Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A 30 éves fennállását ünneplő Kolibri Színház öt új bemutatót tervez a 2021/22-es évadra, amelyet szeptember első szombatján a Kolibri Fesztivállal nyitnak meg.

A szeptemberben Budapesten zajló Eucharisztikus Kongresszus részeként lesz először látható Egressy Zoltán Rózsakirálylány című darabja, Novák János rendezésében. Ezt követi a Kolibri Fészekben a Keresztesi József Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című könyvéből Székely Andrea által készített kétszereplős előadás, amely a legkisebbeket szólítja meg. A Kolibri Pincében egy kortárs lengyel szerző, Maria Wojtyszko drámáját mutatják be: a Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabot Gyevi-Bíró Eszter állítja színpadra. A jövő évadban folytatódik a Locspocs-sorozat a Kolibriben: Tor Age Bringsvard meséjét Kozák Katalin fordítása alapján Horváth Péter alkalmazta színpadra, az előadást Novák János rendezi Locspocs és a sárkánylány címmel. Az évad utolsó bemutatója a teátrum 2019-ben meghirdetett kortárs magyar drámaíró pályázatának díjazottja, Kiss Noémi A bálna és a srác című darabja lesz, amelyet Markó Róbert rendez.

Az új bemutatókon kívül a közönség előtt is bemutatják majd az idei évadban csak élő stream-közvetítéssel debütált előadásokat, mint például Krausz Attila Tipli című kortárs regényéből adaptált ifjúsági produkciót (rendező: Vidovszky György), a Dániel András népszerű meséiből készült Egy kupac kuflit (rendező: Andrusko Marcella) vagy Gimesi Dóra Emma csöndje című darabját (rendező: Kuthy Ágnes). Az ember tragédiája című ifjúsági előadás előbemutatóját (rendező: Novák János) már közönség előtt tarthatták meg, akárcsak a WatergateAz időkripták rejtélye című interaktív szabadulószínház munkabemutatóját (rendező: Vidovszky György).

Jelenet az Emma csöndje című előadás próbájáról (fotó: Kolibri Színház)

A tervek szerint 2022-ben megvalósulhat a 2020 tavaszán elmaradt jubileumi X. Kaposvári ASSITEJ Biennálé az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös szervezésében. Idén két díjjal is gazdagodott a társulata: Orosz Klaudia képzőművészeti vezető munkáját Blattner Géza-díjjal jutalmazták, Novák Jánost pedig életműdíjjal tüntette ki az ASSITEJ, a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi szövetsége. Az évadzáró társulati ülésen a hagyományoknak megfelelően kiosztották a belső művészeti elismeréseket is: titkos szavazás alapján idén Nyirkó Krisztina és Krausz Gábor színművészek, valamint Kuklis Katalin öltöztető és Kiss Géza ügyelő érdemelte ki a teátrum díjait.

A Kolibiri Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Egressy Zoltán: Rózsakirálylány (rendező: Novák János)
Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza (rendező: Székely Andrea)
Maria Wojtyszko: Sam, avagy felkészülés a családi életre (rendező: Gyevi-Bíró Eszter)
Tor Age Bringsvard – Kozák Katalin – Horváth Péter: Locspocs és a sárkánylány (rendező: Novák János)
Kiss Noémi: A bálna és a srác (rendező: Markó Róbert)

Kiemelt kép: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház homlokzata (Fotó: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház)