Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A napokban megtartotta társulati záróülését a Móricz Zsigmond Színház is, ahol az idei csonka évad összegzésén kívül a következő szezon bemutatóinak kihirdetése mellett bemutatkozott a teátrumhoz újonnan igazolt Jenővári Miklós is, akit korábban a közönség az Édes Charity című előadásban már láthatott.

Nyíregyháza színháza a pandémia alatt sem hagyta cserben nézőit, a Móricz Online elnevezésű online műsora és a videótár-program keretében 63 különböző, nagyrészt ingyenes programot kínáltak, amelyek 2020 novembere és 2021 júniusa között együttesen 300.000 megtekintést értek el. A járványügyi rendeletek feloldásának köszönhetően a teátrum előző hónapban elkezdte korábban elmaradt bérletes előadásának pótlását, így a Rózsakert Szabadtéri Színpadon látható volt A Napsugár fiúk, A kripli és az Édes Charity, illetve ugyanitt mutatták be a Szente Vajk rendezte Funny Girl című produkciót is.

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgató arról beszélt a záróülésen, hogy a társulat legnagyobb feladata a következő évadban az lesz, hogy a közönséget visszacsábítsa a nézőtérre. Ehhez igyekeztek „izgalmas, szórakoztató és tartalmas műveket választani, melyek a társulat tagjait megfelelő minőségű és mennyiségű szereppel látják el, lehetőséget adva a fejlődésre, művészi kiteljesedésre” – fogalmazott a teátrum művészeti vezetője, Horváth Illés.

A 2021/22-es évad bemutatóinak sorát szeptember 11-én Szente Vajk Legénybúcsú című színműve kezdi meg, amelyet a Jászai Mari-díjas Nagy Sándor állít színpadra. Ezt követi október 16-án Brecht Kurázsi mamája Keresztes Attila rendezésében. Az év utolsó nagyszínpadi premierje az Idétlen időkig című musical lesz Horváth Illés értelmezésében december 11-én, végül április 2-án az Augusztus Oklahomában debütál, Tracy Letts világhírű drámáját Szikszai Rémusz rendezi.

A Krúdy Kamaraszínpad összesen öt premiernek ad majd az évadban otthont, elsőként Frederick Knott Várj, míg sötét lesz! című krimije debütál majd szeptember 10-én Mészáros Tibor rendezésében. Október 29-én Horváth Illés állítja színpadra Tasnádi István Közellenség című művét, majd december 17-én Csehov Cseresznyéskertje lesz látható Czukor Balázs vezetésével. 2022. február 18-án Boynton Priestley Váratlan vendég című drámáját Guelmino Sándor rendezi.

A gyermekek szórakoztatásáról is gondoskodik a teátrum, összesen hat bemutató várják majd a legfiatalabbakat: Dargay Attila Szaffiját Horváth Illés, A csillagszemű juhászt Vidovszky György, az Alszanak a halak? című monodrámát Pregitzer Fruzsina, A púpos lovacskát Varga Péter, A fából faragott királyfit Sediánszky Nóra, a vendégelőadásként látható Szekrénymeséket pedig Varga Péter rendezi.

A Móricz Zsigmond Színház társulati záróülése (Fotó: Szarka Lajos)

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2021/22-es bemutatói:

Nagyszínpad:
Szente Vajk: Legénybúcsú (vígjáték, rendező: Nagy Sándor)
Bertold Brecht: Kurázsi mama és gyermekei (krónika, rendező: Keresztes Attila)
Danny Rubin-Tim Minchin: Idétlen időkig (musical, rendező: Horváth Illés)
Tracy Letts: Augusztus Oklahomában (fekete komédia, rendező: Szikszaim Rémusz)

Krúdy Kamaraszínpad:
Frederick Knott: Várj, míg sötét lesz! (krimi, rendező: Mészáros Tibor)
Tasnádi István: Közellenség (zenés basszúhajárat, rendező: Horváth Illés)
Anton Pavlovics Csehov: Cseresznyéskert (komédia, rendező: Czukor Balázs)
Boynton Priestly: Váratlan vendég (dráma, rendező: Guelmino Sándor)

Gyermek előadások:
Jókai Mór regénye alapján Dargay Attila: Szaffi (mese, rendező: Horváth Illés)
Szálinger Balázs: A csillagszemű juhász (mese, rendező: Vidovszky György)
Jens Raschke: Alszanak a halak? (monodráma, Pregitzer Fruzsina)
Veres András: A púpos lovacska (mese, rendező: Varga Péter)
Bartók Béla-Balázs Béla táncjátéka alapján Sediánszky Nóra: A fából faragott királyfi (mese, rendező: Sediánszky Nóra)
Mosonyi Aliz: Szekrénymesék (zenés játék, rendező: Varga Péter)

Kiemelt kép: A Móricz Zsigmond Színház épülete (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)