Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Összesen tizenkét bemutatót tervez a 2021/22-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház: a felnőtteket négy nagyszínpadi, két kamaratermi és két stúdiószínházi bemutatóval, a gyerekeket pedig négy előadással várják.

Az idei évad novemberben veszi kezdetét, előtte azonban pótolják az előző szezon elmaradt bemutatóit: júliusban a Verebes István által rendezett Pezsgős vacsora debütál, szeptemberben pedig a Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regénye alapján készült Kakukkfészek. A 2021/22-es, zenés évad a Made in Hungária című musicallel veszi kezdetét. Ezt követi Tamási Áron Énekes madár című szerelmes játéka, amely prózában íródott ugyan, most azonban különleges, a magyar népzenére támaszkodó, mégis világzenei elemekkel átszőtt előadást láthatnak nézők. A Zorba, a görög című musical arra tanít mindannyiunkat, hogy katasztrófák közepette is lehet az ember boldog, ha szereti az életet. Az utolsó nagyszínpadi előadásuk – amely a pandémia miatt az előző évadból került az újba -, a Drakula című horrorrockopera, a klasszikus vámpírtörténettől eltérő módon mutatja be a vérszívó grófot. A kamaraszínházban egy komolyabb és egy könnyed darabbal készülnek: színre viszik Szabó Magda Az ajtó című, önéletrajzi elemekre támaszkodó regényét és Neil Simon Furcsa pár című vígjátékának női változatát. A stúdiószínházban kétszereplős darabokkal várják a nézőket: a Váratlan találkozások egy elvált házaspárról szól, akiket mégis összekötnek az ünnepek, a Királyom, Isten áldjon pedig Mátyás király titkos szerelmét emeli a középpontba.

A gyerekeket több ősbemutató is várja. A Viharsarok Táncszínházzal közös koprodukció lesz a Fehérlófia című mesejáték. Az Egy vérből elnevezésű drámapályázat egyik nyertes darabja is most debütál: a Tihany Tündér a gyerekek nyelvén foglalkozik a trianoni kataklizmával. A Petőfi-évforduló előtt a János vitéz modern hangszerelésű, rockos változatával hajtanak fejet Koltay Gábor rendezésében. A legkisebbeknek pedig a Trón alatt a király című macskatörténetet ajánlják a végzős színészosztály vizsgadarabjaként.

A Békéscsabai Jókai Színház épülete (fotó: Békéscsabai Jókai Színház)

A teátrum a jövő évadban is csatlakozik a Lázár Ervin-programhoz: 26 előadást tartanak majd az általános iskola harmadik és ötödik osztályos tanulóinak. Emellett a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a vak, siket és nagyothalló nézőket is várják kiemelt előadásaikra, amelyeken jelnyelvi tolmács és narrátor működik közre. Immár tizedik éve teszik lehetővé a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt gyermekeknek, hogy ellátogassanak egy-egy előadásra, az utazásukat is biztosítva. A Déryné-program részeként pedig három előadást (Vénusz nercben, Hajnalban, délben, este, Két összeillő ember) is elvisznek olyan településekre, ahol a nézők ritkán jutnak kőszínházi előadáshoz.

A Békéscsabai Jókai Színház bemutatói a 2021/22-es évadban:

Nagyszínpad:

Fenyő Miklós-Tasnádi István: Made in Hungária (musical, rendező: Halasi Imre)
Tamási Áron: Énekes madár (szerelmes játék, rendező: Tege Antal)
Joseph Stein-John Kander-Fred Ebb: Zorba, a görög (musical, rendező: Radó Denise)
Szűcs István-Bella István-Zalán Tibor: Drakula (horror-rockopera, rendező: Seregi Zoltán)

Sík Ferenc Kamaraszínház:

Szabó Magda: Az ajtó (színmű, rendező: Kiss József)
Neil Simon: Furcsa pár – női változat (vígjáték, rendező: Katkó Ferenc)

Stúdiószínház:

Váratlan találkozások
Királyom, Isten áldjon

Gyermekelőadások:

Fehérlófia (mesejáték, koprodukció a Viharsarok Táncszínházzal)
Tihany Tündér
Petőfi Sándor: János vitéz (rendező: Koltay Gábor)
Trón alatt a király 

Kiemelt kép: A Békéscsabai Jókai Színház 2021/22-es bemutatói (fotó: Békéscsabai Jókai Színház)