Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Június 16-án tartotta meg évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház a Radnóti Tesla Labor udvarán, ahol bejelentésre kerültek a jövő évad premierjei is.

Az idei évadban a tervezett hat bemutatóból csak kettőt tudtak megtartani: a Csapodárok és a Gina egyaránt szeptemberben debütált, előbbi a Radnóti Színházban, utóbbi a Radnóti Tesla Laborban. A november óta bezárt teátrum hátországában és az online térben azonban rengeteg munka zajlott: ősszel debütált a Kortárs Felbeszélések podcastjuk; elsőként streameltek premiert, különleges online formában megjelent a Radnóti Magazin; továbbá bepróbáltak három előadást is, amiből a Don Carlost virtuálisan is bemutatta a színház. Tavasszal adománygyűjtést szervezett a társulat, a támogatásokat négy kórházba juttatták el egy rövid műsor keretében.

„A sok-sok újratervezés, zoom-találkozók, folytonos stratégiázás, agyalás, hogy miként mutatkozzunk meg a felszín felett, sokunkat elfárasztott. Most arra kérek mindenkit, hogy »kezdjünk el folytatódni«, keressük a motivációt, az újult erőt és tegyük a dolgunkat a hivatásunk és emberségünk szerint.” – fogalmazott Kováts Adél, a színház igazgatója, aki idén februártól újabb öt évre kapott felhatalmazást a Radnóti igazgatására. A premierek bejelentésén túl Magyar Éva (kézbesítő) Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott a Radnótiban 35 éves művészi alkotómunka adminisztratív hátterének megteremtéséhez hozzájáruló munkájának elismeréseként, valamint elbúcsúztatták Hatvani Monika rendezőasszisztenst.

Kováts Adél, Magyar Éva és Bálint András a Radnóti Színház évadzáró társulati ülésén (fotó: Hevesi-Szabó Lujza)

A következő évadban továbbra is szűkített színpadon játszanak de várhatóan a szomszédos építkezés télre befejeződik. Az elcsúsztatott bemutatók miatt a 2021/22-es évadban az alábbi premiereket hirdette ki a színház: Kelemen Kristóf rendezésében szeptember 7-én debütál a Roberto Bolaño nagyregénye alapján készült Vad nyomozók, amelynek próbáit május végén megkezdte a társulat. Ezt követően szeptember 26-án lesz először látható Shelagh Delaney drámája, az Egy csepp méz, Valló Péter rendezésében. Az angolszász színházi közegben rendkívül népszerű színdarabban egy fiatal lány vágyai és keserűségei, anyjához való viszonya és nélküle megélt terhessége kerülnek a fókuszba, mindezeken keresztül pedig a marginalizált helyzetben lévők élete. A produkcióban Mészáros Blanka, Kováts Adél, Rusznák András, Baki Dániel és Porogi Ádám játszik.

Október 3-án a Keres Emil Próbateremben mutatják be Bálint András új önálló estjét, a Szerb Antal Száz verse című előadást. A balfi munkatáborban 1945 januárjában elhunyt szerző az élete végén, a háború borzalmainak árnyékában jelentette meg Száz vers címen az általa összeállított világirodalmi antológiát, amely sokakat bevezetett a kötészet világába. Levelek, regény- és naplórészletek, emlékezések, anekdoták és versek idézik fel Szerb Antal alakját, és ahogy Bálint Andrástól megszoktuk, az irodalmon keresztül ezúttal is egy nagyon személyes, bensőséges hangvételű esttel készül. Az előadást Deák Krisztina rendezi. Október 10-én végre élőben is látható lesz a Nagy Péter István által rendezett, különleges látványvilágú Don Carlos.

Hatvani Monika rendezőasszisztens a Radnóti Színház évadzáró társulati ülésén (fotó: Hevesi-Szabó Lujza)

December 19-én újabb Valló-rendezéssel bővül a repertoár: az alkotó Tom Stoppard Travesztiák című művét állítja színpadra. Porogi Dorka álmodja színre az egyik legismertebb ókori görög drámát, az Antigonét. Szophoklész műve március 6-án lesz először látható. Az évad utolsó bemutatója a Ray Bradbury kisregénye alapján készült 451 Fahrenheit, amely május 8-án debütál Nagy Péter István rendezésében. A címbeli Fahrenheit 451 arra a hőmérséklet utal, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. A történet szerint ugyanis a könyveket el kell pusztítani, mert ártalmas fegyverek: sosem lehet tudni, ki ellen fordul egy olvasott ember. Guy Montag a tűzőrségen dolgozik, hivatása a könyvégetés, a fellobbanó lángok mindig gyönyörűséggel töltik el. Életében a munka, a nyugtató tablettákhoz menekülő feleség, és három óriási tévéfal a főszereplők. Új szomszédja egy kedves lány, aki furcsa dolgokról mesél: hogy családja esténként leül az asztal köré, és beszélgetnek, hogy a tűzőrök valamikor régen még oltották a tüzet, hogy szép a hajnal, amikor harmat telepszik a fűre, és felkel a nap. Egy napon aztán beleolvas egy halálra ítélt könyvbe, az események ettől kezdve megállíthatatlanná válnak.

A Radnóti Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Radnóti Miklós Színház:

Shelagh Delaney: Egy csepp méz (rendező: Valló Péter, bemutató: 2021. szeptember 26.)
Friedrich Schiller: Don Carlos (rendező: Nagy Péter István, bemutató: 2021. október 10.)
Szophoklész: Antigoné (rendező: Porogi Dorka, bemutató: 2022. március 6.)

Radnóti Tesla Labor:

Roberto Bolaño: Vad nyomozók (rendező: Kelemen Kristóf, bemutató: 2021. szeptember 7.)
Tom Stoppard: Travesztiák (rendező: Valló Péter, bemutató: 2021. december 19.)
Ray Bradbury: 451 Fahrenheit (rendező: Nagy Péter István, bemutató: 2022. május 8.)

Keress Emil Próbaterem:

Szerb Antal Száz verse – Bálint András estje (rendező: Deák Krisztina, bemutató: 2021. október 3.)

Kiemelt kép: A Radnóti Színház társulata a teátrum évadzáró ülésén (fotó: Hevesi-Szabó Lujza)