter), William Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátéka (rendező: Oberfrank Pál) után a szezon utolsó bemutatója Lévay Szilveszter  és Michael Kunze Mozart című musicalje lesz (rendező: Somogyi Szilárd), amelyet a tervek szerint az idei évadban mutattak volna be, de a pandémia miatt sajnos a premiert el kellett halasztani.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben bemutatkozik Abigél titkai címmel Piros Ildikó Szabó Magda-estje, valamint Lengyel Nagy Anna Élet.történetek.hu című sorozatának két része, A mi Józsink és az Erzsike (előbbit Keresztes Tamás, utóbbit Pelsőczy Réka állítja színpadra). Ősbemutatóval is várják a közönséget: Móricz múzsái című drámáját maga az író, Gyökössy Zsolt viszi színre, Lezsák Sándor 80 vödör levegő című tragikomédiáját pedig Oberfrank Pál rendezi. Emellett a társulat Pilinszky János születésének századik évfordulójáról is megemlékezik majd.

Gyermekszínházi bemutatóként A holdbéli csónakos címmel viszik színre Weöres Sándor mesejátékát, valamint Bozsó József és Kocsák Tibor Hagymácska című mesemusicalje is szerepel a bemutatók között. Ifjúsági előadás készül A két Lotti című Erich Kastner-regényből, Dvorák Gábor rendezésében. Egyperceseket és József Attila-estet is láthat majd a közönség, valamint a Kabóca Bábszínházzal közösen bemutatásra kerül Katona József Bánk bánja is.

Pillanatkép a Veszprémi Petőfi Színház évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

Az új bemutatók mellett kiemelték, hogy idén is megrendezésre kerül június 11. és 13. között a Rátonyi Róbert Operettfesztivál, amelynek előadásait rendhagyó módon a város lakótelepein, közterületein is láthatják a nézők. A Lélektől lélekig érzékenyítő fesztivált, amelyen a mindennapi kihívásokra adható válaszokat járják körül a színház eszközeivel, július 16. és 18. között tartják meg. Nyári táborokat is szerveznek több turnusban, melyeknek részben a balatonalmádi Magtár, részben pedig a Veszprémi Petőfi Színház ad otthont.

A Veszprémi Petőfi Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Nagyszínpad:

Ken Ludwig: A hőstenor (bohózat, rendező: Tasnádi Csaba)
Lőkös Ildikó: A mindenség elmélete (rendező: Guelmino Sándor)
Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő (operett, rendező: Forgács Péter)
William Shakespeare: Ahogy tetszik (vígjáték, rendező: Oberfrank Pál)
Lévay Szilveszter – Michael Kunze: Mozart! (musical, rendező: Somogyi Szilárd)

Latinovits–Bujtor Játékszín:

Abigél titkai (Piros Ildikó önálló estje)
Lengyel Nagy Anna: Élet.történetek.hu – A mi Józsink / Erzsike (monodrámák, rendezők: Keresztes Tamás / Pelsőczy Réka)
Gyökössy Zsolt: Móricz múzsái (színjáték, rendező: Gyökössy Zsolt)
Lezsák Sándor: 80 vödör levegő (tragikomédia, rendező: Oberfrank Pál)
Pilinszky 100 

Gyermek- és ifjúsági színház:

Weöres Sándor: A holdbéli csónakos (mesejáték)
Bozsó József – Kocsák Tibor: Hagymácska (mesemusical)
Erich Kästner: A két Lotti (rendező: Dvorák Gábor)
Örkény István egypercesek (groteszkek, koprodukció a Dvorák Patka Színházzal, rendező: Dvorák Gábor)
“De szeretnék gazdag lenni…” – József Attila est (koprodukció a Dvorák Patka Színházzal, rendező: Dvorák Gábor)
Katona József: Bánk bán (koprodukció a Kabóca Bábszínházzal)

Kiemelt kép: Veszprémi Petőfi Színház (fotó: veszpreminfo.hu)