Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A színházak újranyitásának köszönhetően a Jászai Mari színház júniustól ismét fogad nézőket, elmaradt előadásaik egy részét fogják pótolni a nyári időszakban. A következő évadot a tavasszal elmaradt MOST FESZT 2021 nyitja majd, a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál 10 előadással várja a monodrámák és stúdiószínházi előadások szerelmeseit szeptember 22-től.

„Az egy évvel ezelőtti évadhirdetéskor senki nem gondolta, hogy a járvány mindezt hosszabb időre is elveheti, hogy el lehet képzelni olyan színházi évadot, amikor – néhány rövidke hét kivételével – lehetetlenné válik a megszokott találkozás és bizonytalan ideig szünetel mindaz, amit addig színháznak neveztünk. Szünetel, de soha nem szűnik meg létezni! Ezt bizonyítja nézőink bizalma és hűsége, a megváltott jegyek és bérletek, az állandó érdeklődés, az a rengeteg erő, amit a legkülönbözőbb formában kaptunk ebben az időszakban. Nagy szükségünk volt minderre, hiszen közönségünk kíváncsisága művészi értelemben létkérdés a számunkra. Biztosította azt az energiát, amivel a legnehezebb hónapokban, zárt ajtók mögött is tovább tudtunk próbálni és dolgozni. Őszintén remélem, hogy ennek a munkának az eredménye olyan élményeket szerez mindannyiunk számára, melyek minden pillanatát közösen és személyesen élhetjük meg az elkövetkezendőkben!” – fogalmazott Crespo Rodrigo, a tatabányai teátrum igazgatója az elmúlt időszak nehézségeiről.

A Jászai Mari színház három előadást emel át a 2020/21-es évadából, amelyeket nem volt módjuk a járványhelyzet miatt bemutatni: A revizor Fehér Balázs Benő, a Teljesen idegenek Szikszai Rémusz és a Közellenség Vidovszky György rendezésében debütál majd. További három új bemutatóra is számíthat a közönség: Székely Csaba 10 című drámáját Guelmino Sándor állítja színpadra, László Miklós Illatszertár című vígjátékát Szikszai Rémusz rendezi, az Állomás című „végjátékot” pedig Czukor Balázs viszi színre.

Jelenet a Teljesen idegenek című előadásból (Fotó: Jászai Mari Színház)

A Jászai Mari Színház mindig is fontosnak tartotta gyermek közönségét, így egyértelmű volt a vezetés számára, hogy az idén meghiúsult évad teljes programját megvalósítják 2021/22-ben: a népmesék, a zenés előadások, a bábjátékok, a tánc és a mesejátékok világának legjavát prezentálják a legfiatalabbak számára. Érkezik A szőrdisznyócska, a Keszekusza varázspálcája, A kisgömböc, a Csillaglépő Csodaszarvas, A kutyacska, a Rumini, a Vuk, a Kecskekatonaság és az Aliz!.

A Jászai Mari Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Nagyszínpad:

Paolo Genovese: Teljesen idegenek (keserédes komédia, rendező: Szikszai Rémusz)
Tasnádi István: Közellenség (zenés uszítás, rendező: Vidovszky György)
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor (komédia, rendező: Fehér Balázs Benő)
Czukor Balázs: Állomás (végjáték, rendező: Czukor Balázs)
László Miklós: Illatszertár (vígjáték, rendező: Szikszai Rémusz)

Kamaraszínház:

Székely Csaba: 10 (dráma, rendező: Guelmino Sándor)

Gyermekelőadások:

A szőrdisznyócska (népmese bábokkal, rendező: Fabók Mariann)
A kisgömböc (bábelőadás, rendező: Tárnok Marica)
A kutyacska (interaktív gyermekelőadás, rendező: Tűzkő Sándor)
Vuk (zenés mesejáték, rendező: Markó Róbert)
Alíz! (különös történet két felvonásban, koreográfia: Tengely Gábor)
Thuróczky Katalin, Arany Tamás: Keszekusza varázspálcája (öko-mese musical, rendező: Tövispataki Beáta)
Csillaglépő Csodaszarvas (bábelőadás, rendező: Rumi László)
Berg Judit: Rumini (táncos mesejáték, koreográfia: Balkányi Kitty és Fodor Zoltán)
Kecskekatonaság (bábelőadás, rendező: Tárnok Marica)

Kiemelt kép: A tatabányai Jászai Mari Színház épülete (fotó: tatabányai Jászai Mari Színház)