Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

17 bemutatót tart, köztük 7 elmaradt premiert pótol az újranyitásnak szentelt évadában a Magyar Állami Operaház. Az intézmény három színházának nagytermeiben mintegy négyszáz kőszínházi opera- és balettelőadás várja az érdeklődőket, és további 1300 hangversennyel, kamaraesttel, kísérő- és társművészeti rendezvénnyel, multimédiás aktivitással nyit új korszakot. Karmesterként és a színpadon is visszatér Plácido Domingo, de a közönség találkozhat Erwin Schrott, Peter Seiffert, Patricia Petibon, Matthew Polenzani és Lawrence Brownlee produkcióival is, míg Sir Willard White Kékszakállút és Porgyt is énekel.

A júniusi margitszigeti előbemutatót követően szeptembertől az Eiffel Műhelyházban lesz látható Calixto Bieito napjainkban játszódó Carmenje. Az elmúlt évad elmaradt bemutatói közül Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című drámáját Szikora János rendezésében, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban tűzi műsorára a teátrum. Ugyancsak az elmúlt évad premierjei közé tartozik Philip Glass balett-operájának magyarországi bemutatója, a Jean Cocteau regénye nyomán született Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) Barta Dóra rendező-koreográfus színpadra állításában. Debussy Pelléas és Mélisande című operáját Kirsten Dehlholm és az általa alapított világhírű dán művészcsoport, a Hotel Pro Forma viszi színre, míg a J. S. Bach három művén alapuló Keresztkantáták című előadását Horváth Csaba rendezi meg a Forte Társulat közreműködésével. Az Erkel Színház is bemutat két elmaradt produkciót: Offenbach Hoffmann meséi című művét Székely Kriszta, Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját pedig Polgár Csaba rendezésében láthatjuk majd. Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából az Eiffel Műhelyházban lesz hallható a zeneszerző két műve, az István király és az Athén romjai, amelyek a Pesti Német Színház 1812-es megnyitójára születtek, most pedig Oberfrank Pál félszcenírozott rendezésében, egy estén láthatók. Szintén új bemutató lesz Poldini Ede Farsangi lakodalom című vígoperája, amely Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezésében, hatvan év után tér vissza az Opera műsorára.

Dr. Kásler Miklós és Ótott-Kovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház 2021/22-es évadbejelentő sajtótájékoztatóján (fotó: Magyar Állami Operaház)

Az évad leginkább várt eseményének az Operaház megnyitása ígérkezik, amit 2022. március 11. és 14. között négynapos eseménysorozat kísér. Első este a Hunyadi László nyilvános főpróbáját láthatják határon túli és belüli Hunyadi és Szilágyi Erzsébet-iskolák küldöttségei. Másnap ünnepi gálakoncerttel és mások mellett Plácido Domingo karmesteri közreműködésével nyitja meg kapuit a színház, harmadnap, a Hunyadi László erkeli ősváltozatát Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálásában, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével láthatja a közönség, zárásként pedig Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje tér vissza az Opera repertoárjára a Magyar Nemzeti Balett vadonatúj betanulásában. Áprilisban Almási-Tóth András rendezésében a Parsifal kortárs olvasata lesz látható, majd M. Tóth Géza állítja színpadra Az istenek alkonyát. A bemutatók mellett az Opera repertoárján szerepelnek az elmúlt évad azon premierjei is, amelyeket csak az online-térben, vagy csak a bemutató erejéig láthatott a közönség, így többek közt az Andrea Chénier, A cremonai hegedűs, a Don Carlos, a Figaro3, az István, a király, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása, a Ments meg, Uram!, A Mester és Margarita, a Salome, a Simone néni, a Szöktetés a szerájból és Az úrhatnám polgár is szerepel az évad kínálatában.

A Magyar Nemzeti Balett a már említett Mayerling-premier mellett három további kortárs bemutatót is műsorára tűz az Eiffel Műhelyházban. Wayne McGregor a Royal Ballet számára készített Chroma című koreográfiája többszöri kényszerű halasztás után debütálhat a magyar közönség előtt, míg Sol León és Paul Lightfoot, az NDT2 kultikus alkotópárosának Sad Case című koreográfiája is először szerepel az Operaház balettegyüttesének műsorán. A társulat emellett saját erőforrásaiból, Solymosi Tamás balettigazgató, valamint Prokofieva Irina és Mirzoyan Albert balettmesterek átdolgozásában mutatja be Petipa Paquitaszvitjét is. Az Operaházba visszatérve ismét műsorára tűzik a közönségkedvenc előadásokat, úgy mint Seregi László Rómeó és Júliáját, John Cranko Anyeginjét, az Erkel Színházban pedig 44 év után láthatja a közönség élőben a Párizs lángjait, de visszatér a Giselle, A diótörő és A rosszul őrzött lány is. Az Eiffel Műhelyházban az elmúlt évek modern premierjei is újra láthatók, köztük Alexander Ekman Cacti és Episode 31 című koreográfiái, Thierry Malandain Don Juan című alkotása és Venekei Marianna Tűzmadarak című darabja is.

Pillanatkép a Magyar Állami Operaház 2021/22-es évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (fotó: Magyar Állami Operaház)

Operapremierek:

Bizet: Carmen (rendező: Calixto Bieito)
Karol Józef Wojtyła (II. János Pál pápa): Az aranyműves boltja (rendező: Szikora János)
Philip Glass: Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) (rendező-koreográfus: Barta Dóra)
Debussy: Pelléas és Mélisande (rendező: Kirsten Dehlholm) – ko-produkció a Hotel Pro Formával
J. S. Bach: Keresztkantáták (rendező-koreográfus: Horváth Csaba) – ko-produkció a Forte Társulattal
Offenbach: Hoffmann meséi (rendező: Székely Kriszta)
Donizetti: Az ezred lánya (rendező: Polgár Csaba)
Beethoven: István király / Athén romjai (rendező: Oberfrank Pál)
Poldini Ede: Farsangi lakodalom (rendező: Almási-Tóth András)
Erkel Ferenc: Hunyadi László (rendező: Ókovács Szilveszter)
Wagner: Parsifal (rendező: Almási-Tóth András)
Wagner: Az istenek alkonya (rendező: M. Tóth Géza)

Balettbemutatók:

Mayerling (koreográfus: Kenneth MacMillan)
Chroma (koreográfus: Wayne McGregor)
Sad Case (koreográfus: Sol León és Paul Lightfoot)
Paquita-szvit (koreográfus: Solymosi Tamás – Prokofieva Irina – Mirzoyan Albert)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Magyar Állami Operaház 2021/22-es évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (fotó: Magyar Állami Operaház)