Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A STEREO AKT csapata új bemutatókkal – köztük egy budapesti, egy New York-i és egy németországi koprodukcióval -, repertoár előadásokkal, fesztivál megjelenésekkel, workshopokkal és más különleges eseményekkel vág neki a 2021/22-es évadnak.

Nyár végén kerül bemutatásra a Kolónia című helyszínspecifikus előadás, a Trafó Kortárs Művészetek Háza tematikus fesztiválján, a Liberty projekt keretében. Az alkotók színházi sétára hívják a közönséget a Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe, ahol a színészekből, énekesekből és érintett civil résztvevőkből álló csapatukkal közösen fedezik fel a helyszín kevesek által ismert múltját. Az úton elkíséri őket Irini és Perisztera, akiknek a polgárháború elől menekülő családja a kőbányai úti görög kolónia zárt világában talált menedékre, valamint Abouzar és fia, Armin, akik a déli határon működő tranzitzónák világának utolsó Magyarországon tartózkodó szemtanúi. Gyökeresen eltérő történelmi és politikai környezetben született meneküléstörténetek elevenednek meg; csak a befogadó ország azonos mindkét esetben: Magyarország a 40-es évek végén és napjainkban. Az augusztus 25-én és 26-án debütáló különleges produkcióban a csapat együttműködő partnere a Soharóza kórus.

Az Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből című előadás tavaszi, SzínházTV-n történő online bemutatóját nagy figyelem és pozitív kritikai visszhang fogadta. A darabot élőben a Thealter Fesztivál közönsége láthatja először augusztus 5-én, Szegeden. Az évad során rendszeresen játsszák az előadást a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A budapesti bemutatóra 2021. szeptember 26-án kerül sor.

Jelenet az Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből című előadásból (fotó: Bartha Máté / STEREO AKT)

2022 januárjában tartják a Cím nélkül/Addressless: New York bemutatóját, amely az Egyesült Államokban, New Yorkban valósul meg a Rattlestick Playrights Theatre-ben. A hajléktalanságról szóló, interaktív, online színházi társasjáték amerikai színészekkel és alkotókkal létrehozott új, online verziójának alapját a nagy sikerű Cím Nélkül – hajlék-kaland-játék előadás inspirálja.

A 2021/22-es évad utolsó bemutatójaként a Zimmertheater Tübingennel készülnek egy újabb együttműködésre. A német társulattal 2019-ben közösen hozták létre a European Freaks – Üzenjünk Brüsszelnek! című produkciót, a „Sziget” munkacímet viselőt projekt bemutatójára várhatóan 2022 júniusában kerül majd sor.

A 2021/22-es évadban az új bemutatóik mellett műsoron marad a Cím Nélkül, a Tisztasági festés, a European Freaks, az Emlékek klinikája, valamint folytatódik a Cím Nélkül – hajlék-kaland-játék tantermi előadás-sorozat is. Szeptemberben a STEREO AKT három fős stábja a kijevi Zoloti Vorota színházba látogat, ahol hétnapos workshopot tartanak, amely egyben az új, Aranykapu munkacímű koprodukció előkészítéseként is szolgál. Az előadást Boross Martin rendezi, az alkotókat és a szereplőket pedig a kijevi színház és a STEREO AKT társulata játssza. 2021 őszén művészeti-ökológiai workshopot is szerveznek a Pro Progressione-val együttműködésben, amelynek fókusza a természeti örökség. A workshopot egy, a Duna partján megrendezésre kerülő nyilvános munkabemutató (munkacím: Egy csepp víz) keretében összegzik majd. Végezetül: télen tartják meg a Promenád című rövidfilmjük nyilvános bemutatóját.

A STEREO AKT bemutatói a 2021/22-es évadban:

Kolónia (helyszínspecifikus előadás, bemutató: 2021. augusztus 25-26., helyszín: Kőbányai úti volt dohánygyár épülete, együttműködő partner: Soharóza kórusa)
Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből (bemutató: 2021. augusztus 5. – Thealter Fesztivál, Szeged, budapesti bemutató: 2021. szeptember 26. – Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház)
Cím nélkül/Addressless: New York (bemutató: 2022 január, helyszín: Rattlestick Playrights Theatre (USA, New York)
Sziget (munkacím, bemutató: 2022. június, koprodukció a Zimmertheater Tübingennel)

Kiemelt kép: STEREO AKT stáb (forrás: STEREO  AKT)