Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Kilenc premierrel várja nézőit a 2021/22-es évadban a Katona József Színház, a társulathoz csatlakozik a friss diplomás Tóth Zsófia és Lengyel Benjámin, Kovács Lehel pedig 15 év után, korábbi szerepeit megtartva távozik a teátrum kötelékéből.

Az idei csonka évadban – szigorú járványügyi szabályok mellett – 97 előadást tartott a Katona József Színház, a nehézség ellenére négy színpadi bemutatót is megtartottak, emellett alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez, ősszel megtörtént a színház digitális átállása, amely lehetővé tette a SzínházTV-vel, illetve az eSzínházzal közösen megvalósított élő közvetítéseket, valamint új produkciók magas minőségű rögzítését, streamelését is. Ez utóbbi keretében valósult meg a K:ortárs címen futó sorozat, amely eddig három, meghívásos drámapályázatra beérkezett kortárs irodalmi művet dolgozott fel, ötvözve színházi és filmes elemeket.

A hagyományoknak megfelelően a pénteki társulati záróülésen átadták a belső művészeti díjakat is. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizennyolc éve alapított – Bányai Kelemen Barna vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat pedig Bán János kapta, a Lear királyban, illetve a Szavalóversenyben nyújtott játékáért.

Máté Gábor bejelentette a következő évad bemutatóit is, az első két premierre rögtön szeptemberben sor kerül majd: Térey János Káli holtak című drámáját Dömötör András rendezi a Kamrában, míg Máté Gábor Line Knutzon Mesteremberek című darabját próbálja majd a nagyszínpadon. Október közepén debütál a Kamrában az Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész drámáiból összeállított Isten, haza, család című produkció Tarnóczi Jakab rendezésében. A naptári évet a Mary Shelley Frankenstein című regénye alapján készülő Teremtmények elnevezésű előadás zárja a Kamrában Tárnoki Márk értelmezésében, a Katonában pedig Ascher Tamás állítja színpadra Brian Friel Apák és fiúk című művét.

A Katona József Színház évadzáró társulati ülése (Fotó: Horváth Judit)

A 2022-es bemutatók sorát Spiró György Főtitkárok című darabjával Zsámbéki Gábor nyitja meg márciusban  a Kamrában. Ezzel párhuzamosan készül a Melancholy Rooms munkacímű előadás Tarnóczi Jakab vezetésével a nagyszínpadon. Az évet Molnár Ferenc Üvegcipő című klasszikusa zárja a Kamrában, amelyet Székely Kriszta visz színre, míg a Katonában Kárpáti Péter Moszkva-Peking Transzszimfónia című darabját Novák Eszter rendezi majd.

A Katona József Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Nagyszínpad:
Line Knutzon: Mesteremberek (rendező: Máté Gábor)
Brian Friel: Apák és fiúk (rendező: Ascher Tamás)
Melancholy Rooms (rendező: Tarnóczi Jakab)
Kárpáti Péter: Moszkva-Peking Transzszimfónia (rendező: Novák Eszter)

Kamra:
Térey János: Káli holtak (rendező: Dömötör András)
Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész: Isten, haza, család (rendező: Tarnóczi Jakab)
Mary Shelley regénye alapján: Teremtmények (rendező: Tárnoki Márk)
Spiró György: Főtitkárok (rendező: Zsámbéki Gábor)
Molnár Ferenc: Üvegcipő (rendező: Székely Kriszta)

Kiemelt kép: A Katona József Színház homlokzata (Fotó: Adrián Zoltán)