Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Ma tartotta évadismertető sajtótájékoztatóját a Győri Nemzeti Színház, amelyen bemutatkozott a teátrum új igazgatója, a Jászai Mari-díjas Bakos-Kiss Gábor is.

A Győri Nemzeti Színház idén hét nagyszínpadi és három kamaratermi előadással várja majd közönségét, illetve három produkcióval készülnek a gyermekeknek is. Műsoron marad az Elisabeth és a Menyasszonytánc című musical, a Primadonnák, A padlás, a Szemben a nappal és A hőstenor című előadás is.

Az évadot Carlo Goldoni Mirandolina című vígjátéka nyitja, amelyet Vladimir Anton állít színpadra, a címszerepben Mózes Anitával. Télen már megkezdődtek a Szerelmes Shakespeare próbái, a Marc Norman és Tom Stoppard forgatókönyve alapján készült színpadi adaptációt Lee Hall jegyzi, rendezője pedig Bagó Bertalan. A Győri Balett The Waves / Mimi címmel készül Lukács András és Velekei László különleges koreográfiáinak bemutatására. Érkezik Győrbe a Puskás, a musical című produkció is, Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente színművében a címszerepet Veréb Tamás játssza. Az opera-rajongókról is gondoskodik a teátrum: Erkel Ferenc Bánk bánját Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja majd a közönség a Cooperával való együttműködés keretében, Molnár Levente egyik partnere ezúttal Lázin Beatrix (Gertrud) lesz a győri társulatból. Ödön von Horváth A végítélet napja című lélektani párbeszédét a teátrum újonnan kinevezett művészeti vezetője, Zakariás Zalán állítja színpadra. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója az Oliver lesz, Dickes regényének musical változata Tóth Tünde értelmezésében debütál majd.

A Kisfaludy teremben a teátrum igazgatójának rendezése lesz először látható, Bakos-Kiss Gábor ismét Yasmina Reza egyik művén dolgozik majd (korábban a Művészet és Az élet háromszor című drámákat láthattuk az ő értelmezésében – A szerk.), Az öldöklés istenében színpadra lép Agócs Judit, Szina Kinga, Ungvári István és Sárközi József. Ezt követi Dan Gordon mindenki által ismert drámája, az Esőember Posonyi Takács Lászlóval a főszerepben, a produkciót Pekka Laasonen rendezi. Olt Tamás Fedák Sári életét dolgozza fel a Minden jegy elkelt című előadásban, amelyben Kubik Annát is láthatják majd a nézők. A Kisfaludy terem ad otthont az évad három gyermekelőadásának is, Kszel Attila Eleven népmesék címen rendez környezetvédelmi krimikomédiát, Márkó Eszter Zalán Tibor ismert meséjét, Az aranykulcsocskát állítja színpadra, Dávid Attila Péter pedig Bohóckaland címmel készít előadást 5-től 105 éves korig mindenkinek.

A Győri Nemzeti Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Nagyszínpad:
Carlo Goldoni: Mirandolina (rendező: Vladimir Anton)
Marc Norman-Tom Stoppard-Lee Hall: Szerelmes Shakespeare (rendező: Bagó Bertalan)
Győri Balett: The Waves / Mimi (koreográfia: Lukács András és Velekei László)
Szente Vajk-Galambos Attila-Juhász Levente:Puskás, a musical (rendező: Szente Vajk)
Erkel Ferenc: Bánk Bán (rendező: Vidnyánszky Attila)
Ödön von Horváth: A végítélet napja (rendező: Zakariás Zalán)
Lionel Bart: Oliver (rendező: Tóth Tünde)

Kisfaludy terem:
Yasmina Reza: Az öldöklés istene (rendező: Bakos-Kiss Gábor)
Dan Gordon: Esőember (rendező: Pekka Laasonen)
Olt Tamás: Minden jegy elkelt (rendező: Olt Tamás)

Gyermek és ifjúsági előadások:
Kszel Attila: Eleven népmesék (rendező: Kszel Attila)
Zalán Tibor: Az aranykulcsocska (rendező: Márkó Eszter)
Dávid Attila Péter: Bohóckaland (rendező: Dávid Attila Péter)

Kiemelt kép: A Győri Nemzeti Színház épülete (Fotó: Wikipédia)