Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A komáromi Jókai Színház igazgatója, a Jászai Mari-díjas Gál Tamás nemrég tartotta meg a teátrum évadzáró társulati ülését, amelyen elmondta, hogy a koronavírus-járvány és az igazgatóváltás miatt nehéz időszakon vannak túl, amit egyes bemutatók meg is sínylettek (Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című darab próbafolyamatát például hatszor kellett félbeszakítani), viszont értek el szép eredményeket is. Leforgattak húsz kisfilmet a magyar irodalom legjelentősebb íróinak és költőinek műveiből; a várossal összefogva létrehozták az Ünnepváró című CD-t; bemutatták A vén bakancsos és a fia, a huszár című népszínművet a Kossuth-díjas Eperjes Károly rendezésében. 

Természetesen a társulat nagy tervekkel készül a következő évadra is, amelyben a közönség láthatja majd a Jászai Mari-díjas Bandor Évát, Cs. Tóth Erzsébetet, Gubík Ágit, Jókai ágit, Kerekes Vicát, Rancsó Dezsőt és Szvrcsek Anitát. Az első bemutatójuk Luigi Pirandello színműve, a Hat szerep szerzőt keres lesz Michal Vajdička rendezésében, majd Schwechtje Mihály filmrendező darabját, az Örökséget állítja színpadra Rédli Károly a Benkő Géza Stúdiószínpadon. Érdekesség, hogy az előadás után Dr. Hunčík Péter pszichiáter vezet majd beszélgetéseket. 

Ezt követően Henrik Ibsen egyik klasszikusát, a Peer Gynt drámát tekinthetik majd meg az érdeklődők a Soproni Petőfi Színház vendégjátékaként, Gál Tamás főszereplésével, a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezésében. Bagó Bertalan vezetésével könnyedebb vizekre is eveznek a teátrum színművészei, hiszen bemutatják a Presznyakov fivérek vígjátékát Csónak, avagy előttünk a vízözön címmel, majd Nagy Péter István a Don Juant rendezi meg a budapesti Nézőművészeti Főiskolával és a fővárosi Szkéné Színházzal együttműködve. Érdemes lesz odafigyelni Gál Tamás zenés darabjára is, ami Mikszáth Kálmán A beszélő köntös című műve alapján készül, de nem ez az egyetlen ígéretes előadás: Lukáš Brutovský Ibsen Kísértetek című drámáját, Béres Attila pedig Örkény István tragikomédiáját, a Tótékat viszi színre.

A Benkő Géza Stúdiószínpadon lesz még egy premier az Örökség mellett, Jordi Galcerán Burundanga című darabját rendezi Matusek Attila. A komáromi Jókai Színház a gyermekeket sem hagyja ki a mókából, két tartalommal is készül nekik: az egyik Garajszki Margit Mátyás sípja névre keresztelt kamarameséje lesz a szerző bemutatásában, amit Gerendás Beáta részvételi színházi produkciója, a Reunion követ. 

A komáromi Jókai Színház bemutatói a 2021/22-es évadban: 

Luigi Pirandello: Hat szerep szerzőt keres (színmű, rendező: Michal Vajdička)
Schwechtje Mihály: Örökség (dráma, rendező: Rédli Károly)
Henrik Ibsen: Peer Gynt (dráma, rendező: Pataki András)
A Presznyakov fivérek: Csónak, avagy előttünk a vízözön (vígjáték, rendező: Bagó Bertalan)
Moliére-Bertolt Brecht: Don Juan (dráma, rendező: Nagy Péter István)
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös (zenés darab, rendező: Gál Tamás)
Jordi Galcerán: Burundanga (rendező: Matusek Attila)
Garajszki Margit: Mátyás sípja (kamaramese, rendező: Garajszki Margit)
Gerendás Beáta: Reunion (részvételi színházi produkció)

Kiemelt kép: Gál Tamás (Fotó: Jókai Színház)