Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatójával készül a 2021/22-es évadra a Nemzeti Színház, amely június 11-én a Rómeó és Júlia premierjével nyitja meg újra a kapuit. „A teátrum nehéz és bonyolult másfél éven van túl a pandémiás időszakot követően” – idézte fel Vidnyánszky Attila vezérigazgató a keddi sajtótájékoztatón, aki ezt követően megemlékezett Törőcsik Mari haláláról is, amely – szavai szerint – „az egyetemes színház- és filmművészet nagy vesztesége.” A tervek szerint szeptemberben ismét megrendezésre kerül majd a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), a várható utazási nehézségek ellenére is, ahol Bérczes László szervezésében emlékesttel tisztelegnek Törőcsik előtt.

A 2021/22-es évad jelentős része a repertoáron lévő, de kényszerűen nem játszott darabok felújításával telik, ennek ellenére teljes évadot hirdettek. Szeptemberben három bemutatót is tart a teátrum. Mihail Bulgakov A Mester és Margaritáját Alekszandar Popovszki viszi színre. A Gyulai Várszínházban augusztusban debütáló Az ajtó a Gobbi Hilda Színpadon lesz látható szeptembertől, Szabó Magda klasszikusát Szabó K. István rendezi. Az utolsó bemutató az ősz első havában Földes László Hobó Vadászat című albumának dramatizált feldolgozása lesz a Nagyszínpadon. Vidnyánszky Attila ezt a darabot korábban már három változatban megrendezte, filmforgatókönyvet is írt az 1984-ben megjelent albumból, most pedig a Vadászati Kiállítás kísérőprogramjaként tartanak újabb bemutatót. Földes László Hobo kiemelte, hogy noha magát a vadászatot nem kedveli, annak örül, hogy a lemez anyaga még mindig érdekli a közönséget.

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója (Fotó: Csudai Sándor – Origo)

Az év végén Fjodor Dosztojevszkij Ördögök című regényét Nyikolaj Roscsin adaptálja színpadra. Szintén decemberben, de a Gobbi Hilda Színpadon mutatják be Tennessee Williams Üvegfigurák című drámáját, a norvég Eirik Stubo rendezésében, Söptei Andrea főszereplésével. Januártól a kaposvári Csiky Gergely Színház produkciója, Csiky Gergely Buborékok című színműve is bekerül a Nemzeti repertoárjába. Az előadást rendező Vidnyánszky Attila kiemelte: fontos, hogy a vidéki és határon túli magyar színházak előadásaival is találkozhasson a Nemzeti Színház közönsége.

A 2022-es év elejétől lesz látható a Kaszás Attila teremben Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabja is, melyet Rátóti Zoltán álmod színre. A két főszereplő, Blaskó Péter és a vendégművészként fellépő Piros Ildikó felidézték, hogy legutóbb főiskolás vizsgaelőadásukon álltak utoljára egy színpadon, ezért mindketten nagyon várják a közös munkát. Az évad harmadik regényadaptációjaként kerül a repertoárra 2022 februárjától Józsa Péter Pál Agon című darabja. Az előadást rendezőként Vidnyánszky Attila jegyzi, és a Honvéd Férfikar és egy 15 fős zenekar is közreműködik majd benne. Lope de Vega A kertész kutyája című klasszikusa 2022 tavaszán kerül színre a Nagyszínpadon, Tóth Auguszta közreműködésével. A színművésznő elárulta, nagy izgalommal várja, hogy az író hazájából érkező, Európa-hírű rendező, Ignacio García hogyan fogja megközelíteni az egyik legismertebb spanyol darabot. A legendás görög rendező, Theodorosz Terzopulosz Euripidész Bakkhánsnők című darabját mutatja be tavasszal a Nagyszínpadon. Az előadásban szereplő Szűcs Nelli Hamvas Bélát idézve elmondta: „Euripidészt az olvassa, aki a mindenek fölötti igazságra éhes, a színháznak pedig éppen ez a legfontosabb feladata.” 

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója (Fotó: Csudai Sándor – Origo)

A Nemzeti Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Nagyszínpad:

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita (rendező: Alekszandar Popovszki)
Földes László Hobo: Vadászat (rendező: Vidnyánszky Attila)
Fjodor Dosztojevszkij: Ördögök (rendező: Nyikolaj Roscsin)
Csiky Gergely: Buborékok (rendező Vidnyánszky Attila) – a kaposvári Csiky Gergely Színház vendégelőadása
Józsa Péter Pál: Agon (rendező: Vidnyánszky Attila)
Lope de Vega: A kertész kutyája (rendező: Ignacio García)
Euripidész: Bakkhánsnők (rendező: Theodorosz Tertzopulosz)

Gobbi Hilda Színpad:

Szabó Magda: Az ajtó (rendező: Szabó K. István)
Tennessee Williams: Üvegfigurák (rendező: Eirik Stubo)

Kaszás Attila terem:

Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem (rendező: Rátóti Zoltán)

Kiemelt kép: Nemzeti Színház (fotó: MTVA / Jászai Csaba)