Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Tizenhat bemutatót tart a debreceni Csokonai Színház a 2021/22-es évadban, melyek közül hatot a pandémiás időszakban már bepróbáltak, az első premierre már a nyáron, augusztusban sort is kerítenek. A tegnap tartott sajtótájékoztatón Papp László, a város polgármestere köszöntőjében arról is beszélt, hogy a két párhuzamosan zajló színház-rekonstrukció jól halad, a Csokonai Fórum kapui jövő tavasszal, míg a Kossuth utcai teátrum épülete 2023-ban nyitja majd meg kapuit a közönség előtt.

„Az évad első felében továbbra is a #mindenholszínház jegyében dolgozunk, bejárjuk majd előadásainkkal a városi tereket. Az évad második felét pedig a Csokonai Fórum megnyitása és kulturális programokkal való megtöltése határozza meg” – fogalmazott a sajtóeseményen Gemza Péter, a teátrum igazgatója. A járványhelyzet enyhülését követően ismét megteltek a Csokonai ideiglenes játszóhelyei, műsorra tűzték az Őszintén szólva című vígjátékot, a Hamletet, elvitték Nagyváradra a Magyar Elektrát, az online térben megtartották a DESZKA rendhagyó kiadását, a DESZK@ Digitalt, bemutatták a Csikos Sándorról készült interjú-kötetet, és közreműködtek az Irodalom Éjszakájának debreceni kiadásában.

A pandémia időszakában hat előadás készült el, amelyeket eleddig nem láthatott a közönség: a Magyar Elektra Szabó K. István rendezésében, Az öreg hölgy látogatása, a Toldi Valcz Péter vezetésével, az Edmond Keszég László értelmezésében, Pass Andrea Finálé című drámája, és az Óz, a csodák csodája című musical, amelyet Ilja Bocsarnikovsz állít színpadra.

Pillanatkép a debreceni Csokonai Színház évadismertető sajtótájékoztatójáról (Fotó: Máthé András)

Érkezik ezek mellett az évadban Ifj. Alexandre Dumas-tól a MagdaFeszt nyitó előadásaként október 1-jén A kaméliás hölgy, amely különleges nézőpontból meséli el a botrányos, „bukott nő” történetét. Gemza Péter Shakespeare Macbethjét rendezi, ezt követi majd Mozart Idomeneoja a Csokonai Fórum épületében, majd a María de Buenos Aires című tangóopera, Ástor Piazzola zenéjével és Horacio Ferrer librettójával.

Az évadban új szerepben mutatkozik be Ráckevei Anna, ugyanis a teátrum színművésze ezúttal arra vállalkozik, hogy Szabó Magda és örökbe fogadott testvére, Bogdán Cecília történetét, a Für Elise-t állítsa színpadra. Ilja Bocsarnikovsz rendezi a kortárs francia író, Florian Zeller drámáját, A fiú egy apa és egy problémás kamaszfiú megindító történetét meséli el. Ivan Kušan és Tasnádi István Balkán kobra című komédiáját maga a szerző rendezi, a produkció a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon debütál a Csokonai Színház társulatának közreműködésével 2022 nyarán.

A teátrumhoz szerződik két Vígszínházi évad után ismét Kiss Gergely Máté, érkezik Csata Zsolt Temesvárról, illetve Pálóczi Bence is társulati tagként folytatja a gyakorlati éveit követően a munkát a Csokonaiban. Rózsa László külföldre kötözik, ám egyes szerepeit továbbra is megtartja.

Ráckevei Anna (Fotó: Máthé András)

A Csokonai Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Bornemisza Péter: Magyar Elektra (tragédia)
Arany János: Toldi (zenés ifjúsági előadás)
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása (tragikus komédia)
Alexis Michalik: Edmond (történelmi vígjáték)
Pass Andrea: Finálé (finálé egy részben)
Ulrich Hub: Nyolckor a bárkán (koncertszínházi előadás)
L. Frank Baum – Harold Arlen – E. Y. Harburg: Óz, a csodák csodája (musical)
A kaméliás hölgy, avagy a kegyvesztettek tündöklése (zenés tragédia)
Giuseppe Verdi: Macbeth (opera)
Szabó Magda: Für Elise (színmű)
Mikó Csaba: Herkules – A kezdetek (mesejáték)
Wolfgang Amadeus Mozart: Idomeneo (opera)
Florian Zeller: A fiú (színmű)
Ivan Kušan és Tasnádi István: Balkán kobra (zenés rajcsúr két részben)
Ástor Piazzolla: María de Buenos Aires (tangóopera) 
Jon Fosse – Madák Zsuzsanna: Théba (osztálytermi színházi nevelési előadás)

Kiemelt kép: A debreceni Csokonai Színház (Fotó: Magyar Teátrum Online)