Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Klímamesét, operabalettet és a Kecskeméti Törvényszéken játszódó előadást is láthatnak a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház következő évadban.

Nagy öröm, hogy két hete újranyithattunk és immár minden este megtelik élettel a színház” – mondta a teátrum aulájában lezajlott évadbejelentő sajtótájékoztatón Cseke Péter, a színház igazgatója. „A következő évad három nagy pilléren nyugszik – folytatta a Kossuth-díjas művész –, ugyanis Karinthy Ferenc születésének 100. évfordulója alkalmából a Karinthy Színházzal mutatunk be közös előadásokat: Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok, valamint a Dunakanyar című egyfelvonásosait. Az évad Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára esik, ezért a költő egyetlen drámáját, a Tigris és hiénát tűzzük műsorra, a harmadik jeles alkalom pedig, hogy október 14-én lesz 125 éves a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Ehhez kötődik az évad jelmondata is: »Kecskeméti Nemzeti Színház, 125 éve a város szívében«.

Kiemelt kép: A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója (Fotó: Kecskeméti Nemzeti Színház)

Szente Vajk főrendező elmondta, hogy Cseke Péterrel és a színház csapatával azon gondolkodtak, hogyan tudnák különlegessé tenni ezt az évfordulót, és mivel a 19. század meghatározó alakjai Ferenc József és felesége, Wittelsbach Erzsébet (Sisi) voltak, arra jutottak, hogy az Elisabeth című musicallel méltó módon ünnepelhetik a teátrum 125 éves fennállását. Neves színészek csatlakoznak a társulathoz: mások mellett Polyák Lilla és Járai Máté nevével találkozhatnak majd a nézők. A csütörtöki sajtótájékoztató keretében már el is árulták, milyen szerepekre hívták meg őket Kecskemétre, ráadásul Járai Mátét új társulati tagként köszönthette a Kecskeméti Nemzeti Színház, aki az 1×3 néha 4 című vígjátékban és A cirkuszhercegnő című operettben mutatkozik be. Polyák Lilla, aki televíziós és színházi munkásságából egyaránt ismert, Elisabethet fogja alakítani Lévay Szilveszter azonos című musicaljében. A színésznő a helyszínen úgy fogalmazott: „Torokszorító volt most belépni ide, mert ez az első színházi megnyilvánulásom hosszú idő óta. Vágyom arra, hogy a kecskeméti színházban fellépjek, hiszen apai részről a családom ehhez a városhoz kötődik. Nagy kihívás ez a szerep, és egyben nagy lehetőség is, és azt gondolom, a közönség is szerencsés, hogy ezzel az előadással ünnepelheti a színház jeles évfordulóját.”

Nyáron sem pihen a társulat, ugyanis augusztus végéig folyamatosan pótolják a 2020/21-es évad bemutatóit, illetve több tájelőadás is vár a művészekre a Fertőrákosi Barlangszínházban, a Várudvar Színpadon Szigligeten, a Szarvasi Vízi Színpadon és a Békéscsabai Jókai Színházban. Az Együtt a művészetért díjátadó gálára 2021. július 30-án kerül sor, amelyre jegyek hamarosan kaphatók lesznek. A nyári menetrend megszokott, kedvelt produkciója, az Újvilág Passió szeptemberben, új helyszínen lesz látható, és további, kiegészítő programok kapcsolódnak majd hozzá.

Kiemelt kép: A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója (Fotó: Kecskeméti Nemzeti Színház)

A 2021/22-es évadra 2021. augusztus 10-től vásárolhatók bérletek. A régi bérlők helyeit szeptember 3-ig tartják fenn, a szabad helyekre szeptember 6-tól indul az értékesítés, előbérletezési időszak ezúttal nem lesz. A 2021/22-es évadra érvényes bérletek 5 nagyszínházi és egy kisszínházi előadás megtekintését teszik lehetővé. A felnőtt bérletek 10 500 forinttól, a diák-nyugdíjas bérletek 8 400 forinttól, a pedagógusbérletek 9 450 forinttól, a bemutatóbérletek pedig 15 000 forinttól elérhetők.

A Kecskeméti Katona József Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Lévay Szilveszter–Michael Kunze: Elisabeth musical (rendező: Szente Vajk)
Kálmán Imre–Julius Brammer–Alfred Grünwald: A cirkuszhercegnő operett (rendező: Eszenyi Enikő)
William Shakespeare: Rómeó és Júlia színmű (rendező: Szente Vajk)
Erkel Ferenc–Egressy Béni: Bánk bán opera + Erkel Ferenc–Barta Dóra: Bánk bán balett (rendező: Barta Dóra)

Gyermekelőadások:

Tóth Kata–Varga-Huszti Máté: A jegesmedve szerelMese klímamese (rendező: Cseke Péter)
Gulyás Levente–Szente Béla: Rigócsőr király zenés mesejáték (rendező: Sipos Imre)

Kelemen László Kamaraszínház

Ray Cooney–Tony Hilton: 1×3 néha 4 vígjáték (rendező: Szente Vajk)
Agatha Christie: Pókháló krimi (rendező: Sipos Imre)
Thornton Wilder: A mi kis városunk színmű (rendező: Ilja Bocsarnikovsz)
Petőfi Sándor: Tigris és hiéna történeti dráma (rendező: Pataky András)

Ruszt József Stúdiószínház

Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok, Dunakanyar két egyfelvonásos (rendező: Nagy Viktor)
Georg Büchner: Leonce és Léna színmű (rendező: Kovács Lehel)

Kecskeméti Törvényszék

Ferdinand von Schirach: Terror tárgyalótermi dráma (rendező: Cseke Péter)

Kiemelt kép: A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója (Fotó: Kecskeméti Nemzeti Színház)