Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Hat nagyszínpadi és hat kamaraszínházi bemutatóval készül a 2021/22-es évadra a Szolnoki Szigligeti Színház. A teátrumot július 1-jétől Barabás Botond vezeti, aki elmondta, hogy új korszakot, új arculatot és egy várva várt színházi épületet kínál a nézők számára a következő szezon. A társulat egy ideig még az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében vendégeskedik, de a tervek szerint az évad második felében már a felújított színházban állnak a közönség elé.

A nagyszínpadon elsőként Örkény István Kulcskeresők című tragikomédiáját mutatják be (rendező: Csiszár Imre), ezt Peter Shaffer Black Comedy című vígjátéka követi Szurdi Mikós rendezésében. Harmadikként egy zenés komédia debütál, Rejtő Jenőtől a Vesztegzár a Grand Hotelben lesz látható (rendező: Vida Péter). Az évad negyedik nagyszínpadi bemutatója Csehov egyik nagy klasszikusa lesz, a Sirály című drámát a Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta állítja színpadra (a tervek szerint ez már a színház felújított épületében debütál). A szezont Lehár Ferenc A víg özvegy című operettje zárja, Szinetár Miklós rendezésében. A gyerekek sem maradnak ki az idei nagyszínpadi előadásokból, hiszen érkezik Szolnokra a Lúdas Matyi Nagy Orbán rendezésében. A darabot elsőként a Szolnoki Művésztelepen mutatják be, ahol három napon keresztül (augusztus 28-29-30.) lesz látható. Ezt követően szeptember elején Szandaszőlősön, a Széchenyi lakótelepen és Rákóczifalván is színpadra kerül.

Augusztus 21-én a szolnoki Damjanich János Múzeum udvarán a Csapodár Madárka című komédia kerül bemutatásra, Ruzante csaknem ötszáz éve megírt reneszánsz vígjátékát Csiszár Imre viszi színpadra. Az előadás két hétvége alatt mintegy négy alkalommal lesz látható, majd ősztől a Színműhely tűzi műsorára. A teátrum 80 férőhelyes kamaraszínházában Az öldöklés istene című egyrészes bohózatra és egy film színházi adaptációjára, Ingmar Bergman Őszi szonáta című művére is jegyet válthatunk. Mészáros István színművésznek Verebes István rendez színpadi játékot Ember, ember és ember címmel. A Színműhelyben fiataloknak szóló előadásokkal is készülnek: Jon Fosse A görögök (Halál Thébában) című, az Oidipusz-trilógia kortárs színpadi átiratát és Boccaccio Dekameronját nézhetik meg az iskolások.

Pillanatkép a Csapodár Madárka olvasópróbájáról (fotó: Szolnoki Szigligeti Színház)

Az évadbejelentőn Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta, hogy a korábbi igazgató, Balázs Péter a szolnokiaknak egyet jelentett a minőségi munkával, a nyughatatlan elhivatottsággal, a példaértékű intézményvezetéssel. Barabás Botond fiatalos lendülete, karizmája, tapasztalata egy modern felfogású színházat vetít előre. A város vezetője azt is elárulta, hogy terveik között szerepel: 2030 környékén elindítják Szolnokot az Európa kulturális fővárosa pályázaton. Barabás Botond végezetül elmondta, hogy szeretnék a teátrumot nemzeti színházzá előléptetni, valamint tárgyalások kezdődtek arról, hogy Szolnokon is legyen művészeti felsőoktatás.

A Szolnoki Szigligeti Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Nagyszínpad:

Örkény István: Kulcskeresők (tragikomédia, rendező: Csiszár Imre)
Peter Schaffer: Black Comedy (vígjáték, rendező: Szurdi Miklós)
Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben (zenés vígjáték, rendező: Vida Péter)
Csehov: Sirály (dráma, rendező: Székely Kriszta)
Lehár Ferenc: A víg özvegy (operett, rendező: Szinetár Miklós)
Lúdas Matyi (gyermekelőadás, rendező: Nagy Orbán)

Színműhely:

Ruzante: Csapodár Madárka (komédia, rendező: Csiszár Imre)
Yasmina Reza: Az öldöklés istene (bohózat)
Ingmar Bergman: Őszi szonáta 
Ember, ember és ember (rendező: Verebes István)
Jon Fosse: A görögök (Halál Thébában) (ifjúsági előadás)
Boccaccio: Dekameron (ifjúsági előadás)

Kiemelt kép: Barabás Botond igazgató és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a Szolnoki Szigligeti Színház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (fotó: Szolnoki Szigligeti Színház)