Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Szombaton A padlás 150. előadásával zárta 2020/21-es évadát a Pécsi Nemzeti Színház, a balett-társulat ugyanezen a napon tartotta ÁdámÉva című bemutatóját a Nemzeti Táncszínházban, Molnár Zsolt és Szabó Márton koreográfiája ősszel debütál az anyaszínházban is. Az új évad szeptember 17-én kezdődik a 15. jubileumi Tánctalálkozóval, amelyben az idén 60 éves Pécsi Baletté lesz a főszerep.

A színház művészeti vezetőjének rendezésével indul a Pécsi Nemzeti Színház következő évada, Vidákovics Szláven a Valahol Európában című musicalt állítja színpadra. Ezt követi majd Csiky Gergely A nagymama című vígjátéka, amelyben hosszú évek után lép ismét a teátrum színpadára Vári Éva Kossuth-díjas színművésznő, a rendező Nagy Viktor lesz. Bozsik Yvette vezetésével Giacomo Puccini egyik legnépszerűbb operáját, a Bohéméletet mutatja be a társulat, majd Zsótér Sándor rendezi meg Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Bűn és Bűnhődés című regényének színpadi adaptációját.

A Kamaraszínházban Bródy Sándor A tanítónő című darabja debütál elsőként Funk Iván rendezésében, Darabont Mikolddal a főszerepben. Ezt követi Háy János Utánképzés ittas vezetőknek című színműve, illetve a Lúdas Matyi című mesebalett a Pécsi Balett előadásában. Telihay Péter rendezi Sárosi István Otthol, édes otthol című kortárs drámáját, Vincze János pedig Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című darabját állítja színpadra a Pécsi Horvát Színházba.

Három utóbemutatóra is sor kerül a 2021/22-es évadban (ezek azok az előadások, amelyeket a társulat a pandémia alatt bepróbált, de nem tudott közönség előtt játszani): a nagyszínpadon Szörényi Levente és Bródy János Kőmüves Kelemenje (rendező: Nagy Viktor), a Kamaraszínházban A híd című előadás (rendező: Funk Iván), az N. Szabó Sándor teremben pedig A mi utcánk című monodráma (Köles Ferenc játssza) debütál majd. A társulat előkészített egy új ifjúsági előadást is Ö.K.Ö.R. – Ö.sszes K.Ö.telező R.öviden címmel, a gimnáziumi kötelező olvasmányok válogatásának dramatizált formáját Enyedi Éva írta Tóth Zoltán rendező ötletéből, Kardos-Horváth János (Kaukázus) és Beck Zoltán (30Y) közreműködésével.

A Pécsi Nemzeti Színház 2021/22-es bemutatói:

Nagyszínpad:
ÁdámÉva (koreográfia: Molnár Zsolt és Szabó Márton)
Valahol Európában (rendező: Vidákovics Szláven
Csiky Gergely: A nagymama (rendező: Nagy Viktor)
Giacomo Puccini: Bohémélet (rendező: Bozsik Yvette)
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és Bűnhődés (rendező: Zsótér Sándor)
Szörényi Levente-Bródy János: Kőmüves Kelemen (rendező: Nagy Viktor)

Kamaraszínház:
Bródy Sándor: A tanítónő (rendező: Funk Iván)
Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek
Ludas Matyi (Pécsi Balett)
Sárosi István: Otthol, édes otthol (rendező: Telihay Péter)
Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli (rendező: Vincze János)
A híd (rendező: Funk Iván)

N. Szabó Sándor terem:
A mi utcánk (Köles Ferenc monodrámája)

Kiemelt kép: A Pécsi Nemzeti Színház épülete (fotó: htdb.hu)